Borg: Túl öregnek tűnnék borostásan!

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 8. 20:55
John McEnroe tizenöt éve meghiúsult látogatására emlékezett, Björn Borg borotvát ragadott és tükörsima arccal számolt be arról, hogy a fiával edzett, Sergi Bruguera szájából pedig még néhány magyar szó is elhangzott. A budapesti Kempinski Hotelben bemutatták a Tennis Classics elnevezésű legendás játékosokat felvonultató torna nyolc résztvevőjét. A viadal főszervezője, Taróczy Balázs reméli, a következő évben visszatérhetnek a legendák Magyarországra.


Október 9. és 12. között Budapesten a Papp László Sportarénában a tenisz történetének legendás játékosai lépnek pályára. Björn Borg ezen a tornán int búcsút végleg szeretett játékának. A szerdai sajtótájékoztatón bemutatták a résztvevőket, a kellemes hangulatú estén elhangzott: nem showműsort, hanem igazi versenyteniszt láthatnak a szurkolók.

 

A főszervező, Taróczy Balázs reményét fejezte ki, hagyományt teremtenek a versenyből és a következő évben is szívesen látnák a legendákat a magyar fővárosban. A torna fődíját jelentő Herendi porcelán vázáért nyolcan szállnak harcba. A nyolc kiválóságot két csoportba osztották be, méghozzá a Roland Garros és Wimbledon nevű négyesbe.

 

Björn Borg fiával készült a tornára

 

A legnagyobb várakozás a 11-szeres Grand Slam-bajnok svéd klasszis érkezését előzte meg, aki Budapesten búcsúzik a tenisz elitjétől. Az egykor a játék első „rocksztárjának” tartott, fejpántos, borostás sztár ezúttal tükörsima arccal lépett a közönség elé. Taróczy meg is érdeklődte Borgtól, mi az oka a stílusváltásnak.

 

„Talán túl öregnek tűnnék – jegyezte meg Borg, majd felkészüléséről is ejtett pár szót. - A fiammal edzettem, kissé elfáradtam.”

 

Csak reménykedhetünk, hogy a Roland Garros hatszoros, Wimbledon ötszörös győztese méltóképpen fejezi be fényes pályafutását, pénteken pedig legalább olyan rangadót vív John McEnroe-val, mint évtizedekkel ezelőtt.

 

John McEnroe: 24 ütőt hoztam, hatot haza is viszek!

 

Az amerikai 15 évvel ezelőtt kis híján már ütőt ragadott Budapesten, ám akkor családi problémák hiúsították meg utazását. McEnroe szerdán sem hazudtolta meg magát, előszeretettel élcelődött, de mosolyt csalt mindenki arcára. Előbb Taróczy Balázs „szemére hányta” a másfél évtizede történteket.

 

„Már túlvagy egy váláson, a második házasságod éled, ne tegyél már fel ilyen kompromitáló kérdéseket” - zárta rövidre McEnroe.

 

Taróczy Balázs egykori, harminc évvel ezelőtti párospartnerétől azt is megkérdezte, gondolkodott-e már a visszatérésén azt követően, hogy három év után Luxemburgban fantasztikus formában teniszezve újra tornagyőzelmet ünnepelhetett. Erre a felvetésre is viccelődve reagált.

 

„Úgy gondolom, akkor lényegesen keményebb mezőny gyűlt össze, mint ezen a hétvégén” – jegyezte meg ironikusan a valójában bombaerős budapesti nyolcasról a játékát gyakran botrányokkal, teátrális veszekedésekkel és látványos ütőtörésekkel fűszerező McEnroe.

 

„Budapestre 24 ütővel érkeztem, hatot szeretnék hazavinni - mondta McEnroe viccesen, majd továbbpasszolta a kérdést a hozzá hasonlóan ugyancsak forrófejű Goran Ivanisevicnek. A horvát erre csak annyit jegyzett meg: két ütője van, most már nem töri őket.

 

A 2001-es wimbledoni győztes egyébként családjával, autóval érkezett Zágrábból Budapestre, saját elmondása szerint két és fél óra alatt tette meg a rövidnek aligha nevezhető távot. Úgy tűnik, a 37 éves játékos nemcsak a teniszpályán élvezi a sebességet...

 

Henri Leconte: Jó formában vagyok!

 

Henri Leconte hangzatos mondatokkal riogatta ellenfeleit. „Jó formában vagyok, az elmúlt hetekben három tornán is részt vettem” – hencegett a francia mókamester, aki balkezes adogatásaival kínos helyzetbe hozza a világ bármelyik klasszisát. Amikor a keménynek igérkező ellenfelekről érdeklődött Taróczy, annyi hangzott el, talán salakkal kellett volna borítani a Sportaréna szőnyeges felületét.

 

Nem kímélte a főszervező Thomas Mustert, akit rögtön karrierjét meghatározó balesetével szembesítette. Az osztrák zavarában csak annyit habogott: „Nem emlékszem az esetre – majd így folytatta – három-négy év eltelt, mire teljes értékű játékos lettem ismét, viszont így is felértem a világranglista csúcsára, igaz többet is nyerhettem volna.”

 

A Roland Garros 1995-ös bajnoka egyszer már megfordult hazánkban, Egerben vett részt ifjúsági tornán, ahol természetesen nem talált legyőzőre.

 

Guillermo Vilas jól érzi magát Budapesten, már két edzésen is túl van, ugyanakkor a legnagyobb örömet mégis Sergi Bruguera okozta a közönségnek.

 

Sergi Bruguera: Hogy vagy?

 

A Roland Garros csoportban szereplő egyik esélyesnek számító játékos néhány magyar szóval dicsekedett sokoldalú nyelvtudásáról: „Hogy vagy? Köszönöm” – próbálkozott a spanyol.

 

A kellemes bemutató után csütörtökön már a játéktudás veszi át a főszerepet, az első mérkőzés délután fél négykor kezdődik a Papp László Sportarénában.

 

 

A TENNIS CLASSICS MŰSORA:
CSÜTÖRTÖK (15:30 ÓRÁTÓL):
- Sergi Bruguera-Guillermo Vilas
- Thomas Muster-Henri Leconte
- (nem előbb, mint 17:30) Goran Ivanisevic-Björn Borg
- John McEnroe-Pat Cash
PÉNTEK (15:30 ÓRÁTÓL):
- Leconte-Vilas
- Muster-Bruguera
- (nem előbb, mint 18) Borg-McEnroe
- Ivanisevic-Cash
SZOMBAT (15:30 ÓRÁTÓL):
- Muster-Vilas
- Borg-Cash
- McEnroe-Ivanisevic
- Leconte-Bruguera
VASÁRNAP (15:30 ÓRÁTÓL):
- Kerekesszékes bemutató
- Mérkőzés a 3. helyért
- Bemutató Mansour Bahramival
- Döntő