Eltemették az elhunyt szánkóst

Szerző: shLétrehozva: 2010. február 20. 15:10
Több ezren vettek részt a február 12-én, tragikus körülmények között elhunyt grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili temetésén Grúziában. A 21 éves olimpikon a vancouveri téli olimpia egyik edzésen csúszott ki a pályáról, egyenesen egy acéloszlopnak. A fiatalembert a helyi szokásoknak megfelelően a családi házban ravatalozták fel, szombaton helyezték örök nyugalomra a grúziai hegyekben fekvő szülővárosában, Bakurianiban.


“Grúziáért, és a sportért halt meg" - mondta gyászoló édesapja fiáról az újságíróknak, aki maga is űzte a szánkósportot egykoron.
 
"Egy ilyen kis országnak nagyon nehéz túltennie magát ezen a tragédián" - nyilatkozta a grúz államfő Miheil Szakasvili.  
 
A Vancouverben zajló XXI. téli játékok első versenynapja örökre beleivódott nemcsak a grúz nép, hanem valószínűleg a sportszerető emberek többségének emlékezetébe. Nodar Kumaritasvili közel 150 km/h-s sebességgel próbált bevenni egy kanyart az egyébként is rettenetesen gyors pályán, ám sajnos, nem sikerült neki.

Szinte mindenki úgy vélekedett, saját hibájából kellett meghalnia a fiatal sportolónak, ám édesapja a szervezőkre hárította a felelősséget. A szakértői vizsgálat végül megállapította, hogy Kumaritasvili vette be rosszul a kanyart. Azt a kanyart, amelytől már az olimpia előtt tartott.

Holttestét szerdán szállították haza. A tbiliszi reptéren nagyobb tömeg várta a nemzeti színű zászlóval letakart koporsót, amelyet azonnal a fővárostól közel kétszáz kilométernyire található Bakuarianiba vittek. A kis hegyi faluban található szülői házban ravatalozták fel Kumaritasvilit, szombaton helyezték örök nyugalomra. 

A fiatalon elhunyt szánkósról versenypályát és utcát is elneveznek majd Grúziában.