Egy nap, négy magyar arany Kínában

Szerző: MTILétrehozva: 2014. augusztus 19. 15:36
A magyar sportolók hétfőn négy arany- és két bronzérmet nyertek a Nankingban zajló ifjúsági olimpián.


Hétfőn megszületett a magyar küldöttség első érme, rögtön egy arany a nankingi ifjúsági olimpián: Szilágyi Liliána a 200 méteres pillangóúszásban bizonyult a legjobbnak. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint Szilágyi - a Kőbánya SC 17 éves versenyzője - 2:06.59 perces időeredménnyel, óriási fölénnyel nyerte a döntőt, amelynek másik magyar résztvevője, Sebestyén Dalma ötödik lett 2:10.34-gyel. Szilágyi Liliána édesapja Szilágyi Zoltán olimpikon úszó, nagyapja pedig az éppen egy éve elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. A nankingi aranyérmet Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja akasztotta a nyakába. Az 50 méter mell fináléjában a litván világranglistavezető Meilutyte nyert, a dobogó legalsóbb foka Sztankovics Annának jutott. Sebestyén Dalma ebben a számban nyolcadik lett.

Aranyérmet nyert a cselgáncsozó Gercsák Szabina a 63 kilogrammosok között hétfőn. A Hell-Miskolci JC ifjúsági világ- és Európa-bajnok dzsúdósa a döntőben két jukó után ipponnal nyert a román Stefania Adelina Dobre ellen, így a torna során valamennyi mérkőzésén ipponnal győzött. A judoinfo.hu szaklap tájékoztatása szerint Gercsák az első fordulóban 19 másodperc alatt "intézte el" a zambiai Nokutula Bandát, majd ugyanennyi idő alatt nyert a kolumbiaiak korosztályos kontinensbajnoki ezüstérmese, Brigitte Carabali ellen.

Ezután az elődöntőben a hollandok világbajnoki bronzérmese, Lisa Mullenberg 43 másodperc alatt kapitulált. A fináléban az 57 kilogrammból érkező, kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes román Dobre várt rá. Az ellenfelet háromszor is intették, miközben a magyar versenyző neve mellé két jukó került. Az utolsó percben Flórusz János tanítványa tovább támadott, s egy látványos dobással földre teremtve riválisát, ipponnal vetett véget a küzdelemnek. A magyar dzsúdósok közül négy éve Szingapúrban - az azóta már visszavonult - Batizi Barbara ezüstérmet szerzett, míg Tóth Krisztián a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A párbajtőröző Esztergályos Patrik, valamint 200 méteres vegyesúszásban Grátz Benjámin is aranyérmes lett a Nankingban zajló ifjúsági olimpián.

Az augusztus 28-ig tartó II. ifjúsági olimpián Magyarországot 16 sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, cselgáncsban, kajak-kenuban, kerékpárban, kosárlabdában, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, súlyemelésben, teniszben, tornában, triatlonban, úszásban, vitorlázásban és vívásban - 57 sportoló képviseli. Összesen csaknem 3800, 15 és 18 év közötti versenyző vesz részt a kínai játékokon, melyen több mint kétszáz olimpiai bizottság fiataljai 28 sportágban mérik össze az erejüket.