Nadal küszködött, de végül győzött

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 19. 16:03
A papírformának megfelelően a spanyol férfi teniszválogatott 1-0-ra vezet az amerikai csapat ellen, miután a világelső Rafael Nadal négy szettben verte Sam Querreyt a Davis Kupa Világcsoport elődöntőjében. A salakkirály 3 óra 17 perc alatt múlta felül ellenfelét, miután rövidítésben elbukta az első játszmát.


A két játékos már a nemrég rendezett US Openen is találkozott, akkor is Nadal nyert. De a remek adogatásokkal „operáló” amerikai teniszező akkor is megnehezítette a balkezes klasszis dolgát, a második felvonást megnyerte 6:2-re. Előtte és utána Nadal irányított, 7:5-tel jutott vezetéshez, majd 1-1 után 7:6-ra és 6:3-ra múlta felül riválisát.

 

Ezúttal sem kellett sokat bajlódni az esélylatolgatással, világszenzáció lett volna, ha a vendégek jutnak 1-0-s előnyhöz. Querrey azonban nem ment feltett kézzel a madridi arénába, pedig a számára sokkal kedvezőtlenebb felületnek számító salakon kellett bizonyítania. Azt pedig jól tudhatjuk, Nadal mire képes a leglassabb felületen. A spanyol „matador” az elmúlt négy évben verhetetlen volt a Roland Garroson, már ezzel is bevonult a sportág legnagyobbjai közé.

 

Pénteken azonban sokáig izgulnia kellett a szurkolóknak, azt nem tudhatjuk, Nadalra milyen hatást gyakorolt az amerikaiak reménysége. Querrey rendkívül harciasan és jól játszott, látszott élni akar azzal a váratlan eséllyel, amelyet James Blake visszalépése után kapott. Egészen a rövidítésig sanyargatta ellenfelét, a tie-breakben pedig 7-5-re nyert!

 

Minden adott volt ahhoz, hogy felpaprikázódjon a világelső, aki meg is emberelte magát. Nadal a folytatásban már egyre nagyobb elánnal ütötte a labdát, semmiképpen sem akarta kellemetlen helyzetbe hozni csapatát. A második játszmát 6:4-gyel nyerte, majd a harmadik felvonást is „behúzta” 6:3-ra.

 

Következhetett a negyedik játszma, amely 4:4-ig óriási csatát hozott. Ekkor Querrey szervált, el is húzott 30-0-ra, ám végzetesen megtorpant. Nadal azonnal lecsapott a lehetőségre, brékelt, majd semmire hozta saját adogatójátékát, így Spanyolország megszerezte a vezetést a Világcsoport madridi elődöntőjében.

 

A találkozó statisztikája érdekes képet mutat. Querrey ugyanis tizenhéttel több (76-59) nyerőütéssel vétette észre magát, de borzasztóan sok önhibája (74-35) akadt. Ez döntőnek bizonyult és az sem ellensúlyozhatta, hogy az amerikai teniszező 17 védhetetlen adogatására egyetlen (!!!) hasonló válasz érkezett. Nadal négy bréklabdát értékesített, csak egyszer bukta el szerváját.

 

DAVIS KUPA, VILÁGCSOPORT, ELŐDÖNTŐ:
Madrid:
Spanyolország-Egyesült Államok 1-0 – állás az első mérkőzés után
Rafael Nadal-Sam Querrey 6:7 (5-7), 6:4, 6.3, 6:4