A birkózótársadalom nem ítéli el Farkast

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 5. 13:58
A birkózótársadalom képviselői sajnálattal és szomorúsággal értesültek a barcelonai olimpiai bajnok Farkas Péter újabb kálváriájáról: van, aki a magyar jogszabályok furcsaságát említi, mások pedig a korábbi klasszis magánügyének tekintik a hétfő óta újult „erővel” zajló eseményeket. Az viszont egyöntetű, senki sem ítéli el a kötöttfogás egykori klasszisát.


 

„Éppen most érkeztem haza Svájcból, nem ismerem a részleteket, nem is hallottam erről. De nagyon sajnálom, hogy így történt – kezdte nyilatkozatát a hazai szövetség elnöke, Hegedűs Csaba.

 

Az 1972-es olimpiai bajnok a nemzetközi szövetség marketingbizottságának vezetőjeként tartózkodott két napig külföldön, az elnökkel és a főtitkárral tárgyalt.

 

Hegedűs Csaba elmondta: Farkas Péter az elmúlt években „magánzó” lett, nem igazán tartotta a kapcsolatot a szövetséggel.

 

„Az olimpia óta talán kétszer találkoztunk” – jegyezte meg a sportág honi legendája.

 

Farkas Péter barcelonai diadalát megelőzően Sike András dobogtatta meg a sportág híveinek szívét olimpiai aranyéremmel, a szöuli bajnok szomorúan beszélt „utódja” problémáiról.

 

„Több évvel ezelőtt már hoztak egy felmentő ítéletet, előtte másfél évet már lehúzott Péter. Nem értem, miért került sor újabb tárgyalásra. Vagy akkor kellett volna egy picivel súlyosabb ítéletet hozni – kezdte nyilatkozatát a ferencvárosi birkózóknál edzősködő Sike András.

 

A sportember szabadkozott, hogy nem ismeri az újabb ügy jogi hátterét, de emberi oldalról azért megközelítette Farkas Péter esetét.

 

„Végtelenül rendes ember, csak a legjobbakat tudom róla mondani. Mindig segítőkész volt. Az utóbbi években is többször találkoztunk, de kerülte a témát. Azért bíztunk abban, hogy az ügy lezárul, és pozitívan” – jelentette ki a pekingi ezüstérmes Fodor Zoltán edzője.

 

Hétfő óta a közvéleményt az is „lázban tartja”, hogy szökésnek minősíthető-e az olimpiai bajnok távozása.

 

„Nem ismerem a jogszabályokat, de a szakértők véleményét olvastam, ők úgy vélekedtek, hogy nem tiltották meg, hogy Péter távozzon a bíróságról” – vélekedett Sike András.

 

A napjainkban ismét a reflektorfénybe került Bárdosi Sándort kissé zavarja, hogy a média folyamatosan kérdezi a Farkas-balhéról, de azért röviden elmondta a véleményét.

 

„Nekem is meglepetés, hogy folytatódott az ügy, azt gondoltam, már régen lezárult – kezdte a hamarosan ismét birkózószőnyegre lépő klasszis. - Összejártunk focizni, de ez nem volt téma közöttünk. Nem faggattam a magánéletéről, ez nem tartozik rám”.

 

Struhács György, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya sem ítéli el Farkas Pétert, igaz, nem is igazán ismeri az ügy hátterét.

 

"Sajnálom, hogy egy ilyen ügybe keveredett. Elfogadom az állításait. Persze, ha más emberről lenne szó és beigazolódnának a vádak, akkor elítélném a cselekedetet" - mondta a szakember.

 

Struhács György az utóbbi időben ritkán találkozott a sportemberrel, így a témáról sem beszélgettek.

 

Hétfőn döntött Farkas Péter ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróság: első fokon öt év fegyházbüntetésre ítélte az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmes birkózót. Bűnsegédként elkövetett kábítószerrel való visszaélés miatt ítélték el. Az olimpiai bajnok és testvére az ítélethirdetés előtt megszökött a tárgyalásról, elfogató parancsot adtak ki ellenük. Kedden este elfogták Farkas Károlyt, az olimpiai bajnokot jelenleg is keresik.

 

Jár a járadék Farkasnak
„Várom, hogy 35 éves legyek, és akkor már én is kapom az olimpiai bajnokoknak járó pénzt” – nyilatkozta tíz évvel ezelőtt Farkas Péter a Hogyan élnek olimpiai bajnokaink? című könyvben.
Nos, Barcelona olimpiai bajnoka már negyven éves is elmúlt, és az elmúlt öt évben ő is kapta a járadékot. Felmerült ellenben – mivel büntetőeljárás van Farkas Péter ellen -, vajon ebben az esetben is jogosult-e a bajnokoknak járó pénzre.
Az Önkormányzati Minisztérium Sajtóosztályától kapott tájékoztatás szerint Farkas akkor is jogosult a járadékra, amennyiben másodfokon is elítélik, és letöltendő fegyházbüntetést kap. A vonatkozó joganyag ugyanis nem tartalmazza az ún. érdemtelenség intézményét, abban az esetben nem kapná meg az olimpiai bajnokoknak kiutalt járandóságot, amennyiben elvesztené magyar állampolgárságát.