Az új amerikai csoda ellen a négy közé

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 12. 13:15
A párizsi, 700 ezer dollár összdíjazású WTA Tour Grand Prix-n Szávay Ágnes pénteken már a négy közé jutásért lép pályára. Az első számú magyar teniszező számára nem ismeretlen ez a szint, hiszen 2008-ban döntőt játszott ugyanitt – igaz, tavaly az első fordulóban búcsúzott. Szávay negyeddöntős mérkőzése este nyolc órakor kezdődik az amerikai Melanie Oudin ellen.


 


„Ági mindenben jobb volt, mint Petra (Martic), jól játszott. Gyakran előfordul a teniszben, hogy egy fiatal az egyik nap meglepetést okoz, és a következő fordulóban kiesik – mondta Kuhárszky Zoltán, Szávay Ági korábbi edzője a SportHirado.hu-nak, még Párizsból. – Ráadásul Ági egészen másképp játszik, mint Wickmayer, akit Petra szerdán legyőzött. Ez volt egyébként pályafutása eddigi legnagyobb sikere a horvátnak.”

„Mindig furcsa egy volt tanítvány ellen edzőként a lelátón ülni. Ami Ági teljesítményét illeti, sokkal jobban játszik, mint az utóbbi időben, van benne élet, egyértelműen jobban mozog a pályán. De hogy ez a teljesítmény mennyire igaz, mit ér, az majd akkor derül ki, amikor egy olyan ellenféllel találkozik, aki szintén jól teniszezik.”

Szávay pénteki ellenfele épp ilyen lehet. A világranglistán jelenleg 53. Melanie Oudin tavaly robbant be a legjobbak közé, amikor 18. születésnapja előtt néhány héttel a negyeddöntőig menetelt hazája Grand Slam-bajnokságán, a US Openen. Két hónappal korábban ráadásul Wimbledonban is a 4. fordulóig jutott, többek között Jelena Jankovicsot legyőzve.

A tavalyi US Openen valóságos oroszverő volt, sorrendben Pavljucsenkova, Gyementyjeva, Sarapova és Petrova skalpját gyűjtötte be. A mindössze 168 cm magas, törékeny alkatú Oudin egy hét alatt az amerikaiak kedvence lett, sokan az új Chris Evertet látják benne. Az idén a WTA Touron Párizsig nem nyert mérkőzést, Hobarton és Melbourne-ben is az első fordulóban kapott ki (Szávay pont így kezdett 2009-ben).

Az elmúlt hétvégén azonban a FED-kupában mindkét egyéni meccsét megnyerte a franciák ellen, és valószínűleg ennek köszönhetően helyreállt az önbizalma. Csütörtökön a svájci Patty Schnydert verte nagyon simán (6:1, 6:3), így Szávay Ági sem mehet biztosra ellene. Ez lesz kettejük első találkozója.