Az erő ismét Goran Ivaniseviccsel volt

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 9. 20:30
A papírformának megfelelően Goran Ivanisevic legyőzte a szeniortornáktól a magyar fővárosban visszavonuló Björn Borgot a wimbledoni bajnokok csoportjában a Tennis Classics elnevezésű versenyen. A svéd legenda ugyan az elején már brékelőnnyel vezetett, de később egyenlített ellenfele, majd a rövidítést is „behúzta”. A folytatásban már kidomborodott a horvát ászkirály fizikuma.


Fotó: Kovács Attila
TENNIS CLASSICS, 1. NAP:
Wimbledoni bajnokok csoportja, 1. forduló:
Goran Ivanisevic (horvát)-Björn Borg (svéd) 7:6 (7-5), 6:3

Egy virtuális számítógépes játékban még elképzelhető lett volna, hogy a tizenegyszeres egyéni Grand Slam-győztes Björn Borg legyőzi Goran Ivanisevicet, de Budapesten sem a programozók zsenialitása, hanem a pillanatnyi erőállapot és tudás döntött. Így a néhány éve még az igazi profik között villogó horvát ászkirály számított toronymagas esélyesnek, nem is borult a papírforma.

 

A 2001-es wimbledoni bajnok a csütörtök esti sajtótájékoztatón még arról beszélt, két és fél óra alatt tette meg autójával a Zágráb-Budapest távolságot, vagyis nyilvánvaló volt, manapság is imádja a sebességet. Játékosként is pokoli adogatásairól és ütéseiről híresült el, mindenki azt várta, a magyar fővárosban is felvillant egy-két hasonló bombát.

 

Ivanisevic azonban személyvonatokhoz „méltó” tempóval nyitott, gyorsan hátrányba került. Borg ugyanis nem hazudtolta meg önmagát, higgadtan és rendkívül pontosan játszott, egyáltalán nem látszott, most búcsúzik a szeniortornáktól. A svéd legenda tartotta előnyét, időnként briliáns elütésekkel jelezte, nem minden a kor, számít még a tudás is…

 

A horvátok nemzeti hősen igyekezett, sokszor bombázta szét ellenfele térfelét, de csak a szett második részében egyenlített. Ekkor sem tűnt egyértelműnek a játszma befejezése, a közönség szimpátiáját élvező Borg ugyanis ha nem is észveszejtő tempóban, de azért pontosan „lapátolta” vissza a labdákat.

 

A játszma fináléja azonban megmutatta, nem csak a filmekben győz az erősebb, ez az állítás a teniszpályákra is igaz. Ivanisevic felpörgette a ritmust, és egy-két bizonytalanabb momentum után szettelőnyhöz jutott.

 

A folytatás már egyértelmű volt, noha Borg továbbra sem adta meg magát. Az egyre jobb ritmusban teniszező Ivanisevic azonban ekkor már megérezte a „vérszagot”, magabiztosan élt fizikai fölényével, gyorsan elhúzott 5:2-re. Ekkor már a levegőben lógott a befejezés, pár perccel később pedig meg is történt. Borg legyőzöttként nyújtott kezet ellenfelének, de bizonyította, még korosabb teniszezőként sem riad vissza a fiatalok által felkínált kihívástól.