I. Stefan svéd király lelép a trónról

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 15. 12:07
A hétvégi stuttgarti Világdöntőn mérette meg magát utoljára Stefan Holm magasugró, az atlétikasport legendás alakja. A 32 esztendős svéd klasszis 233 centiméteres eredménnyel második helyen zárt a németországi rangos seregszemlén az orosz Andrej Szilnov (235 cm) mögött. Holm az athéni olimpián aranyozta be pályafutását, ahol az amerikai Matt Hemingwayt és a cseh Jaroslav Bábát megelőzve diadalmaskodott (236 cm).


 

Egy koronázatlan király búcsúzott a sportok királynőjétől a hétvégén, Stefan Holm visszavonulásával egy karizmatikus egyéniség vált ki a férfi magasugrók nemzetközi elitjéből.

A forschagai születésű, 32 esztendős atléta Stuttgartban állt utoljára rajthoz, búcsúzóul pedig igencsak magasra helyezte a lécet.

 

Stílszerű lett volna győzelemmel lelépnie a színről Athén bajnokának, végül azonban be kellett érnie a második helyezéssel.

A versenyszámot az orosz Andrej Szilhov nyerte (235 cm), Holm 233 centivel lett második, a dobogó legalsó fokára pedig az amerikai Jesse Williams állhatott fel (229 cm).

 

Aranyéremből azért jutott bőven a svéd kiválóságnak pályafutása során, 2004-ben a magyar közönség is megcsodálhatta világversenyen.

A budapesti volt a harmadik elsősége a négy közül fedett pályás világbajnokságon, korábban 2001-ben Lisszabonban, 2003-ban Birminghamben, később pedig 2008-ban Valenciában is mindenkinél magasabbra ugrott.

 

Stefan Holm azért szabadtéren is igencsak elemében volt, nem akármilyen eredményekkel büszkélkedhet. Sokéves kőkemény munkájának a gyümölcse volt az athéni olimpiai bajnoki cím, az amerikai Matt Hemingwayt és a cseh Jaroslav Bábát megelőzve diadalmaskodott (236 cm) a görög fővárosban.

Pekingben negyedik lett (232 cm), az arany a kínai fővárosban is Szilnové lett (236 cm).

 

További kiemelkedő eredménye a 2003-as vb-ezüst Párizsból, kontinenstornán pedig kétszer volt érdekelt az eredményhirdetéskor. 2002-ben Münchenben, 2006-ban Göteborgban állhatott fel a pódiumra, előbb a második, utóbb a harmadik fokára.

 

Egyéni legjobbja, 240 centiméter, ezzel az eredménnyel lett világbajnoki második három esztendeje a spanyol fővárosban. Nemzetközi versenyt 2008-ban csupán egyet nyert, az athéni Grand Prix-viadal rangos mezőnyében 237 cm kellett a győzelemhez.

Összehasonlításképpen 2007-ben négy kisebb-nagyobb részsikert aratott, és a stockholmi GP-n is elég volt 235 cm az elsőséghez.

 

Holmot hiába keressük, többé nem találjuk a férfi magasugrás rajtlistáját böngészve, 2009-ben a berlini vb-ről, 2010-ben a barcelonai Eb-ről is nagyon hiányzik majd…