Szegedi válasz: jó úton jár-e a négyes?

Szerző: shLétrehozva: 2009. június 4. 18:46
Ahogyan a közelmúltban, úgy a hétvégi, szegedi Világkupán is elsősorban a női szakág lehet a magyar válogatott zászlóshajója. Amin nem csodálkozhatunk, hiszen a keretünkben több klasszist találunk. Az élsportolóként immár inaktív világbajnokunkat, az időközben marketinges vizekre evező Bóta Kinga a kajak.hu oldalon nyilatkozott arról: mit vár a szegedi viadaltól?


„Képben vagyok, tájékozódom a sportág napi történéseiről, így azt is tudom, hogy Benedek Dalma betegeskedett az elmúlt napokban. Ezt figyelembe véve egyesben győzelmet most nem várhatunk tőle, legfeljebb egy dobogós helyezést. Ő ugyanis van annyira jó kajakos és jó versenyző, hogy még így is megszerezzen egy érmet. Nem mellékesen a rangsorolón maga mögé tudott utasítani itthon mindenkit, ami azért jelent valamit.”


„A négyessel kapcsolatban választ kaphatunk arra: jó úton jár-e a csapat? Az edzésen elért jó pályánál mindenképpen nagyobb támpontot ad egy nemzetközi versenyen való szereplés. Meglátjuk: van-e értelme ebbe a négyesbe, ilyen áron nagyobb energiákat fektetni, vagy sem. Érdekes Dalma esete, akinek a stílusa nem éppen fekszik a négyeshez. Legalábbis nekem még ilyen emlékeim vannak róla, bár azóta biztos változott a technikája, és ezúttal nem a negyedik, hanem a második helyen ül, ami szintén mást kíván.”


„A párosokkal kapcsolatban arra vagyok a legkíváncsibb, és erre vasárnap személyesen is választ kapok, hiszen ott leszek a Maty-éren, hogy a nemzetközi mezőnyben ki milyen párral próbálkozik majd az idén. Az olimpia utáni évben mindig a keresés, az átalakulás áll a középpontban. A klasszisok vagy visszavonultak, vagy kihagynak egy évet és pihennek, vagy kevésbé motiváltak. Viszont itt a lehetőség a fiatalabbak számára a bizonyításra, a rutinszerzésre. A versenyen persze sok függ attól is, ki ilyen csapattal érkezik, de ez mindenkinek csupán egy fontos állomás a vb felé vezető úton, nem kell feltétlenül csúcsteljesítményt várni senkitől.”


Női kajakosaink legnagyobb ellenlábasai minden bizonnyal ezúttal is a németek lesznek, akik a poznani Vk-n mindhárom olimpiai távon győzni tudtak. Sőt, négyesben és párosban kettős győzelmet arattak, hiszen a második helyen is német hajó végzett. Egyesben pedig a rutinos Wagner-Augustin nem talált legyőzőre. A Leonhardt, Reinhardt, Wagner, Dietze, Hörmann, Fischer, Wassmuth, Weber csapat bizony bombaerős, méltó riválisa a mieinknek.


De figyelmünket nem szentelhetjük csak és kizárólag a németekre: a briteknek és a lengyeleknek is vannak jó egységeik. Például a brit Cawthorn nyert egyesben 1000 méteren, 500-on pedig a második helyen végzett, míg a Belcher, Wainwright párosnak utóbbi távon bronzérem jutott osztályrészül. Hiába, Londonig már csak három év van hátra…

A SZEGEDI VK-N RAJTHOZ ÁLLÓ MAGYAR NŐI KAJAKOSCSAPAT:
1000 MÉTER
K-1
Benedek Dalma és Bara Alexandra
K-2
Csipes Tamara, Szabó Gabriella és Medveczky Erika, Fazekas Krisztina
500 MÉTER
K-1
Benedek Dalma és Kozák Danuta
K-2
Kovács Katalin, Janics Natasa és Paksy Tímea, Medveczky Erika
K-4
Benedek Dalma, Kozák Danuta, Paksy Tímea, Janics Natasa
Kovács Katalin, Medveczky Erika, Fazekas Krisztina, Csipes Tamara
200 MÉTER
K-1
Janics Natasa és Vad Ninetta
K-2
Kovács Katalin, Janics Natasa és Vad Ninetta, Hegyi Zomilla
K-4
Vad Ninetta, Hegyi Zomilla, Patyi Melinda, Tóth Dzsenifer