Djokovics elvesztette az ászpárbajt

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 16. 23:15
Meglepetésre már a nyolcaddöntőben búcsúzni kényszerült a szerb Novak Djokovics a Mesterszéria nyolcadik, madridi állomásán. A világranglista harmadik helyén álló délszláv klasszis a horvát Ivo Karlovictól kapott ki 7:6 (7-4), 7:6 (7-5)-re a 2,27 millió dollár összdíjazású, fedettpályás viadalon. A férfi mezőny legmagasabb, 208 centis játékosa húsz ászt ütött be magasabban rangsorolt ellenfelének.


Nem akar összejönni idei negyedik tornagyőzelme Djokovicsnak. Amilyen jól indult a 2008-as szezonja, annyira bizonytalanul és kiszámíthatatlanul alakult a folytatás. Az év elején még őt ünnepelte egész Szerbia, hiszen hazája első teniszezőjeként sikerült elhódítania az egyik Grand Slam serleget. Az Australian Open döntőjének megnyerése után a Mestersorozat két állomásán is diadalmaskodni tudott: márciusban Indian Wellsben, májusban Rómában nem talált legyőzőre.

 

Nos, a széria nyolcadik állomásán a spanyol fővárosban erőnyerőként már a második körben érezhette magát, ahol a román Victor Hanescu ellen mutathatta meg magát ibériai rajongóinak. Ha nem is tükörsima összecsapáson, de azért sikerült kiharcolni a továbbjutást (4:6, 6:2, 6:3), és a nyolcaddöntőben Ivo Karlovic várt rá. A világranglista 21. helyén álló huszonkilenc éves horvát teniszező idei második tornagyőzelmére hajt, és úgy tűnik nem ismer lehetetlent, hiszen a svéd Robin Söderling után Djokovics sem jelentett leküzdhetetlen akadályt a számára.

 

A két délszláv teniszező összecsapásán bebizonyosodott, amit már addig is tudni lehetett: Karlovic a mezőny egyik legjobban adogató játékosa. Ennek megfelelően elsősorban szerváira épített, a meglepetés csak az volt, hogy Djokovics ezekkel nem tudott mit kezdeni.

 

A langaléta horvát már az első szettben óriási csatára kényszerítette harmadik helyen kiemelt ellenfelét. Egyikük sem tudta elvenni a másik szervajátékát, mindketten jól adogattak és keveset hibáztak. A rövidítésben azonban Karlovic bizonyult jobbnak (7-4), ahogy a második szettben is (7-5), így két kemény játszmában felülmúlta nevesebb ellenfelét. Nem kevesebb, mint húsz ászt ütött be riválisa nyolc remek szervájával szemben, visszavágva a sorozat hamburgi állomásán elszenvedett vereségért. Akkor Djokovics a nyolcaddöntőben búcsúztatta a horvátot 7:6 (7-3), 6:3-al.

 

Karlovic negyeddöntőbeli ellenfele a francia Gilles Simon lesz, majd.

ATP-TORNA, MADRID, NYOLCADDÖNTŐ:
Karlovic (horvát, 14.)-Djokovic (szerb, 3.) 7:6 (7-4), 7:6 (7-5)
korábbI eredmények:
Nadal (spanyol, 1.)-Gasquet (francia, 15.) 6:4, 6:2
Federer (svájci, 2.)-Tsonga (francia, 16.) 6:4, 6:1
Murray (brit, 4.)-Cilic (horvát) 7:5, 7:6 (7-2)
Monfils (francia)-Roddick (amerikai, 8.) 6:4, 3:6, 6:3
Del Potro (argentin, 9.)-Nalbandian (argentin, 7.) 6:4, 6:2
Lopez (spanyol)-Wawrinka (svájci, 10.) 6:4, 6:4
Simon (francia)-Ginepri (amerikai) 6:7 (6-8), 6:4, 7:6 (8-6)
A negyeddöntő párosítása:
Nadal-Lopez, Karlovic-Simon, Monfils-Murray, Del Potro-Federer