Davigyenko ült fel a trónra Londonban

Szerző: shLétrehozva: 2009. november 29. 17:30
Nyikolaj Davigyenko nyerte az évzáró Mesterek Kupáját a londoni O2 Arénában, miután a döntőben meglepően simán, két játszmában legyőzte a US Open-bajnok Juan Martín del Potrót. Az orosz szinte hibátlanul teniszezett, végig nyomás alatt tartotta ellenfelét, ezzel hazája első játékosa lett, aki megnyerte a hagyományos évvégi szupertornát. Győzelmével 1,51 millió dollárral gazdagodott, Del Potro 740 ezret tehetett zsebre.


Az 1,98 méter magas argentin szereplése a fináléban New York-i diadala után nem volt annyira meglepő, annál inkább riválisáé, aki szombaton végre átlépett saját árnyékán, és sorozatban 12 vereség után legyőzte a világelső Roger Federert.

Davigyenkót olyannyira feldobta a siker, hogy a döntőben, ha lehet még jobb játékkal rukkolt elő, alaposan meg is gyűlt vele Del Potro baja. Az évek óta unalmas játékával megbélyegzett moszkvai az első labdamenettől támadott, látványos labdameneteket produkált, egy gyors brék után pedig az argentin azon kapta magát, hogy elúszott a nyitószett.

A folytatásban is alig-alig hibázott az orosz, majd 2:3-nál sem remegett meg a keze, amikor Del Potro előtt két esély kínálkozott adogatójátékának elvételére. Az elszalasztott lehetőséget keményen büntette Davigyenko, a második szett kilencedik gémében semmire brékelt, és már nem nézett vissza.

A hatodik kiemelt megérdemelten diadalmaskodott Londonban, nemcsak a döntőben, hanem egész héten mutatott produkciója miatt. Könnyen lehet, 2010-ben hatfősre bővül a teniszvilág legszűkebb elitje.

MESTEREK KUPÁJA, LONDON (3,35 millió euró összdíjazás, kemény pálya) DÖNTŐ
Davigyenko (orosz, 6.) – Del Potro (argentin, 5.) 6:3, 6:4