Pörög az élet szőnyegen innen és túl

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 7. 10:16
Közel három hónap telt el a pekingi olimpia óta, így érthető, hogy már elkezdődött a jövő a birkózóknál is, van, aki egyelőre még „csak” alapjáraton pörög, de vannak olyanok is, akik már teljes gőzzel készülnek a jövőre. A nemzetközi szövetségénél már a következő évek feladatairól egyeztettek, a hazai válogatottak pedig majd januárban kezdik meg a keményebb felkészülést a 2009-es feladatokra.


 

Hegedűs Csaba, a magyar szövetség elnöke a napokban Svájcba utazott, ahol a sportág nemzetközi vezetőtestületének (FILA) illetékeseinél járt.

 

„Az elnökkel és a főtitkárral tárgyaltam a szövetség impozáns központjában. A következő négy év feladatairól egyeztettünk. Fantasztikus hangulatú napokat töltöttem Svájcban” – jegyezte meg az 1972-es müncheni olimpián aranyérmes Hegedűs Csaba, aki napjainkban a hazai vezető pozíció mellett – többek között – a nemzetközi szövetségben is fontos tisztséget tölt be: a marketingbizottság elnöke.

 

A magyar kötöttfogású válogatott előtt is lényeges feladatok állnak, jövőre márciusban Litvániában, Vilniusban Európa-, majd szeptemberben Dániában, Herningben  világbajnokságot rendeznek. A versenyzők egyelőre még „csak” alacsony hőfokon pörögnek, a munka igazán érdemi része 2009 elején indul.

 

„Ebben a hónapban három, majd decemberben hét napot készülünk együtt. A közvetlen felkészülés januárban kezdődik. A többség most amúgy is külföldön, elsősorban a Bundesligában lép szőnyegre, ezért sem gyakorolunk többet” – jelentette ki Struhács György, a válogatott szövetségi kapitánya.

 

Természetesen vannak olyan versenyzők, akik hazai edzőtermekben izzadnak, az egyik legfontosabb és legjobb hír, hogy hosszú idő után ismét jó körülmények várják a ferencvárosi sportolókat. A klubhoz kötődő befektetés révén rendeződtek az anyagi problémák, de most sem Kánaánra gondolni a zöld-fehérek kapcsán.

 

„Végre normális fizetést kapnak a srácok, van bejelentett állásuk. Szerencsére nincsenek anyagi problémáink – mondta Sike András olimpiai bajnok, a pekingi ezüstérmes Fodor Zoltán edzője. – Jövőre azonban lebontják az eddigi birkózócsarnokot, reméljük, utána azért kapunk egy megfelelő termet.”

 

A magyar birkózósport évek óta számíthat Deák Bárdos Mihályra, aki 2001-ben Európa-bajnokságot nyert, ötször volt döntős világbajnokságon. Régóta a Vasast erősítette, de úgy tervezi, hamarosan ismét változtat.

 

„Már két-három éve felvetődött, hogy visszatérek Miskolcra. Most is arra készülök, hogy ismét diósgyőri legyek, ehhez csak annyi kell, hogy megkapjam ugyanazt a pénzt, mint Budapesten. Még a fővárosban is miskolci maradtam – jelentette ki a nehézsúlyú klasszis. – A válogatottban is szeretném folytatni a szereplésemet, amíg fizikailag és szellemileg is képes leszek erre. Indulnék még világ- és Európa-bajnokságokon, a londoni olimpiával kapcsolatban azonban most még nem tudok semmit sem mondani”.

 

Reméljük, a jövőben is számíthatunk a sportág fantasztikus sikereire.