Hosszú böjt után ünnepelhetett Stewart

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 6. 18:45
Tony Stewart nyerte meg a Hajsza a Sprint Kupáért elnevezésű rájátszás vasárnapi, talladegai NASCAR-futamát, így az autóversenyző negyvenhárom verseny után végre megünnepelhette karrierje 33. sikerét, a Top12-ben pedig a tizenegyedikről a hetedik helyre lépett előre. Az ötszáz körös viadalon hivatalosan mindössze 190-et vezettek a pilóták, s a negyvenhárom autóból csupán 18 teljesített ennyit. Az "őrült száguldáson" a nagymenők közül a címvédő - ám az összetett pontversenyt még mindig vezető - Jimmie Johnson, illetve Carl Edwards, Kyle Busch, és Dale Earnhardt Jr. is pórul járt.


Igazi roncsderbinek lehettek szemtanúi a szurkolók a NASCAR-sorozat rájátszásának negyedik, talladegai futamán. Az ötszáz körös viadalon hivatalosan csak 190-et teljesítettek az érintettek, mi több, a 27 még értékelhető produkciót nyújtott autóból írd és mondd 18 (!) ért célba.

 

Nemcsak az autók, a papírforma is borult, hiszen egyik igazán nagy esélyesnek sem sikerült jól az "ámokfutás". Az alapszakasz-győztes Kyle Busch, a címvédő, a rájátszást jelenleg is vezető Jimmie Johnson, vagy éppen a pályával nagy barátságban lévő Dale Earnhardt Jr. is nagyot koppant.

 

A versenyt végül Tony Stewart nyerte, ráadásul úgy, hogy a befutó pillanatában nem ő haladt át elsőként a célvonalon. Ha már minden és mindenki megbolondult, a vége miért ne lehetne megdöbbentő.

 

Történt, hogy az utolsó körben Stewart és Regan Smith harcolhatott az elsőségért, az utolsó métereken aztán összepattantak a felek, minek következtében az újonc belülről ráhajtott a pálya szélét szegélyező sárga csíkra. A szabálytalan manőver után a vétkest visszaminősítették a 18. helyre.

 

Stewart így 43 futamot követően győzött ismét, s aratta ezzel karrierje 33. sikerét.

 

„Ember, ez nagyon kemény menet volt - összegzett a győztes. - Láttam, merre jár Regan, de nem volt mit tennem, le kellett ütköznöm. Higgyék el, nem bánom, amit és ahogyan tettem. Daytonát elveszítettem, Talladegában legutóbb kilöktek, itt volt az ideje, hogy ezúttal én nevethessek. Erről szól ez a sport."

 

Bár Jimmie Johnson címvédőként továbbra is az élen áll, Talladegában nem úgy "muzsikált", ahogy kellett volna. Igaz, végül kilencedikként behozta Chevroletjét, viszont többször csak a szerencsének volt köszönhető, hogy egyáltalán talpon maradt.

 

Az alapszakasz legjobbja, Kyle Busch és a rájátszás első két versenyén diadalmaskodó Greg Biffle már nem volt ilyen szerencsés. Előbbi az első húsz körben még vezetett, ám autója rakoncátlankodott, így tulajdonképpen már elég korán megpecsételődött a sorsa, utóbbi Dale Earnhardt Jr., Carl Edwards, Juan Pablo Montoya és Matt Kenseth társaságában felejthette el a befutót.

 

Talladegában másodikként Paul Menard, harmadikként pedig David Ragan állhatott fel a pódiumra. Az összetett versenyt Jimmie Johnson vezeti Carl Edwards és Greg Biffle előtt.

 

Még hat futam van hátra a végéig, a következőt magyar idő szerint vasárnap éjjel rendezik az észak-karolinai Concordban. A versenyzőknek itt is ötszáz kört kell(ene) teljesíteniük.

 

NASCAR, HAJSZA A SPRINT KUPÁÉRT (RÁJÁTSZÁS), 4. FUTAM, TALLADEGA, VÉGEREDMÉNY:
1. Tony Stewart (Toyota)
2. Paul Menard (Chevrolet)
3. David Ragan (Ford)
4. Jeff Burton (Chevrolet)
5. Clint Bowyer (Chevrolet)
6. Bobby Labonte (Dodge)
7. Scott Riggs (Chevrolet)
8. Robby Gordon (Dodge)
9. Jimmie Johnson Chevrolet
10. Elliott Sadler Dodge

 

A 10-FUTAMOS RÁJÁTSZÁS ÖSSZESÍTETT ÁLLÁSA 4 VERSENY UTÁN:
1. Jimmie Johnson 5718 pont
2. Carl Edwards 5646 72 pont hátrány
3. Greg Biffle 5641 77 p.h.
4. Jeff Burton 5619 99 p.h.
5. Clint Bowyer 5566 152 p.h.
6. Kevin Harvick 5547 171 p.h.
7. Tony Stewart 5515 203 p.h.
8. Jeff Gordon 5486 232 p.h.
9. Matt Kenseth 5473 245 p.h.
10. Dale Earnhardt Jr. 5469 249 p.h.
11. Kyle Busch 5387 331 p.h.
12. Denny Hamlin 5383 335 p.h.