Eltiltották, mégis szabadkártyát kapott

Szerző: shLétrehozva: 2009. december 15. 17:07
Zavaros Yanina Wickmayer és Xavier Malisse belga teniszezők helyzete. A belga bíróság kedden felfüggesztette egyéves eltiltásukat, közben a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél még tiltólistán van a két játékos.


Wickmayer ügyvédei most abban reménykednek, hogy világranglista tizenhatodik helyezett kliensük a lehető leghamarabb visszatérhet, és a januári Ausztrál Nyílt Bajnokságon szabadkártyát kap a szervezőktől.

Ugyanakkor a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) még nem szüntette meg a két teniszező eltiltását. Az ITF szóvivője kedden arról beszélt Londonban, hogy először megvárják az eltiltást kiszabó belga doppingellenes ügynökség jelentését, azután foglalkoznak a belga bírósági határozattal. 

A két teniszező játékjogát  november 5-én függesztette fel a belga doppingellenes ügynökség, miután Wickmayer az elmúlt másfél évben háromszor nem adta meg a tartózkodási helyét. A férfi ranglista 95. helyzett Malisse kétszer mulasztotta ezt el, egy alkalommal pedig nem jelent meg a doppingvizsgálaton.Pozitív mintát ugyanakkor egyikük sem produkált.

Kristof De Saedeleer, Wickmayer ügyvédje szerint a brüsszeli bíróság döntése egyértelművé tette, hogy nem volt jogi alapja az eltiltásnak. Emellett a teniszezőnő ügyvédei a WADA szabályainak jogszerűsége ellen is fellebbeztek az európai hatóságoknál. A végső döntést, amely precedensértékű is lehet, az Európai Bizottság és az Emberi Jogok Európai Bírósága hozhatna, amely rákényszeríthetné a WADA-t a szabályok megváltoztatására. Jelenleg minden sportoló három hónapra előre köteles megadni tartózkodási helyét, ami sokak szerint sérti a sportolók személyes jogait. 

Közben belga bírósági döntés hírére a január negyedike és kilencedike között rendezendő aucklandi WTA-torna szervezői szabadkártyát kínáltak Wickmayernek.