Nadal bukott, örülhet Federer

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 23. 17:24
A londoni ATP-világbajnokság második napján az ezen a szinten újoncnak számító svéd Robin Söderling egy óra harmincnyolc peerc alatt, alatt 6:4, 6:4-re legyőzte a szokatlanul sokat bizonytalankodó, keveset vállaló második kiemelt Rafael Nadalt. Miután Roger Federer vasárnap este megfordította a spanyol Fernando Verdasco elleni meccsét, a svájci 1145 pontra növelte előnyét a ranglistán Nadallal szemben, és már csak egy győzelemre van szüksége ahhoz, hogy az élen zárja az évet. Függetlenül attól, hogyan szerepel a spanyol.



A tenisztörténeti Roland Garros-vereség óta először találkozott Rafael Nadal és Robin Söderling. A második kiemelt mallorcainak létkérdés volt a visszavágás, hogy maradjon esélye a világranglista élén zárni a 2009-es szezont.

A spanyol nem kezdett jól, rögtön elvesztette adogatását, de legendás küzdeni tudásának, koncentráló képességének köszönhetően 3:3-nál utolérte a skandinávot és úgy tűnt, elkapta a fonalat. Négy-ötnél azonban hiába egyenlített, a labdáját hosszúnak látta a vonalbíró, és ő hitt a játékvezetőnek, nem kért challenge-et. Vesztére, mert a nem hivatalos visszajátszásból egyértelműen kiderült, jó volt a labdája, öt-öt lett volna a jogos eredmény. Ehelyett elvesztette a következő két labdamenetet, és így a szettet is.

A második játszmában Nadal jutott brékelőnyhöz, de Söderling azonnnal egyenlített, majd a csata leghosszabb játékát is a skandináv bírta jobban idegekkel. Az igazán kritikus pillanatokat megint a tizedik gém hozta, amikor Nadal továbbra is túl passzívan, rendre röviden teniszezve magára húzta Söderlinget, aki nem ijedt meg a lehetőségtől, és a második meccslabdáját ki is használta.

Az amerikai Andy Roddick helyén játszó svéd a Roland Garros után másodszor bizonyult jobbnak Nadalnál, ezúttal is teljesen megérdemelten nyert, de az örömét talán sportszerűbben is kimutathatta volna a pályán. A győzelem pillanatában artikulálatlanul üvöltött és vicsorgott.

Federernek csak egy győzelemre van szüksége ahhoz, hogy bebiztosítsa év végi világelsőségét. Pályafutása során 2004 és 2007 között rendre az élen zárt, tavaly Rafa Nadal akadályozta meg ebben. Érdekesség, hogy a tenisztörténelemben eleddig csak a cseh Ivan Lendlnek sikerült visszahódítania ezt a "címet" 1989-ben.

MESTEREK KUPÁJA, LONDON (3,35 millió euró összdíjazás, kemény pálya)
B CSOPORT, 1. JÁTÉKNAP
Robin Söderling (svéd, 8.)-Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:4, 6:4.