Federer döntős, és újra világelső lehet!

Szerző: SHLétrehozva: 2012. július 6. 16:28
Roger Federer négy szettben legyőzte Novak Djokovicsot a wimbledoni nyílt teniszbajnokság elődöntőjében, így a svájci Grand Slam-rekorder kulcsfontosságú döntőt vívhat az Andy Murray - Jo-Wilfried Tsonga meccs győztesével. Ha nyer, újra világelső lesz, egyben rekorder: hétszeres wimbledoni győztes.


 

Roger Federer és Novak Djokovics 27. alkalommal találkozott egymással. Az utóbbi időben elég egysíkú lett a párbaj, mert zömmel a szerb nyerte meg kettejük csatáját, egészen pontosan hétből hatot. Ezért az összetett állás igen szoros lett, a mai meccs előtt 14-12-re vezetett a svájci.

Szép kis közös múlt, mégis, ez a wimbledoni elődöntő volt az első összecsapásuk füvön, ami sokáig Federer kedvenc, és legeredményesebb borítása volt. Hosszú évekig nem is tudta senki legyőzni Wimbledonban, azonban 2009-es győzelme óta csak a negyeddöntőig jutott el, ott 2010-ben Tomás Berdych, 2011-ben Jo-Wilfried Tsonga győzte le.

Ma azonban a világelső sem tudta megállítani az elődöntőben. Az első két szettben még nem volt számottevő különbség a két játékos között, mindketten hibáztak, és mindketten ki tudták használni a másik hibáit. A harmadik játszmában azonban Federer javára billent a mérleg, és 4:4 után Djokovics mintha lélekben kimerült volna. Ez a helyzet, és a mindenre elszánt, fantasztikus formában teniszező ellenfél annyira megfogta a világelsőt, hogy innen már nem tudott felállni.

A negyedik szettben a svájci egyszer brékelt és rögtön elhúzott 3:0-ra. Djokovics néha ugyan mintha próbálkozott volna azzal, hogy visszajöjjön a meccsbe, de Federer egyszerűen kiszerválta az elődöntőből. És valóban, a svájci régen adogatott ennyire jól, és régen volt ennyire biztos a fonákja, ráadásul éppen a világ jelenlegi legjobb fogadójátékosa ellen.

Rafael Nadal második körös kiesése miatt jövő héttől mindenképpen ez a két játékos lesz az ATP-világranglista első két helyezettje, azonban csak a fináléban derül ki, melyikük melyik helyen áll majd. Federer előtt ugyanis áll még egy ellenfél a dötőben, aki vagy a hazai pályán játszó Andy Murray, vagy Jo-Wilfried Tsonga lesz. Utóbbi játéka kevésbé fekszik a svájcinak.

Federer számára nem csak azért fontos ez a finálé, mert ha nyer, a 17. Grand Slam-győzelme lehet. 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 és 2009 után hetedszerre lehet bajnok Wimbledonban, ráadásul újra a világranglista élére kerülhetne, amivel beállítaná Pete Sampras rekordját, aki összesen 286 hétig volt hivatalosan a férfi tenisz első számú játékosa. Federer 285-nél tart.

"Abszolút megérdemelt lenne, ha újra ő lenne a világelső - mondta a meccs után Djokovics. - Idén fantasztikusan, és nagyon kiegyensúlyozottan játszik. Ha nyer, akkor nyer, semmi nem tehetsz ellene. A legjobb játékos fogja megnyerni ezt a tornát. Én kiestem."

2012-ES WIMBLEDONI NYÍLT TENISZBAJNOKSÁG
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ:
Roger Federer (svájci, 3.) - Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:3, 3:6, 6:4, 6:3