Ujlaky maradna, de lenne hová mennie

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 29. 16:20
Ujlaky Virginie legszívesebben maradna Magyarországon, ha ügye mégsem rendeződik, akkor Franciaországban vagy az Egyesült Államokban vívhat tovább. Sőt Ausztriába és Németországba is hívják. Bernát Zoltán, a tőrvívók szövetségi kapitánya nem hajlandó együttműködni a „sportszerűtlenség fogalmát kimerítő” versenyzővel. Ha jogerőssé válik a fegyelmi bizottság egyéves, felfüggesztett eltiltása, akkor a szakvezetői teendőket újraválasztása esetén sem látná el.


 

Határozatot hirdetett a fegyelmi bizottság, egy évre eltiltották a magyar válogatottól és a hazai szövetség versenyeitől, de a büntetés végrehajtását felfüggesztették. Mit szól ehhez?

–Egyelőre semmit. Ami a legfontosabb, ez a döntés nem jogerős – mondta el a SportHirado.hu-nak Ujlaky Virginie.

– A szövetségi kapitánnyal és a tőrözőkkel szinte teljesen ellehetetlenült a viszonya. Marad Magyarországon?

– Nagyon megszerettem ezt az országot, legszívesebben a jövőben is itt vívnék. De számomra az a legfontosabb, hogy a londoni olimpián ne csak csapatban, hanem egyéniben is versenyezhessek. Ha nem sikerül rendezni az ügyet, akkor továbbállok. Sok helyen szívesen látnának.

– Elárulja, hogy kik a kérői?

– Sokan azt gondolnák, hogy csak két lehetőségem van, Magyarország és Franciaország. De ez nem így van. Hívnak az Egyesült Államokba, Ausztriába és Németországba is. Amerikában a lehető legjobb körülmények között edzhetnék és készülhetnék fel a versenyekre, ráadásul még az egyetemi tanulmányaimat is fizetnék. De hangsúlyozom, csak végszükség esetén váltanék. Pedig az anyukámnak sokba kerül az itteni élet, a lakás fenntartása. Rengeteg áldozatot hozott azért, hogy Magyarországon élhessek.

– Bernát Zoltán szövetségi kapitánynál az verte ki a biztosítékot, hogy földhöz vágta és megtaposta a nemzeti címeres melegítőt, majd hátba ütötte, miután szembesült a pástra lépők sorrendjével a csapatverseny során. Miért tett ilyet?

– Ebből egy szó sem igaz. Nem vágtam hátba a kapitányt, a válogatott melegítőt pedig nem dobtam le a földre, nem tennék ilyet, mert fontos a számomra. Nem tudom, ezt hogyan kell mondani magyarul, de én lettem a fő bűnös, a rossz, aki mindenért felelős. Még azért is, hogy csak egy érmet szereztek a vívók összesen Pekingben. Mindenki jó, csak én vagyok a rossz – ezt mondja mindenki.

– Bűnbaknak kiáltották ki?

– Igen. Bűnbaknak. Csakhogy nem Ujlaky Virginie, hanem Bernát Zoltán a probléma. Vagy sok pénze vagy sok barátja van a szövetségben, de akármit állít rólam, azt mindenki egyből elhiszi. Ő nagy, én kicsi vagyok. Három évvel ezelőtt, amikor ide jöttem, megkérdeztem tőle, mit kell elérnem ahhoz, hogy egyéniben versenyezhessek az olimpián. Azt mondta, hogy a világranglista-helyezések alapján a magyarok közül benne kell lennem a legjobb háromban, és akkor indulhatok. Benne voltam a háromban, mégsem kaptam lehetőséget egyéniben. Maradt a csapat, tartalékként. Sokat sírtam, de nem tehettem semmit.

– Felidézné a csapatverseny napját?

– Szörnyű volt. Én minden társamnak szurkoltam, nekem senki sem. Amikor rajtam volt a sor, a többiek egymással beszélgettek, nem is foglalkoztak azzal, hogy nyerek, vagy vesztek. Így nem volt könnyű vívni. Amikor rossz volt a tőröm, ki kellett cserélni, senki sem segített, három perccel később kaptam csak egy újat. Utána nekem kellett menni doppingkontrollra, mire visszaértem, már egyikük sem volt ott, csak a tőröm, a fejvédőm és a táskám. Szó nélkül otthagytak. Utána pedig nem voltak hajlandóak szóba állni velem. A kapitány ellenem hangolhatta a lányokat.

– Ha Bernát Zoltánt újra megválasztják kapitánynak, együtt dolgozna vele a folytatásban?

– Nem, mert becsapott. Ezt később is bármikor újra megtehetné velem. De nem ő az egyetlen jelölt, vannak mások is. Majd meglátjuk. Erre térjünk vissza később.


BERNÁT ZOLTÁN: UJLAKY VISELKEDÉSE KIMERÍTETTE A SPORTSZERŰTLENSÉG FOGALMÁT!
De mit mond a másik fél? Bernát Zoltán szövetségi kapitány véleményére is kíváncsiak voltunk, honlapunk érdeklődésére a szakvezető felháborodásának adott hangot.
„Nem tudom elfogadni a fegyelmi bizottság döntését, de ez csak az én véleményem. Október 31-én lejár a szerződésem, amit november 30-ig meghosszabbítottak, hiszen egyrészt nyakunkon a junior Európa-bajnokság, másrészt pedig a szakmai munka nem állhat meg a tőrvívóknál. Egy év felfüggesztett? Sokkal kisebb jelentőségű tettekért voltak már nagyobb horderejű büntetések. Például, amikor junior világbajnokságon a vívók a verseny után alkoholt fogyasztottak, ötvenezer forint pénzbírságot róttak ki rájuk, és kilátásba helyeztek nekik egy egyéves Világkupa-eltiltást, ha bármilyen vétséget elkövetnek. Korábban pedig az egyik vívó hátba vágott egy zsűritagot, aminek hároméves azonnali eltiltás lett az eredménye. Nem egyéves és nem felfüggesztett.”
Ahogy a többi szakágnál, úgy a tőrözőknél is pályázniuk kell a kapitányjelölteknek, méghozzá péntek délig. Információink szerint Bernát Zoltánon kívül Szekeres Pál és Kamuti Jenő is kandidál.
„Ha Füleky András technikai igazgató, aki a fegyelmi vizsgálatot kezdeményezte, nem fellebbez tizenöt napon belül, akkor jelzem majd, hogy ne is bírálják el a pályázati anyagomat. Ujlaky Virginie-nek a történtek után nem vagyok hajlandó edzést tartani. Jelenléte ellehetetleníti a mindenkori kapitányt. Az olimpián folyamatosan inzultálta a társait, minden adandó alkalommal feszültséget keltett. Az edzésekre és a verseny előtti bemelegítésre is késve érkezett meg.”
„A verseny napján, amit művelt, az minden képzeletet felülmúlt. Egy versenyző ne szabja meg, hogy ki mikor, milyen sorrendben vív, a szövetségi kapitánnyal ellenkezve. Azt az információt nem tudom megerősíteni, hogy Ujlaky bármilyen nemzetközi szervhez fordulna igazáért. Olyan ez, mintha Kemény Dénes megmondaná az egyik vízilabdázónak a mérkőzés előtt, hogy ezúttal nem játszik, mire a játékos hátba vágná a kapitányt, az engedélye nélkül beugorna a vízbe, és elkezdene játszani. Aztán meg a nemzetközi szövetséghez fordulna, hogy tiltsák el Keményt. Nonszensz. Ujlaky illetlen szavakkal illette a társait, az edzőjét és a kapitányát pedig hátba vágta, és még neki áll feljebb?”