Roger Federer a szélben is szárnyalt

Szerző: shLétrehozva: 2010. szeptember 2. 23:15
Közeledik Earl, de pánikra semmi ok. A hurrikánszezon megkezdődött és az előrejelzések szerint New Yorkot is eléri péntek este, szombat reggel. Csütörtökön, a US Open negyedik napján még tartotta magát a kánikula Flushing Meadowsban, de a szél is megjelent, tovább nehezítve a játékosok dolgát a pályán. A ki tud jobban alkalmazkodni a körülményekhez versenyben több esélyes (Cilic, Davigyenko) is elbukott, Roger Federer nincs az áldozatok között. Szávay Ági elkerülheti a hurrikánt: az egyéni után a párosok versenyében is kikapott



Nem okozott gondot a 32 közé kerülés Roger Federernek az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A US Openen 2004 óta mindig döntőt játszott (ötször nyert) svájci simán verte a német Andreas Becket (6:3, 6:4, 6:3). „Azért edzünk keményen, hogy ilyen körülmények között is fittek legyünk. Tökéletesen sikerült a rajtom. Úgy jutottam a harmadik fordulóba, hogy fizikálisan mindkét meccsem könnyű volt. Egyszer este, egyszer napközben játszottam. Hozzászoktam a pálya sebességéhez, a közönséghez, a szélhez. Mindenre választ kaptam két mérkőzés alatt, jöhetnek a nehezebb próbatételek”- nyilatkozta Federer a második sikere után.

Fellélegezhet Andy Murray: a skótot tavaly itt elbúcsúztató Marin Cilic nem bírt a japán Kei Nishikorival (5:7, 7:6, 3:6, 7:6, 6:1), egy perc híján öt óráig tartott a küzdelem. A horvát elismerte, hogy nem tudott megbirkózni a körülményekkel és elkészült az erejével. A februárban még top tízes játékos tovább csúszhat hátra a világranglistán, mert tavaly negyeddöntős volt NY-ban. Egyre kevesebb esélye van arra, hogy ott legyen a londoni szezonzárón, novemberben. Igaz ez az ATP-döntő címvédőjére Nyikolaj Davigyenkóra is, ő sincs már versenyben, a francia Richard Gasquet győzte le meglepően könnyedén (6:3, 6:4, 6:2).  


A nőknél szerdán, a futópadon elesett, és enyhébb agyrázkódást szenvedett (majd a pályán elájult) Viktorija Azarenka a párosok versenyétől visszalépett. Az első kiemelt Caroline Wozniacki nem kegyelmezett a tajvani kihívójának, 47 perc alatt 6:0, 6:0-ra verte. A szőke dán első komoly tesztjére egyelőre várni kell. A negyedik fordulóban viszont Marija Sarapova megmutathatja, ki is a királynő New Yorkban. A szibériai következő akadálya a még junior korú, a felnőtt világranglistán 371. Beatrice Capra lesz. Az amerikai tinit Babos Tímea megelőzi a juniorok ranglistáján, de ő szabadkártyával indulhatott a US Openen és élt a lehetőséggel: Karolina Sprem után a 18. kiemelt Aravane Rezait is legyőzte (7:5, 2:6, 6:3). Sarapova tavaly a 32 között az akkori ügyeletes csillagtól, Melanie Oudintől kapott ki. A helyzet nagyon hasonló, de nem tartom valószínűnek, hogy a folytatás is az lesz szombaton.

Reuters
Sarapovának papíron könnyű feladata lesz a következő körben... Fotó: Reuters
Reuters
...de Beatrice Caprát nem lehet csak úgy földre kényszeríteni Fotó: Reuters

Mondhatnám, ami nem megy, nem kell erőltetni, de nem lenne igazságos két mérkőzés után temetni a Szávay Ági és Patty Schnyder alkotta kettőst. Igaz, Budapesten és Flushing Meadowsban is egyből kiesett a magyar-svájci duó, de, ha kitartanának egymás mellett, többet indulnának együtt, akkor nem lenne reménytelen a helyzet. Mindketten kiváló teniszezők, csak eddig még nem tudtak egyszerre jól játszani. Budapesten Schnyder gyengélkedett, csütörtök este a Billie Jean King Nemzeti Tenisz Központban, a 7-es pályán előbb Szávay Ági nem találta a pályát, a végén Schnyder hibázott kritikus pillanatban. A negyedik meccslabda elvesztése után dühösen be is vágta az ütőjét a hálóba a törékeny svájci, aki az egyéniben egyébként sikerrel vette a második akadályt.

Szávay Ági jobb combjáról nem hiányzott a kötés, de a mozgásán szerencsére nem látszott, hogy nagyobb lenne a baj. Az első játszmát 1:0-ról vesztették el 6:1-re, de a másodikban több lehetőségük is volt az egyenlítésre. Talán, ha 3:3-nál Szávay Ági beüti a fejfölüli ziccert és másodszor is brékelőnybe kerülnek… de nem sikerült. Így a nyolcadik kiemelt Anabel Medina Garrigues-Yan Zi, spanyol-kínai kettős nyert 6:1, 6:4-re. Azt is illik megjegyezni, hogy ez egy nagyon jó kis páros, a kínai nyert már Wimbledont és Ausztrál Opent!