UEFA-vizsgálat a román-magyar után

Szerző: SH, MTILétrehozva: 2014. október 15. 16:28
A házigazda román, illetve a magyar szövetséget is megbüntetheti az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), a fegyelmi bizottság jövő csütörtökre tűzte ki a két csapat szombati, bukaresti Európa-bajnoki selejtezőjével kapcsolatos fegyelmi tárgyalás időpontját.


Az UEFA honlapja szerint az 1-1-es döntetlennel záruló összecsapás kapcsán a románokat nézőtéri rendbontás, tűzijáték és petárda használata, illetve dobálása, valamint lézerfény használata miatt vonhatják felelősségre, illetve a fegyelmi testület a játékosok helytelen viselkedésével is foglalkozik majd, mivel öt sárga lapot gyűjtöttek be.

A magyar felet a vendégdrukkerek nézőtéri rendbontása, tűzijátékozás és a magyar futballisták túl sok - hét - sárga lapja mellett a szurkolók rasszista megnyilvánulásaiért büntethetik...

A stadionon kívül a belügyminisztérium 12 ezer rendőrt, csendőrt és határőrt mozgósított országszerte, akik bukaresti tartózkodásuk idején szoros védőőrizetet biztosítottak a magyar szurkolóknak, elzárva őket a román drukkerektől. A hazai közönség beléptetését és a stadionban a rendfenntartást azonban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a BGS őrző-védő cég mintegy ezer rendfenntartójára bízta, akik - a román lapok szerint - a beléptetésnél felületesen, a lelátókon pedig túlbuzgón végezték feladatukat.

Rengeteg román ultra motozás nélkül jutottak be a lelátókra és már a meccs előtt petárdákat, öngyújtókat, füstgránátokat dobáltak a magyar szurkolókra, akik feltépett székeket hajigáltak vissza. Az őrző-védő cég emberei aztán maguk is brutális fellépéssel próbáltak rendet teremteni, amiből leírhatatlan erőszakhullám bontakozott ki: több tucatnyi - köztük számos vétlen - szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a BGS emberei közül is kettőt szó szerint átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái.

Az Adevarul korábbi beszámolója szerint kevés hiányozhattt ahhoz, hogy a folyamatos robbantások, füstpetárdák, a "Gázai övezetre" emlékeztető, háborús hangzavar miatt az európai szövetség (UEFA) elrendelje a meccs félbeszakítását, ami 3-0-s magyar győzelmet eredményezett volna.

Bár erre nem került sor, a román szövetség mégsem lehet nyugodt: könnyen előfordulhat, hogy az UEFA kitiltja a nézőket Románia következő (Észak-Írország elleni) hazai mérkőzéséről.

Valamilyen formában az MLSZ is büntetésre számíthat, mivel a magyar szurkolók rendszeresen "Cigányok, cigányok" skandálással válaszoltak a hazaiak idegengyűlölő rigmusaira.

Címkék: uefa