Újravizsgálják a pekingi doppingmintákat

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 8. 14:48
Újraelemzik az augusztusi, pekingi olimpián doppingvizsgálat céljából levett összes mintát - mindezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelentette be szerda délelőtt. A kontrollt nem titkoltan azzal a céllal ismétlik meg, hogy kiszűrjék az eritropotein (EPO) legújabb generációs változatát, az úgynevezett CERA-t. Az ellenőrzés – amelyet valószínűleg a svájci Lausanne-ban fognak elvégezni – közel ötezer mintát érint, ám valószínűleg csak a kerékpársportban lehet ennek súlyosabb következménye.


Nem véletlen az időzítés, ugyanis a németek kerekesének, a Tour de France-on remeklő, majd az olimpián leszereplő Stefan Schumachernek, illetve az olasz Leonardo Piepolinak a mintájáról állapították meg, hogy pozitív. A francia körversenyen két időfutamot is megnyerő sportoló, és olasz versenytársa az EPO legújabb generációs változatát a CERA nevű, harmadik generációs vérdoppingot használta.

 

A CERA, vagyis angolul a Continuous Erythropoietin Receptor Activator elődeinél lassabban bomlik le, vagyis hosszabb ideig fejti ki hatását. Korábban vérszegénységben szenvedő vesebetegek számára fejlesztették ki, és adott esetben súlyos mellékhatásokkal jár. Korábbi „rokonaival” ellentétben elég 2-4 hetente befecskendezni ahhoz, hogy a versenyző elérje a kívánt hatást.

 

Schumacheren és Piepolin kívül korábban – még a Tour alatt – a francia Riccardo Ricco is ezzel a szerrel bukott le. De a kerékpárosok pozitív tesztjei valószínűleg csak a végső lökést jelentették a nemzetközi szövetség vezetőinek, ahhoz, hogy elrendeljék a „repetát”.

 

A NOB nem sokat teketóriázott, 48 órán belül bejelentette, hogy újraelemzi a pekingi ötkarikás játékokon levett mintákat is. Thomas Bach, a bizottság alelnöke jelezte, még az is elképzelhető, hogy a kerékpárt határozatlan időre leveszik az olimpiai sportágak listájáról.

 

A szervezet szabályzata szerint nyolc évig lehet felülvizsgálni a korábbi doppingeredményeket, azonban mindezidáig ez az első eset, hogy erre sor is kerül. Az újbóli ellenőrzés kizárólag a harmadik generációs vérdoppingokra irányul majd.

 

Az eljárás rendszere ugyanaz, mint más esetekben: a NOB felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Anti-Dopping Csoporttal (WADA), és felhatalmazza azt a minták ismételt elemzésének elrendelésére.

 

Az olimpia alatt összesen hat sportolót diszkvalifikáltak tiltott szerek használata miatt. Ljdumilla Blonska ukrán atléta, honfitársa, a súlyemelő Igor Razonorov, a görög gátfutó, Fani Halkia, az észak-koreai sportlövő Kim Jong-szu, a spanyol kerekes Isabel Moreno és a vietnami tornász, Thi Ngan Thuong Do is bukottan hagyta el a kínai fővárost. Két fehérorosz kalapácsvető, Vagyim Gyevjatovszkij és a Ivan Tyihon ügye továbbra is függőben van, ők október 17-ig kaptak időt igazuk bizonyítására. Mint ismert, utóbbi két atléta eredményein múlik, hogy Pars Krisztián előbbre léphet-e Pekingben megszerzett negyedik helyénél.

 

TISZEKER ÁGNESNEK, A MAGYAR ANTIDOPPING-CSOPORT (MACS) VEZETŐJÉNEK A VÉLEMÉNYE:
"Amikor az olimpia után eljöttünk Pekingből, már tudtuk, hogy lesznek ilyen újravizsgálatok. Ez egy koncepció része. És a laborok tarsolyában van még hasonló lépés. Igen, megint elő fogják venni a mintákat, és megint megnézik! Van rá idő, nyolc évig kell tárolni a pekingi mintákat."