Ismét Djokovicsé lett Melbourne trónja

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 30. 12:21
Pazar, fordulatos és izgalmas csatát vártunk, de csak az első szett hajráijáig, 4:4-ig volt kétséges a végeredmény: a 2008-ban győztes Novak Djokovics ugyanis 2 óra 39 perc alatt 6:4, 6:2, 6:3-ra nyert Andy Murray ellen az Australian Open döntőjében. A szerb klasszis minden tekintetben felülmúlta ideges és immár harmadik Grand Slam-döntőjét elbukó brit ellenfelét. Djokovics úgy diadalmaskodott az idei első GS-versenyen, hogy mindössze egy szettet bukott, azt is rövidítésben még a második körben. Utána pedig "elintézte" Tomas Berdychet, Roger Federert és Murrayt is...


Fotó: Reuters

 

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (25 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
 FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
 Djokovic (szerb, 3. kiemelt)–Murray (brit, 5.) 6:4, 6:2, 6:3

 

Ismét nem jött össze Murraynek, pedig már harmadszor próbálkozott Grand Slam-verseny döntőjében. A brit tavaly Melbourne-ben és 2008-ban a US Openen is Roger Federertől kapott ki, úgy, hogy szettet sem nyert. Ezúttal „elkerülte” a svájci fenomént, de ebben sem volt köszönet. A sportág legeredményesebb teniszezőjét a négy között 3-0-ra legyőző Novak Djokovics esélyt sem hagyott a rendkívül ideges és emiatt sokat rontó skótnak.

A szerb már a találkozó elején bréklabdához jutott, de akkor még Murray nyerte a maratoni hosszúságú gémet. Utána 4:4-ig együtt haladt a két klasszis, de Djoko a lehető legjobbkor, a játszma hajrájában bizonyult jobbnak, 6:4-gyel került lépéselőnybe. Sőt! Később kiderült, ez a szakasz mindent eldöntött.

A második felvonásban ugyanis egyoldalúvá vált a döntő, a szerbnek szinte minden bejött, a britnek szinte semmi…Az Australian Open 2008-as bajnoka pazarul teniszezett az alapvonalról, alig rontott, már 5:0-ra is vezetett. Ekkor Murray megemberelte magát, visszabrékelt, de csak elodázni tudta bukását. Érezhető volt, a szigetországi játékos már nem igazán bízik a diadalban, míg Djokovics hihetetlenül magabiztos.

A harmadik szett aztán már nem is hozott fordulatot, a szerb sztár ismét gyorsan elvette ellenfele adogatását. Murray ugyan próbált kapaszkodni, egyszer-kétszer meg is lepte riválisát, de többre nem futotta, többre nem futhatta.

A meccsstatisztika ismét hű képet festett a látottakról. Novak Djokovics szinte mindenben jobb volt. A szerb klasszis 26 nyerő mellett 33 önhibát vétett, míg Murraynél ez a "mérleg" 21/47 volt...A belgrádi ász hétszer brékelt, ellenfele csak 3-szor. Az összes megnyert pontok tekintetéebn pedig 106-78-ra volt jobb a régi-új melbourne-i bajnok. 

Érdekesség, hogy éppen a három évvel ezelőtti Australian Open-döntő volt az utolsó, amelyben nem vett részt Rafael Nadal és Roger Federer. Akkor Djokovics Jo-Wilfried Tsongát „oktatta”, ráadásul akkor is a svájci fenomént búcsúztatta a négy között, szintén játszamvesztés nélkül…

Az idei finálét két gyerekkori barát játszotta, Djoko és Murray régóta jól ismeri egymást. Tizenhárom évesen a franciaországi Tarbes-ban csatáztak először, akkor a brit nagyon simán nyert. Utána is folytatódott a párharcuk, de ez nem is meglepő. Már kissrácként is sejtették, felnőttként a top5-be kerülhetnek, akkor pedig óhatatlanul is egymás ellen kell majd bizonyítaniuk.

A melbourne-i döntő előtt 4-3-ra vezetett Djokovics, legalábbis a profiként megvívott csaták alapján. Igaz, Murray éppen a legutóbbi három alkalommal bizonyult jobbnak, de ez most mit sem számított, hisz legutóbb még 2009-ben Miamiban ünnepelhetett. Hihetetlen, de tény, tavaly nem volt Djokovics-Murray rangadó…

A szerb sztárnak egyébként ezúttal is a helyszínen a családi páholyban szurkolt a szépséges Ana Ivanovics. A korábbi világelső már az első körben búcsúzott az Australian Opentől, de Melbourne-ben maradt edzeni, ráadásul néhány rokona is itt él. A gyönyörű Ana a jövő hetet is a felkészülésnek szánhatja, lévén nem nevezték a szerb csapatba a Kanada elleni Fed-kupa találkozóra. 

Melbourne-be egyébként a Grand Slam-verseny hajrájára visszatért a kánikula, a helyi idő szerint délután játszott vegyespáros-döntőre behúzták a centerpálya tetejét. A férfiak fináléjára azonban már kellemesen lehűlt a levegő, egyik klasszist sem akadályozta a jó játékban. Csak Murrayt „zavarta” saját idegessége és Djokovics remek formája…

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (25 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
VEGYES PÁROS, DÖNTŐ
Srebotnik, Nestor (szlovén, kanadai, 2.)–Csan, Hanley (tajvani, ausztrál) 6:3, 3:6, 10:7