Bárdosiék orrvérzésig püfölik egymást

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 4. 18:55
Karfeszítés, fojtás, jobbegyenes, balhorog, térdrúgás – önmagában is hatékony fegyver lehet ezek közül bármelyik technikai elem, így együtt meg pláne. A SportHirado.hu a ketrecharcosok mintegy másfél órás gyakorlására látogatott el, ahol Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózót is lencsevégre kaptuk. Edzésriport és exkluzív fotógaléria!


Fotó: Besenyei Gergely

A Szőnyi úti sporttelep hátsó szegletében egy kopott barna faajtó, felette kék alumíniumtáblán sárga betűkkel a felirat: „BVSC Karate Edzőterem”.

Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel – ezt persze már csak mi tesszük hozzá, ilyen kiírással nem találkozunk befelé menet.

Bizony-bizony, itt gyakorolnak a kemény legények. No, nem a Kemény Dénes vezette férfi vízilabda-válogatott tagjai, hanem a ketrecharcosok. A kedd délutáni edzésen lestük meg Bárdosi Sándort és MMA-s társait.

Az MMA (Mixed Martial Arts) egy full contact kűzdősport, amely igen széles skáláját engedélyezi a harcművészeteknek, ezáltal vegyítve a hagyományos és a modern szakágak ismérveit. Jelenlegi formájában a sportág 1993-ban jött létre az Egyesült Államokban, a Ultimate Fighting League megalapításához köthető. 

A három órakor kezdődő gyakorlás elején a bemelegítést előbb gimnasztikázás, majd váltott iramú futás követi – ez alapján bármilyen sportág tréningjén járhatnánk.

Aztán, amikor a folytatásban következik a földharc, a kőkemény ütések és rúgások, nyomban rájövünk, ez nem kisasszonysport.

A sydneyi olimpián ezüstérmes Bárdosi birkózómúltjából túlzottan sokat nem profitálhat ebben a szakágban, megannyi számára korábban ismeretlen technikát kellett elsajátítania az elmúlt hónapokban.

December óta edz a ketrecharcosokkal, az MMA-ban eddig három mérkőzésen két győzelmet és egy vereséget könyvelhetett el.

Tizenegyen szenvednek, izzadnak, küzdenek életre-halálra a - zuglóiak klubszíneihez híven - sárga-kék színű szivacson a teremben.

A november 23-i birkózó csapatbajnokságon a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola (CSABI) színeiben résztvevő Bárdosi Sándor az MMA-ban huszonöt éves birkózótapasztalatával pozíciószerzésben előnyben van riválisaival szemben, a karfeszítést és a fojtást viszont meg kellett tanulnia.

„Hihetetlenül kemények az edzések, hetente ötször másfél órában gyilkoljuk egymást. Négy-öt hetet kihagytam, van mit bepótolnom. Idén már nem lesz több mérkőzésem, legközelebb jövőre lépek csak ketrecbe" – mondta el a SportHirado.hu-nak Bárdosi a szusszanásnyi szünetben, majd sietett is vissza a küzdőtérre a következő gyakorlatra.

A ketrecbe eltérő sportolómúlttal érkeznek a harcosok, a gyors körkérdés után rögvest kiderül, van köztük olyan, aki a cselgáncs, a kempo, a thai box világából érkezett, meglepő módon az egyikük egykori labdarúgó.

Nincs megállás. Szünet nélkül nyüstölik egymást. Jobb egyenes, bal horog, térdrúgás. A bokszzsákok sem pihennek.

Aztán egyszer csak mindenki felkapja a mellette állót a hátára, hogy aztán inaszakadtáig cipelje körbe és körbe a teremben. Aztán a biztonság kedvéért felülések és lábemelések ájulásig.

A bokszkesztyűk és a védőfelszerelések pedig még elő sem kerültek. Micsoda?! Bokszkesztyűk?! Hát hogyne. A birkózó is kesztyűt húz. Ebben a műfajban a földharc önmagában nem elég. Így hát a bunyósok nyomába lépve pallérozza ütésskáláját.

Sportemberek ők vagy gladiátorok? Az élet nem fenekéig tejfel, Bárdosi Sándor és társai edzésmunkáját elnézve ez valamivel nagyobb megpróbáltatás, mint az argentin dzsungel vagy a sztárfőzőcske.