Kibombázták Nadalt a sanghaji tornáról

Szerző: shLétrehozva: 2010. október 14. 15:11
A világelső nélkül folytatódik a sanghaji 3,24 millió dolláros tenisztorna, miután az osztrák Jürgen Melzer nagyszerű játékkal három szettben búcsúztatta Rafael Nadalt a legjobb tizenhat között csütörtökön. A spanyol először nem jutott legalább negyeddöntőbe ATP-tornán az idei esztendőben. A nagyok közül könnyedén továbbjutott Roger Federer, Novak Djokovics és Andy Murray.


Stanislas Wawrinka után újabb sötét ló állt a múlt héten Tokióban győztes Rafael Nadal útjába Sanghajban, az elsősorban salakspecialistaként ismert, ám a világranglistán 13. helyre felkapaszkodó Jürgen Melzer személyében.

Hogy az osztrák mire képes, azt az első szettben alaposan megmutatta, hiszen hét ászt ütve kétszer brékelve a mallorcait, mindössze egyetlen(!) játék elbukásával került előnybe. Innentől a kérdés csak az volt, képes-e megtartani formáját?

Nem sikerült, a szoros második felvonásban mindkét oldalon egy-egy bréklabda adódott, ám Nadal élt vele, Melzer viszont nem tudott, ez pedig elég volt a játszma végére felpörgő spanyolnak, hogy egyenlítsen.

A döntő szettben az osztrák látszatra fáradni kezdett, mikor 2:3-nál a spanyol hármat hibázott tenyeresével, ellenfele pedig egy nyerővel elcsente a világelső szerváját és közel került a bravúrhoz, amelyet két gémmel később végre is hajtott. 

A többi nagyágyú közül szabályosan lemosta a pályáról Richard Gasquet-ét a láthatóan bombaformában teniszező Novak Djokovics, aki kevesebb mint egy óra alatt lépett a nyolc közé.

Bár több lehetősége akadt Andreas Seppinek Roger Federer megszorongatására a játéknap utolsó nyolcaddöntőjében a svájci a döntő pillanatokban rendre hengerelt és verte meg olasz ellenfelét.

Hasonlóan tett Andy Murray és Robin Söderling, továbbá Nadal bangkoki skalpja után újra ismert nevet búcsúztatott Guillermo García-López, a két hét múlva Budapestre érkező Tomas Berdychet győzte le.

ATP SANGHAJ, 3. FORDULÓ, EREDMÉNYEK:
Melzer (osztrák, 13.)-Nadal (spanyol, 1.) 6:1, 3:6, 6:3
Djokovics (szerb, 2.)-Gasquet (francia) 6:1, 6:1
Federer (svájci, 3.)-Seppi (olasz) 6:3, 6:4
A. Murray (brit, 4.)-Chardy (francia) 6:3, 6:4
Söderling (svéd, 5.)-Ferrer (spanyol, 11.) 7:5, 6:4
García-López (spanyol)-Berdych (cseh, 7.) 7:6(7-4), 6:3
Tsonga (francia, 12.)-Mayer (német) 7:5, 6:3
Monaco (argentin)-Zverev (német) 6:0, 6:2