Montgomery: búcsú a nemzeti csapattól

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 3. 22:12
A hétvégi, Ausztrália elleni 53-8-as fantasztikus hazai győzelmet követően bejelentette visszavonulását a dél-afrikai nemzeti csapat kulcsembere, Percy Montgomery. Ennél szebb búcsút aligha tudott volna magánnak elképzelni a kiváló rúgójátékos: a csapat bár nyert Új-Zélandon, azt követően négy vereséggel folytatta szereplését a rangos déli sorozatban a Három Nemzetben - utóbbit kettőt hazai pályán könyvelték el -, ám számukra a 2008-as torna utolsó találkozójára és társuk búcsújára összekapták magukat.


 

A 34 éves klasszis a 2007-as franciaországi világbajnokságon döntő érdemekt szerzett a végső győzezelemből: úgy a döntőig vezető úton, mint a fináléban húzóembernek bizonyult. Montgomery az Anglia ellen 15-6-ra megnyert döntőben a mérleg nyelve volt: négy büntetőjéből négyet értékesített, így egymaga tizenkét pontot tett hozzá a nagyszerű győzelemhez, 105 pontjával a vb pontkirálya lett.

 

Montgomery rekordot jelentő 102 alkalommal ölthette magára a Springboks (a dél-afrikaiak beceneve) mezét, összesen 893 pontot könyvelhetett el ezeken a találkozókon. Természetesen utóbbiból sincs több senkinek a Dél-afrikai Köztársaságban.

 

„Sok csúcspont és mélypont volt a karrieremben – nyilatkozta döntésének nyilvánosságra hozatalát követően az érintett –, számomra mindvégig megtiszteltetés volt, hogy hordhattam a Springboks mezét. De eljött az idő a búcsúra. Megváltozott, új utakra lépett a sportág, elkezdődött egy új korszak a válogatottnál is, ez már egy másik rögbi és ehhez minden szinten új vezetőkre van szükség. Peter de Villiers személyében megfelelő kapitány áll a hajóhídon, aki megtalálja majd a módját, hogyan pótoljon engem. Igen, ez a mostani a megfelelő időpont a visszavonulásomra.”

 

Montgomery tizenegy éves nemzetközi karrierjének végére tette ki a pontot, a centenárium elég kellemetlenre sikerült: hazai pályán két héttel ezelőtt Új-Zéland mért rájuk megalázó, 19-0-s verést.

 

„Rengeteg emlékezetes pillanatom volt a válogatottban, kiváltságként éltem meg, hogy az országomat képviselhettem, az országomért játszhattam. Köszönetet akarok mondani De Villiersnek, Gary Goldnak és a válogatott mellett dolgozó Dick Muirnak, akik meggyőztek engem arról, hogy a vb után még ne vonuljak vissza. Így lehetőséget kaptam arra, hogy száz fölött legyen a válogatottsági számom és még nyolc mérkőzésen álljak hazám rendelkezésére.”

 

Montgomery 1997 júliusában a brit és ír játékosokból álló British Lions ellen mutatkozott be a dél-afrikai nemzeti csapatban. Válogatottsági számát minden bizonnyal tovább növelhette volna, ha 2001-ben nem szerződik el Walesbe.

 

Az akkor uralkodó dél-afrikai válogatottsági elvek szerint ugyanis csak hazai klubban játszók szerepelhettek a nemzeti csapatban, a nagyszerű rúgótechnikával megáldott kiváló védőnek több mint két évet kellett várnia, amíg az új szövetségi kapitány, Jake White reaktiválta.

 

De illik megemlíteni esetében 2003. május 13-t, akkor a Newport játékosaként a földre küldött egy játékvezetőt, amiért súlyos büntetést és kétéves eltiltást kapott első nekifutásra, így kénytelen volt kihagyni a 2003-s vb-t, mielőtt külön engedménnyel visszatérhetett decemberben Wales ellen.

 

Montgomery csak a nemzeti csapattól búcsúzott el, klubszinten folytatja: jövőre ismét azt a Stormers csapatát erősíti majd, amelynek 1996 és 2002 között már a tagja volt. A kiválóság legutóbb a francia Perpignan színeiben szerepelt, mielőtt ismét hazai klubhoz szerződött volna.