Hegedűs Csaba 60, Fenyvesi Máté 75 éves

Szerző: MTILétrehozva: 2008. október 3. 17:06
A 60 éves Hegedűs Csabát, a magyar sport 100. olimpiai aranyérmesét, a 75 esztendős Fenyvesi Mátét, Európa-bajnoki bronzérmes labdarúgót, valamint a magyar sport további kiemelkedő egyéniségeit köszöntötte kerek évfordulós születésnapja alkalmából ifj. Török Ottó sportszakállamtitkár.


A Puskás Ferenc Stadion Iharos Termében megtartott rendezvényen Török Ottó Gyenesei István sportért is felelős miniszter elismerő oklevelét, valamint egy-egy személyes ajándékot nyújtott át az ünnepelteknek.

 

A köszöntött sportlegendák között a legnagyobb név kétségkívül a 60 éves Mr. Tus, azaz Hegedűs Csaba volt, aki versenyzőként olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, majd szövetségi kapitányként ért el sikereket, és hosszú évek óta a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként segíti sportágát.

 


Kórházi kezelés miatt hiányzott az ünnepeltek korelnöke, a közelmúltban 80. évét betöltött Borbély Pál, a Nemzeti Sport korábbi igazgató-főszerkesztője, aki kosárlabdázóként főiskolai világbajnokságot nyert és a válogatottal Eb-negyedik helyezést ért el.

 


A 75 esztendős Fenyvesi Máté balszélsőként szerepelt az 1964-es Európa-bajnokságon bronzérmes magyar labdarúgó-válogatottban és az 1965-ben Vásárvárosok Kupáját nyert Ferencváros csapatában.

 


Három világbajnok is van az elismerésben részesített sportemberek között: a Belgiumban élő Venema Ignácz Ilona kézilabdázó (65 éves), továbbá Maracskó Tibor öttusázó (60) és Makkai Miklós tekéző (60).

 


Köszöntötték még Schurmanné Tőzsér Ilona (65) vb-ezüstérmes kajakozót, Szántó Imre (65) mesteredzőt, az ökölvívó-válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Szabó Ferenc (60) Eb-második cselgáncsozót, Weiner László (60) kosárlabdázót, a BEAC örökös bajnokát, Hajós Gyula (55) hosszútávúszót, aki első magyarként úszta át a La Manche-csatornát, Árváné Szuchy Katalin (55) Eb-harmadik kosárlabdázót, Balogh László (50) vb-ezüstérmes sportlövőt, Csonkics Tünde (50) olimpiai második helyezett sakkozót és Szabó Lajos (50) egyetemi tanárt, a Testnevelési és Sportmúzeum igazgatóját.