Moya ismét a legjobbak közé tör

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 15. 11:18
Bár elvesztette a bukaresti, 370 ezer dollár összdíjazású férfi tenisztorna döntőjét a francia Gilles Simon ellen, mégis tizenkét helyet léphetett előre a legfrissebb világranglistán a spanyol Carlos Moya. A korábbi világelső ibériai veterán ezzel a 49. pozicióban található, és egyúttal visszatért a sportág bő élmezőnyébe. Simon győzelme ellenére nem javíthatott helyezésén, hiszen tavaly is ő nyerte a romániai tornát, és ezért nem járt plusz ranglista pont neki. Az élbolyban továbbra is Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovics a sorrend a férfiak mezőnyében.


Moya az idei évet még a 18. helyen kezdte, és bár az első hónapokban több jó eredményt is el tudott érni (többek között az indiai Chennaiban az elődöntőig jutott, ahol csak a későbbi világelső Rafael Nadal állította meg), szeptember elejére visszacsúszott a 61. pozícióba.

 

A rutinos spanyol 1999 márciusában két hétig az első helyet is elfoglalhatta a világranglistán, egy évvel korábban pedig megnyerte élete eddigi egyetlen Grand Slam-tornáját a párizsi Roland Garros salakján. Kérdéses, hogy 32 évesen ismét virágkorát élheti-e a fiatal tehetségektől hemzsegő férfi teniszben.


Példának okáért ott van a 23 éves, párosban olimpiai bajnok svájci Stanislas Wawrinka, aki immár ismét az első tízben található az ATP hétfőn közzétett ranglistáján. Vele együtt ugrott egyet előre az amerikai James Blake is, így mindketten megelőzték az athéni olimpián párosban győztes chilei Fernando Gonzalezt.


A legrosszabb hete a román Victor Hanescunak volt, aki tizenhét helyet esett vissza. A jelenleg 67. teniszező tavaly még döntőt játszott a saját hazájában rendezett viadalon, most viszont már a legjobb 32 között kiesett az argentin Martin Vassallo Arguello ellenében.


A „legjobb” magyarként Balázs Attila a 378. helyet foglalja el, míg a rutinos Bardóczky Kornél a 439.

 

LEGFRISSEBB FÉRFI TENISZ-VILÁGRANGLISTA:
1. Rafael Nadal Spanyolország 7000 pont
2. Roger Federer Svájc 5930
3. Novak Djokovics Szerbia 4855
4. Andy Murray Nagy-Britannia 3040
5. David Ferrer Spanyolország 2490
6. Nyikolaj Davigyenko Oroszország 2400
7. David Nalbandian Argentína 1975
8. Andy Roddick Egyesült Államok 1845
9. Stanislas Wawrinka Svájc 1670
10. James Blake Egyesült Államok 1650