Vincze Balázs: Horkai György lebegtet

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 10. 17:13
Kovács István lett a román vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Horkai György visszatérhet a sportágba, a BVSC-nél vállalhat munkát. A Magyar Kupát-nyerő Eger kikapott a Népligetben, a hétvégi nemzetközi kupafordulóban négy magyar csapat is érintett, így ismét szünetel a bajnokság. Vincze Balázs értékel.


„Érdekes volt számomra Kovács István romániai szerepvállalása, aki ugye éveken keresztül klubedzőm volt Újpesten, így megkülönbözetett figyelemmel kísértem mindig pályájának alakulását. Klubedzőként már bizonyított, sikeres szakember, de legyen akármilyen jó klubcsapata valakinek, olimpiára nem tud kikerülni. Gondolom, felmérte a lehetőségeit, hogy idehaza nincs igazából esélye odakerülni a válogatotthoz, ott meg adódott számára a lehetőség, hát belevágott. Más közegbe, más vízilabda kultúrába érkezett, igazi szakmai kihívás, drukkolok neki, hogy sikerüljön ütőképes csapatot összehoznia.”

 

A játékosként olimpiai bajnok Horkai György – aki szövetségi kapitányként irányította a magyar férfiválogatottat az atlantai olimpián – egy ideje már nem vállal, talál magának feladatot a sportágban, ám most a BVSC-nél kaphat szerepet, mint szakmai igazgató vagy utánpótlás-igazgató.

 

„BVSC-s edzőként ebben a kérdésben jómagam is erősen érintve vagyok. Volt itt nálunk Horkai Gyuri, beszéltünk egyet a lehetőségekről, de erről egyelőre többet akkor sem tudnék mondani, ha akarnék, ugyanis konkrétum nincs a történetben. Gyuri felmérte a lehetőségeket, szakmai és anyagi oldalról egyaránt, amit majd a saját elképzeléseihez alakít. Felvetődött, hogy saját iskolát indít, érdekelte őt az uszodahasználat, a szabad vízfelület. Mivel azonban ő, mint érintett megerősíteni és tagadni sem akarta a dolgot, én nem tudok igazából ebben a kérdésben állást foglalni. Ha úgy gondolja, akkor lebegjen még ez a dolog, lebegtesse, szerintem még ő sem döntötte el igazából, mit is akar.”

 

A friss MK-győztes Eger az FTC elleni 8-6-os vereséggel tért vissza a magyar bajnoki menetelésbe, a hevesiek kisebb botlásának kárát az OSC látta, amelynek másnap 23 gólt lőttek.

 

„Hullámhegyek-hullámvölgyek mindig vannak egy csapat életében, szerintem az Eger két héttel korábban látatlanban belement volna egy MK-győzelembe és egy bajnoki vereségbe a Népligetben. Szerintem felmérték, hogy a Vasas lesz az alapszakasz győztese, az egriek a második-harmadik helyen futhatnak neki a rájátszásnak, oda még egy ilyen váratlan vereség is belefért. Az OSC tudtommal előző napon furcsa körülmények között kapott ki Pécsett egy góllal, a játékvezetői ítéletek miatt edzőjük még a támadóidőt mutató órát is berúgta a vízbe. Egerben tehát másnap egy felspannolt és egy széteső csapat találkozott egymással, amelyek erőviszonya papíron egyébként is távol állt egymástól.”

 

A Vincze Balázs irányított BVSCV viszont Szentesen tudott nyerni 6-5-re.

 

„A három pontért utaztunk el Szentesre, sikerült begyűjtenünk. Három negyeden keresztül uraltuk a játékot, majd jött az utolsó felvonás, nyomott a hazai gárda, kétgólos hátrányból kiegyenlített, majd volt 4-4- és 5-5 is az állás, de egy időkéréses támadás után eredményesek tudtunk lenni, válasz pedig akkor már nem érkezett a szentesiek részéről.”

 

Nagy port kavart fel Molnár Tamás játékvezetőket bíráló nyilatkozata, amelynek kiindulópontja a Magyar Kupa-elődöntjében történtek volt.

 

„Nem láttam az ominózus esetet, így arról nem tudok véleményt formálni. Egy háromszoros olimpiai bajnoktól azonban elvárja az ember, hogy a dolognak nemcsak a kellemes, hanem az árnyékos oldaláról is állást foglaljon, az ilyen kényes témákban is vállalja fel a nyilatkozatait, a véleményét. Játékosként éltem meg hasonlóan bántó ítéleteket, edzőként még nem tartunk ott, hogy középcsapattá igyekvő csapatom ilyen téttel bíró mérkőzéseket játsszon. A sportágnak mindig sarkalatos pontja volt a játékvezetők ténykedése, akik a főállású, a vízilabdával napi négy-hat órát foglalkozó játékosokkal és edzőkkel ellentétben csak mellékállásban végzik tevékenységüket. Vajon ők így bele tudják-e tenni a saját maguk munkájába a kellő alázattal azt a mennyiségű és minőségi munkát, ami elvárható? Ami mondjuk egy csapatnál aztán vagy kijön, vagy nem, de ez más kérdés… Azt mondják, akkor jó a játékvezető, ha észrevétlen tud maradni, de azt azért adjuk nekik, hogy minden más csapatsportággal ellentétben a játékosoknak csak tíz-tizenöt százalékát látják, mert csak annyi látszik ki a vízből. Általában oda-vissza mennek a szabálytalanságok, tehát nehéz a feladatuk. Esetleg amire még jobban figyelniük kellene az az, hogy hajlandóak-e mindenbe belegondolva meghozni az ítéletüket vagy sem.”

 

Pelle Anikót választotta a szövetség az év női játékosának. Mindeközben a nemzetközi szövetségnél (LEN) Valkai Ágnes lett a legjobb magyar, aki a nemzetközti megmérettetésben a második helyen végzett.

 

„Szubjektív: nálam is Pelle Anikó idén a befutó. Olyan fontos mérkőzéseken, olyan fontos pillanatokban lőtt sorozatban gólokat, hogy ezt az elsőséget nem vitatnám el tőle. Mindemellett, teszem hozzá, Ági teljesítménye is minden elismerést megérdemel. De az Eb-n és az olimpián nyújtott produkciója miatt nálam akkor is inkább Anikó a nyerő.”

 

A Honvéd nyolcgólos előnnyel utazik a LEN-kupa nyolcaddöntőjének visszavágójára a görög Vuliagmeni otthonába, míg a Szeged egygólos hátránnyal várja a Tisza-partján a montenegrói Cattarót.

 

„A Honvéd az annyira sima ügy, hogy szinte szót sem érdemelne. Meglátásom szerint nem csak a biztos továbbjutás van meg, hanem az idegenbeli siker, a kettős győzelem is. A Szeged már rázós dolog, elsősorban önmagukat kell legyőzniük. A csapat és a vezetők is többet vártak a szezontól, első pofonként aztán az Újpest kiejtette őket a Magyar Kupa negyeddöntőjében. Utána rendeződni látszódtak a sorok, de a hétvégén a Pécs nyert meglepetésre bajnokit Szegeden, tehát még mindig nem értek végére a hullámvölgynek. De vannak ott rutinos, tapasztalt játékosok, edzőjük is sokat látott szakember, szerintem tovább tudnak lendülni ezen a holtponton és talán a Cattarón is.”

 

Az Euroligában a Vasas a szerb Partizant fogadja, az Eger a francia Marseille otthonába látogat.

 

„Az Egernek, ha életben akarja tartani továbbjutási esélyeit, a franciákat oda-vissza le kell győznie. A három pontért utaztak Marseille-be, Biros Péterrel és Szécsi Zoltánnal ez kevésbé tűnik megoldhatatlan feladatnak, mint nélkülük. A Partizan keretét saját nevelésű fiatalok mellett rutinos kiválóságok alkotják, nagy derbi lesz a Vasas elleni meccsük, az biztos. A Vasas a csoportelsőségért hajt, illetve azért, hogy győzelmével esélyt adjon az egrieknek.”