Makai: segítőkészség, egy határig…

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 7. 12:59
Bő három héttel a szenzációs newtoni viadal után már a jövőre figyel Makai György, aki reméli, sikeres téli felkészülés után február végén ismét autóba ülhet a NASCAR előszobájának tekinthető ASA LM-szériában, a sikeres szerepléshez pedig újabb lökést adhatna, ha a legutóbbi versenyen lehetőséget adó csapat névadó tulajdonosának, Jarit Johnsonnak a testvére nyerné a nagy bajnokságot. Persze, a magyar versenyző nem pihen a 2008-as idény utáni időszakban sem, erősíteni próbálja kondícióját és a reménybeli tengerentúli karriert segítendő, angol nyelvleckéket is vesz.


A Sporthirado.hu versenyzője október közepén tizedik lett az ASA LM-széria befejező viadalán, a verseny kalandosabbra nem is sikeredhetett volna a számára. Nem sokkal a 250 körös futam befejezése előtt egyik riválisa szó szerint rázuhant autójára, amelyből csak a tűzoltók tudták kimenekíteni. Majd a mentők is elvitték, ám a szívós magyar visszatért és romokban lévő autóját a tizedik helyre hozta be.

 

Makai a szenzációs futamon a NASCAR-sorozatot immár 109 pontos előnnyel vezető Jimmy Johnson testvérének csapatában futotta.

 

„Remélem, ő nyeri a bajnokságot, mert ezzel nagyobb lehetőségek nyílnának. Elfogult vagyok Johnsonnal, hiszen az öccsénél szeretnék szerepelni” – mondta a magyar versenyző.

 

Ha összejön a remélt lehetőség, akkor Makai György február elején utazna ki a csapathoz, majd a hónap végén kezdene az ASA LM-ben.

 

„Addig marad a fizikai felkészülés, délelőtt kondi- és kardióedzéseken veszek részt. Alaposan fel kell készülni, hiszen sokkal hosszabb a versenytáv, mint az európai viadalokon. Angol órákra is járok” – jegyezte meg honlapunk pilótája.

 

Makai György kezét „szinte megkötik” a rendkívül korlátozott lehetőségek, arra nincs módja, hogy a sorozatban szereplő autóval is gyakoroljon. Így marad a számítógépes edzés…

 

„A NASCAR 2009 jó játéknak tűnik, már beépítették a csapatutasításokat is. Megfelelő pályára azonban nem mehetek télen, Európában mindössze a Lausitzringen van ovál – ismerte el a sportember. – A sorozat ugyan igyekszik más országokat is meghódítani, tárgyalnak a japánokkal, de ott nincs megfelelő pálya. A közelmúltban volt ugyan Mexikóban egy futam, de a folytatás elmaradt. Gátja lehet a világméretű terjeszkedésnek, hogy az igazán fontos dolgokban szavazási joggal bírnak a csapattulajdonosok és a versenyzők is. Nehéz ez…”

 

Makai György első magyarként ismerkedhet a NASCAR-ral, elmondása szerint a kezdeti kedvességnek már nyoma sincs az ellenfelek többségében.

 

„Addig rendkívül segítőkészek, amíg versenyzel. Amint ellenfél leszel, már nem azt kérdezik: mikor jössz legközelebb, hanem azt, mikor utazol haza?”…