Így edzhetsz olimpiai bajnokunkkal!

Szerző: SHLétrehozva: 2012. november 14. 15:25
Olimpiai bajnok kajakosunk bemutat egy eszközt, amellyel több képességet is fejleszthetünk, és amelyet az amerikai haditengerészet fejlesztett ki. Tartsd magad formában Fazekas-Zur Krisztinával!


 

A következő edzésprogrammal a TRX-be szeretnénk bepillantást nyújtani. A TRX, melyet az amerikai haditengerészetnél fejlesztettek ki egy hordozható, felfüggeszthető funkcionális tréning eszköz, mellyel az erőt, az egyensúlyérzékenységet, a hajlékonyságot és a törzsizmokat fejleszthetjük. A hevederek segítségével saját, úgynevezett testsúlyos edzés végezhető.

A felfüggesztés által szabályozható, hogy a súlyunk mekkora tömegével szeretnénk dolgozni, ezért a kezdőtől a profi sportolóig tudom ajánlani. Én azért szeretem, mert a stabilizáló törzsizmaim minden gyakorlatnál dolgoznak és az egyensúlyomat is kiválóan fejleszti.

Összeállítottam olyan edzéstervet, mely bemutatja a TRX-ben rejlő lehetőségeket, igaz, a következő gyakorlatok korántsem fedik a valós lehetőségek teljes skáláját, hiszen az eszköz segítségével szinte olyan izomcsoportokat is fejleszthetünk, amelyeket korábban csak az edzőtermi gépekkel tehettünk meg.

Az interneten vagy szakkiadványokban, rengeteg leírás és videó található nem csak angol, hanem magyar nyelven is. A TRX az én edzésprogramomban többször is szerepel egy héten.

Bemelegítés: 10-15 perc kardiómozgás (futás, kerékpár).

Gyakrolatok: 5-ször hajtottam végre egy gyakorlatpárt 20-as ismétlésszámmal. A gyakorlatok között 30 másodpercet pihentem, a gyakorlatpárok között pedig 3 percet. Végül fekvő könyöktartást végeztem 1-1-1 percig baloldal, középtartásban és jobb oldalon pihenő nélkül.

A gyakorlatok ismétlés számával és a testtartás szögével lehet játszani, attól függően, hogy valaki kezdő vagy haladó. Minél kisebb szöget zár be a testünk a talajjal, annál nehezebb a gyakorlat. A képeken a legkisebb szög látható.

TIPP: Arra figyeljünk, hogy a testünket tartsuk mindig egyenesen, ezzel is fejlesztjük a stabilizáló törzsizmokat.


1. Gyakorlatpár: Kitörés 20 db – Mellső fekvőtámaszból csípőemelés 20db

2. Gyakorlatpár: Bicepsz 20 db - Tricepsz 20db

Könyöktartás: