Eddig bírta az új királynő, kiütötték

Szerző: SHLétrehozva: 2012. március 29. 09:18
Megszakadt Viktorija Azarenka 26 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata, a női tenisz-világranglista vezetője a miami szuper Grand Prix negyeddöntőjében 6:3, 6:3-ra kikapott a francia Marion Bartolitól. A döntőbe jutásért Bartoli azzal az Agneska Radwanskával találkozik, aki Venus Williamset búcsúztatta meglepően simán (6:4, 6:1). A férfiaknál összejött a Nadal-Murray álomelődöntő, a skót szetthátrányból fordítva verte Tipszarevicset (4:6, 6:3, 6:4), a spanyol a francia Tsongánál, közel háromórás csatában bizonyult jobbnak, 6:2, 5:7, 6:4-re nyert.


 

Hiába állt jobban az egymás elleni statisztikában a fehérorosz Azarenka - tíz eddigi mérkőzésükből nyolcat megnyert Bartoli ellen -, utolsó vereségeinek egyikét még tavaly ősszel, talán nem véletlenül, pont a franciától szenvedte el.

Jól kezdett a korábbi wimbledoni finalista, 4:0-ra elhúzott és az első kiemelt ugyan felzárkózott 5:3-ra, de ennél több izgalom már nem történt a nyitó szettben. A második játszmában, a 2012-ben egészen szerda estig veretlen Azarenka kezdett jobban, 3:1-re vezetett, de talán maga sem gondolta, hogy a folytatásban gémet sem nyer. Az utolsó tizenhat labdamenetből tizennégy Bartolié lett.

"Én is ember vagyok, nem egy szupernő, bár néha jó lenne - kezdte Azarenka a mérkőzés utáni nyilatkozatát egy mosollyal az arcán. - Természetesen csalódott vagyok, ki ne lenne az egy vereség után. Ám amit az utóbbi hónapokban elértem, arra igazán büszke lehetek."

A másik női negyeddöntőben kipukkadt a sorozatban három maratoni mérkőzést játszott Venus Williams, akinek ráadásul Miami volt az idei első versenye. Az amerikai sztár fáradásának Agneska Radwanska örülhetett, mert a 38 ki nem kényszerített hibával teniszező Venust könnyedén intézte el stabil alapvonaljátékával.

"Csalódott vagyok, szerettem volna még tovább játszani, de ez így is egy nagyszerű verseny, egy kiváló rajt - értékelt az idősebb Williams testvér.

A férfiaknál előbb Andy Murray biztosította helyét a legjobb négy között, igaz, önmaga számára tette nehézzé a Tipszarevics elleni találkozót: az első játszmában, 4:2-es vezetését követően sorozatban hat gémet vesztett a szerb ellen, így szett- és brékhátrányba került.

Tovább nehezítette a dolgát, hogy a második felvonás elején a pályára kérte az orvost és arra panaszkodott, hogy egyszerűen nem tud inni. Valahányszor folyadékot próbált magához venni, hányingere lett, indokolt. Szerencséjére az orvos megtalálta a megfelelő tablettát - az előny és a közjáték ellenére Tipszarevics nem tudott élni a lehetőséggel.

Nadal behúzta

Az éjszakai előadásban a küzdelem dominált, Rafael Nadal és Jo-Wilfried Tsonga is szokatlanul sokat rontott. A francia folyamatosan kockáztatott, a mallorcai pedig - különösen a második szettben - egyre jobban lerövidült, lehetőséget adva Tsongának, hogy az alapvonalon belülről támadja őt. A döntő szettben Nadal 4:4-nél brékelt és be tudta fejezni a 2 óra 49 perces csatát.

"Nem játszottam valami jól ma este - összegezte a lényeget Nadal, aki első diadalára készül Miamiban, igaz, ehhez előbb Andy Murrayt, a döntőben pedig várhatóan Novak Djokovicsot kellene legyőznie. - Nagyszerűen kezdtem, brékelőnyöm volt a második szettben, de egyre védekezőbben teniszeztem. Úgy éreztem, Jo a szokásosnál sokkal többet hibázik és nem volt megfelelő ritmusa a meccsnek."

MIAMI TENISZTORNA, NEGYEDDÖNTŐ:

nők:

A. Radwanska (lengyel, 5.)-V. Williams (amerikai) 6:4, 6:1
Azarenka (fehérorosz, 1.)-Bartoli (francia, 7.) 3:6, 3:6

férfiak:

Nadal (spanyol, 2.)-Tsonga (francia, 6.) 6:2, 5:7, 6:4
Murray (brit, 4.)-Tipszarevics (szerb, 9.) 4:6, 6:3, 6:4