Na, neee! Vesztegetés Torinóban?

Szerző: shLétrehozva: 2009. december 17. 14:14
A holland és a lengyel sportközvéleményt is megrázta a sokkoló hír: visszalépésre próbálták rábírni az egyik gyorskorcsolyázót a 2006-os torinói olimpián. A két ország érintettségének magyarázata: a lengyel Katarzyna Bachleda-Curus (akkor még Wójcicka) 50 ezer eurót (!!!) kapott volna, ha „átadja” helyét 5000 méteren Gretha Smitnek.


A 2002-es Salt Lake City-i játékokon ezüstérmes holland versenyző semmilyen számban nem kvalifikálta magát a legutóbbi olimpiára, de 5000 méteren első számú tartalék volt. Akár érmet is szerezhetett volna…

„Két-három nappal az 1000 méteres versenyem előtt Smit és edzője megkérdezték, visszalépnék-e az 5000 métertől? Ezen a távon ugyanis a holland lány a győzelemért is harcba szállhatott volna. Nem értettem a kérdést…” – mondta Katarzyna Bachleda-Curus a NOS televíziós csatornán.

A 29 éves lengyel sportolónő elutasította az ajánlatot, végül a tizenhatodik helyet szerezte meg. Pedig remekül járt volna, ha rábólint Smit ajánlatára.

„Ötvenezer eurót ígértek nekem, ez hatalmas összeget jelentett volna számomra. De nemet mondtam. Elrajtoltam, végül utolsó lettem. De bebizonyítottam, hogy nem vagyok megvásárolható!” – tette hozzá Bacleda-Curus.

A Holland Olimpiai Bizottság már vizsgálja a kínos ügyet, sőt az ottani gyorskorcsolya-szövetség is bekapcsolódott a tevékenységbe.

„Fogalmam sincs, hogy honnan lett volna annyi pénzem” – reagált a vádakra Gretha Smith akkori edzője, Ingrid Paul.