Federer hullámzó játékkal ment tovább

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 3. 02:29
A négyszeres győztes, címvédő Roger Federer ötszettes csatában verekedte be magát a legjobb nyolc közé az amerikai nyílt teniszbajnokságon az orosz Igor Andrejev testén keresztül. A svájci nem fogott ki túl jó napot Flushing Meadowsban, de röptejátéka zseniális volt és szervái a döntő pillanatokban kihúzták a pácból. A negyeddöntőben a selejtezőből induló, és Nyikolaj Davigyenkót kiejtő luxemburgi Gilles Müller lesz a bázeli klasszis ellenfele.


A világranglista-második Roger Federert egy újabb kiváló alapvonal-játékossal, a 23. kiemelt Igor Andrejevvel hozta össze a sors a US Open nyolcaddöntőjében. Rögtön feltűnt, a svájci mennyire kedvetlenül jött ki a pályára. Egyből kapta is a pofont, már az első adogatójátékát elvette a 25 éves moszkvai teniszező.

 

A folytatásban mindketten remek szervákkal operáltak, nem találtak fogást egymáson a felek. Érett az orosz részsikere, de 5-4-nél a szakadék széléről táncolt vissza Federer, első bréklabdáját kihasználva egyenlíteni tudott. Lélektanilag ez órási pluszt kellett volna, hogy jelentsen számára, ennek azonban nyoma sem volt produkciójában. Rövidítés döntött, a kiélezett végjátékban aztán ha centikkel is, de hosszúra sikerült a bázeli tenyerese, Andrejev pedig első szettlabdáját kihasználva 7-5-re nyerte a tie breaket, egyúttal az első felvonást.

 

A második játszmában sem talált magára Federer, sőt már azzal is meggyűlt a baja, hogy saját szervajátékait hozza. Az első két adogatójátékát hét bréklabdát hárítva tudta csak megnyerni, ászai vagy ászértékű adogatásai azért rendre kihúzták a bajból. Arra sansza sem volt, hogy brékelőnybe kerüljön: a második szett során írd és mondd összesen hat fogadópontot gyűjtött hat játék alatt, ehhez 13 ki nem kényszerített hiba társult. A rövidítéshez ez a teljesítmény is elég volt, ahol a svájci feltámadt, a hálónál szerzett pontokkal magabiztos előnyhöz, három játszmalabdához jutott. Saját adogatásaiból mégsem tudta behúzni a szettet, Andrejevéből már igen.

 

A harmadik játszmában már ízelítőt kaphattunk abból, milyen is volt a régi Federer, egy kereszttenyeressel második bréklabdáját is kihasználta a meccsen, 3-1-es vezetést szerzett, a következő adogatásainál pedig momentuma sem volt az orosznak. A svájcinak bejöttek az első szervái, alig-alig hibázott, a hálónál pedig verhetetlen volt. Végül 6:3-al került szettelőnybe immár a címvédő.

 

A Federer-expressz hullámvasútja tovább folytatódott, a negyedik játékban adogatóként három bréklabdához "juttatta" az oroszt, majd egy lecsapásnál is gyermeteg hibát vétett. A brékelőnybe került Andrejevet remek szervái újabb szettgyőzelemig röpítették, jöhetett a döntő szett!

 

A négyszeres győztes magabiztosan kezdett, fogadóként pedig ha kellett, csúszott-mászott, és Nadalt megszégyenítő ponttal brékelte ellenfelét. 3-0 után kétszer is közel került a duplabrékhez, de ez nem jött össze, s utána már azért kellett aggódnia, nehogy Andrejev visszajöjjön a meccsbe. Az orosz haláltusája 5-2-nél gyakorlatilag véget ért, bár aztán még hozta szervagémjét, de Federer is az övét, így 6-3-al a svájci nyerte a döntő játszmát.

 

Federer a selejtezőből a nyolc közé menetelő meglepetésember Gilles Müllerrel találkozik a következő körben. A luxemburgi tündérmeséje ugyanis tovább folytatódott, Tommy Haas és Nicolas Almagro után az ötödik kiemelt Davigyenkót is hazaküldte, négy szettben diadalmaskodott.

 

AMERIKAI NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG (US OPEN)

FÉRFI EGYES, 4. FORDULÓ

Federer (svájci, 2.) - Andrejev (orosz, 23.) 6:7 (5-7), 7:6 (7-5), 6:3, 3:6, 6:3

Müller (luxemburgi, sel.) - Davigyenko (orosz, 5.) 6:4, 4:6, 6:3, 7:6 (12-10)

 


ROGER FEDERER NYILATKOZATA:
Már az elején elbuktam az adogatásom, valami már akkor azt súgta, hogy maratoni meccs lesz. Az első szett oda is lett, az elején nem éreztem a ritmust, fokozatosan jöttem bele a játékba. Élvezetes, szórakoztató mecccs kerekedett a találkozóból, aminek nagyon örülök. Nincs értelme azon keseregni, hogy miért nem sikerült simán nyernem, az emberek csak arra fognak emlékezni, hogy megvertem Andrejevet.