Német duplázás és újabb hazai arany

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 17. 09:46
A hagyományoknak megfelelő végeredménnyel, német győzelemmel (Tatjana Hüfner) zárult a női szánkósok versenye a vancouveri olimpián, vagyis a válogatott immár két aranyéremnél jár, hiszen a férfiaknál Felix Loch diadalmaskodott. A hazai szurkolók szintén örülhettek, lévén a hódeszkás hölgyek korsszversenyében Maëlle Ricker szerezte meg az első helyet. Így Kanada immár két aranyérmet ünnepelhetett.


Hüfner diadalával Németország egyébként a vancouveri ötkarikás játékok éremtáblázatának élére kerültek. Sőt! Az ország képviselői az örökranglistán is megszerezték az első helyet, igaz még sok minden változhat a következő napokban.

A szánkós diadal amúgy a papírformát igazolta, lévén 1964 óta – a női verseny programba kerülése után – a németek kilencedszer ünnepelhettek. Vancouver előtt Silke Kraushaar (Nagano – 1998), valamint kétszer Sylke Otto (Salt Lake City – 2002, Torino – 2006) nyakába akasztották a legjobbnak járó medáliát. A 2006-ban olimpiai bronzérmes Tatjana Hüfner szinte lemásolta a férfiak vancouveri győztesének produkcióját, Felix Loth-hoz hasonló fölénnyel utasította maga mögé ellenfeleit.

A második helyen az osztrákok büszkesége, Nina Reithmayer végzett 49 százados hátránnyal. A bronzot a szintén német Natalie Geisenberger szerezte meg, noha utolsó futása előtt közjáték zavarta meg az előkészületeket. Az indulást ugyanis percekkel elhalasztották egy fotós figyelmetlensége miatt ugyanis palackozott víz folyt a jégteknőbe…

NŐI SZÁNKÓ, EGY ÜLÉSES:
1. Tatjana Hüfner Németország 2:46,524
2. Nina Reithmayer Ausztria +0,490
3. Natalie Geisenberger Németország +0,577
4. Tatjana Ivanova Oroszország +0,657
5. Anke Wischnewski Németország +0,729
6. Alekszandra Rogyionova Ororszország +0,932

A kanadai szurkolók nagy reményekkel várták a hódeszkások krosszfutamait, ehhez képest a férfiaknál picit csalódniuk kellett. A Torinóban is győztes amerikai Seth Wescott ugyanis a döntő hajrájában megelőzte az addig vezető Mike Robertsont. A hazai drukkerek picit fanyalogtak az ezüstérem miatt, de huszonnégy órával később már ünnepelhettek.


A 31 éves Maëlle Ricker ugyanis fölényesen megnyerte a hölgyek viadalát, alaposan megjavítva négy évvel ezelőtti eredményét. A 2006-os olimpián negyedik lett a 2005-ös világbajnokság bronzérmese. A vancouveri születésű hölgy egyébként a 2007-2008-as szezonban a legjobbnak bizonyult a szakági világkupa-sorozatban, vagyis szó sincs arról, hogy „kívülállóként” kaparintotta volna meg az olimpiai aranyérmet.

Reuters
Maëlle Ricker a második kanadai aranyérmes Fotó: Reuters
NŐI HÓDESZKA, KROSSZ:
1. Maëlle Ricker Kanada
2. Déborah Anthonioz Franciaország
3. Olivia Nobs Svájc
4. Helene Olafsen Norvégia
5. Lindsey Jacobellis Egyesült Államok
6. Nelly Moenne-Loccoz Franciaország