Nem lesz Federer-Nadal Monte Carlóban

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 16. 18:04
Bombameglepetés Monte Carlóban! A második kiemelt svájci Roger Federert két játszmában kiejtette honfitársa, Stanislas Wawrinka a 2,75 millió dollár összdíjazású Masters harmadik fordulójában, a negyeddöntőbe jutásért. A korábbi világranglistaelső ezúttal rossz napot fogott ki, így három év után nem lehet döntős a rangos monacói tornán, ahol 2006-óta rendre Rafael Nadallal meccselt és kikapott a fináléban. Federert először verte meg Wawrinka.


A svájci teniszóriás Roger Federer mindenki megdöbbenésére már a harmadik fordulóban búcsút intett a Monte Carló-i közönségnek. Honfitársa, barátja, párospartnere, Stanislas Wawrinka okozta vesztét, az a Wawrinka, akivel tavaly augusztusban együtt ünnepelhetett olimpiai bajnoki címet.

Ez nem a régi Federer volt, 14 bréklabdával kellett szembenéznie a mérkőzésen. Először 4:3-nál vesztette el adogatását, az ezt követő esőszünet sem segített rajta, 6:4-gyel elbukta az első felvonást. A második szettben sem találta tenyeresét a világsztár, Wawrinka 5:5-nél, harmadszorra lebrékelte, végül egy varázslatos fonák egyenessel fejezte be az összecsapást.

A 13. kiemelt Wawrinka, aki Federerhez hasonlóan a svájci Davis-kupa csapat tagja, a selejtezőből induló Andreas Beckkel csatázik a négy közé jutásért.

ATP-TORNA, MONTE CARLO, 2,75 MILLIÓ DOLLÁR ÖSSZDÍJAZÁS, SALAK –

MONTE CARLO ROLEX MASTERS

FÉRFI EGYES

Stanislas Wawrinka (svájci, 13.)–Roger Federer (svájci, 2.) 6:4, 7:5
FEDERER NYILATKOZATA – SIKLÓS ERIK JELENTI MONTE CARLÓBÓL

„STAN ELLEN KEVÉSBÉ FÁJDALMAS VESZÍTENI, MINT BÁRKI MÁS ELLEN”

„A körülmények megfelelőek voltak a teniszhez, de miután nem volt napsütés és nagyon vizesek voltak a pályák, nehéz volt könnyű pontokat csinálni, különösen az adogatásból. Jól játszottam, megpróbáltam variálni a játékot, de a tenyeresem akadozott az elején, túl sok ki nem kényszerített hibát ütöttem, ami előnyt jelentett Wawrinkának. Hozzá kell tennem, Stan nagyon, nagyon jól játszott.”

„Normális, ha az ember elhibázik néhány tenyerest, az agresszív játékban bizony benne van a hibázás lehetősége. Stan sokat tartotta játékban a labdát, ez az ő napja volt, egyszerűen jobb volt.  Ellene veszíteni kevésébe fájdalmas, mint mástól kikapni.”

A klasszist arról is faggatták, mennyire jelentett gondot az „átállás” a salakra a keménypályás csaták után.

„Ez olyan nehézség, amivel mindenkinek meg kell birkóznia, egyformán számít, ez nem lehet kifogás. Éppen azért indultam az utóbbi években Monte Carlóban felkészülés nélkül, hogy kicsit kísérletezzek. Néhány évvel korábban nem így volt. Kétszer is kihagytam a tornát, s ezt az időszakot használtam salakos alapozásra. Az utóbbi években azonban elindultam, amiből nagyon sokat profitáltam. Ezért jöttem az idén is, hogy tudjam, min kell javítanom. Egyértelmű, hogy az adogatásom nem működött, de ez az egész idei szezonra jellemző. Az egyik legfontosabb feladatom, hogy újra rátaláljak a szervámra. Ezen még sokat kell dolgoznom. Akárcsak a lábmunkámon és a tenyeresemen. Nem számítottam arra, hogy sziporkázni fogok ezen a héten, tudtam, hogy nehéz dolgom lesz. A korai vereség ellenére a jövő héten nem indulok versenyen, tartom magam az eredeti tervhez, legközelebb Rómában lépek pályára.

A svájci megdicsérte barátját, elmondta, örül Wawrinka fejlődésének, aki az utóbbi években nagyon sokat lépett előre. Egyre közelebb kerül a topjátékosokhoz, s alkalmanként már le is győzi őket, mint a „mellékelt ábra” mutatja.

FEDERER GONDOLATAI MÁSHOL JÁRNAK
Mint ismeretes, szombaton örök hűséget fogadott a 13-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federer barátnőjének, Miroslava Vavrinecnek. A svájci korábbi világelső szűk családi körben mondta ki a boldogító igen szülővárosában, Bázelben. Federerrel a 2000-es sydneyi olimpián ismerkedett meg, azóta éltek élettársi kapcsolatban. A pár azt is bejelentette, Miroslava gyermeket vár, ám hogy pontosan mikor néz apai örömök elé Federer, és fiú vagy lány lesz-e a baba, arról nem érkeztek hírek. Ami biztos, a következő hónapokban nem csak az ellenfelekre, hanem a szülői feladatokra is fel kell készülnie a sztárnak..