Döntős az évtized meglepetésembere

Létrehozva: 2012. november 3. 16:24
Andrei Pavel 2003-as bravúrja óta nem látott sikert hajtott végre szombaton a lengyel Jerzy Janowicz, a párizsi 2,75 millió dolláros ATP 1000-es tenisztorna fináléjába verekedte magát a francia Gilles Simonon keresztül.


Kilenc évet kellett várni arra, hogy ismét selejtezőből érkező teniszező jusson egy férfi mesterverseny döntőjébe. Szombaton megtörtént, és nem egy szebb napokat látott korábbi sztár, hanem egy semmiből előkerült, az esztendő döntő részét kisebb Challenger-versenyeken töltő lengyel tehetség törte meg az átkot Párizsban.

Azt nehéz lenne állítani, hogy nem érdemli meg az elismerést, ugyanis kőkemény út vezetett idáig. Az első két fordulóban rögtön két top20-as játékost (Marin Cilic és Philipp Kohlschreibe) vert meg úgy, hogy azok bréklabdáig sem jutottak el. Ezután a friss US Open-bajnok Andy Murray ellen fordított, mégpedig a kiesés széléről, hiszen a skót a második szett 5:4-nél a mérkőzésért adogatott. A nyolc között aztán top10-es játékosnak parancsolt megálljt Janko Tipszarevics személyében, majd a négy között a világranglistán 20., hazai pályán szereplő Gilles Simont múlta felül.

A hazai kedvencet pontosan úgy rendezte le, mint korábbi riválisait, 1 óra 29 perc alatt két szettben, foghatatlan adogatásokkal operálva: amellett, hogy 12 ászt bombázott be, egyetlen bréklabdát sem kellett hárítania.

A döntőben David Ferrerel csatázik, miután a spanyol megállította a torna másik szenzációját okozó Michael Llodrát. A párosspecialistának számító hazai kedvenc három év alatt második elődöntőjét játszotta.

További hír a férfi tenisz világából, hogy elkészült a hétfőn kezdődő ATP-világbajnokság sorsolása:

A-csoport: Djokovics, Murray, Berdych, Tsonga
B-csoport: Federer, Ferrer, Del Potro, Tipszarevics.

ATP PÁRIZS, FEDETT PÁLYA, 2,75 MILLIÓ DOLLÁR, ELŐDÖNTŐ:

Janowicz (lengyel)-Simon (francia) 6:4, 7:5
Ferrer (spanyol, 5.)-Llodra (francia) 7:5, 6:3