Pengeváltás a magyar vívósportban

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 17. 18:17
Kedden felszáll a köd a Magyar Vívószövetségben, az előkészítő bizottság a tizenhárom jelölt közül tesz javaslatot az elnökségnek a kardozók, a párbajtőrözők és a tőrözők szövetségi kapitányi posztjára. Mindhárom fegyvernem eddigi szakvezetője versenyben van a tisztségért: Nébald György (kard), Kulcsár Győző (párbajtőr) és Bernát Zoltán (tőr) is.


 

A babona szerint ha tizenhárman ülnek le étkezni, akkor balszerencse éri azt, aki utolsóként áll fel az asztaltól. Akár hiszünk a jósjeleknek, akár nem, egy biztos, a tizenhárom kapitányjelöltből tíz távolabb kerül a húsosfazéktól a vívóknál.

A három fegyvernem jelöltjeit összegezve ugyanis pontosan ennyien pályáztak a szövetségi kapitányi posztra, kedden pedig az előkészítő bizottság felállítja a rangsort, és szakáganként egy-egy kandidálót ajánl az elnökség figyelmébe.

A végső döntést aztán november 30-ig hozza meg a grémium. Mind a három eddigi szakvezető bejelentkezett a folytatásra, azaz Nébald György (kard), Kulcsár Győző (párbajtőr) és Bernát Zoltán (tőr) is haladna tovább a megkezdett úton.

A Pekingben a leggyengébben szerepelt szakágban, a kardozóknál Nébald Györgynek Pézsa Tiborral, az 1964-es tokiói játékok egyéni olimpiai bajnokával, Kovács Tamás korábbi szövetségi kapitánnyal, technikai igazgatóval, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatójával, valamint az aktív trénerként tevékenykedő Bódy Istvánnal és Gergácz Lászlóval kell megküzdenie.

A kardozókhoz hasonlóan a párbajtőrözőknél is öt kapitányjelölt várja a keddi eredményhirdetést. Bár messze ez a szakág szerepelt a legjobban az idei olimpián, ők is csalódást okoztak. Az eddigi kapitány, Kulcsár Győző kihívói a közelmúltban visszavonult, csapatban kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyéni Európa-bajnok, kétszeres csapatvilágbajnok Kovács Iván, a Honvéd vívószakosztályában évek óta tevékenykedő, öttusázó olimpiai bajnok Móna István, a régóta külföldön edzősködő Salamon Gábor és a megannyi válogatott kerettag vívó munkáját irányító Udvarhelyi Gábor. Móna István a párbajtőr szakágat korábban menedzserként irányította

A tőrözők szövetségi kapitányi posztjára a tisztséget mindezidáig betöltő Bernát Zoltánon kívül ketten jelentkeztek: Szekeres Pál, a legeredményesebb paralimpikon, és Gyarmati Béla, a Salamon Gáborhoz hasonlóan külföldön dolgozó szakedző. Gyarmati Olaszországban tevékenykedik.

Az elnökségnek november 30-ig kell döntést hoznia, ez azonban vasárnapra esik, várhatóan két nappal korábban, a november 28-i, pénteki elnökségi ülésen tiszta vizet önt a pohárba a Magyar Vívószövetség.

Könnyen elképzelhető, hogy az elnökség nem veszi figyelembe az előkészítő bizottság előterjesztését, és másfelé teszi le a voksát. A státuszban lévő szakvezetők, Nébald György, Kulcsár Győző és Bernát Zoltán mindenesetre bizakodnak.

Érdekesség, hogy a tizenhárom kapitányjelölt közül négyen – Szekeres Pál, Bernát Zoltán, Bódy István és Nébald György - közzétették pályázati anyagukat az interneten, ők úgy gondolták, hogy a néhány döntéshozót leszámítva nem az íróasztal fiókjának írnak, hanem tájékoztatják elképzeléseikről a vívótársadalmat.