Triplázva tért vissza a Fradi Európába

Szerző: shLétrehozva: 2011. június 30. 20:50
Sima, háromgólos győzelmet aratott a Ferencváros az Ulisses ellen az Európa-liga selejtezőjében, az 1. forduló első meccsén, így bizakodva várhatja a jövő heti örményországi visszavágót. A nemzetközi porondra hat év után visszatért zöld-fehérek Maróti Béla és két debütáló, Mark Otten, illetve Felipe góljával nyertek, a vendégek büntetőt hibáztak. A papírformának megfelelően, győzött a Paks is, Andorrában Vayer Gábor találata döntött.


EURÓPA-LIGA, 1. SELEJTEZŐKÖR
FERENCVÁROS-ULISSES (örmény) 3-0 (2-0)
Budapest, Albert-stadion, 6000 néző. Vezette: Slavko Vincic (szlovén)
FERENCVÁROS: Ranilovic - Fülöp (Balog, 73.), Otten, Grúz, Júnior - Maróti, Jovanovics, Józsi, Andrezinho - Abdi, Oláh L. (Felipe, 63.)  Vezetőedző: Prukner László. Kispad: Jova, Felipe, Rodenbücher, Morales, Pölöskey, Balog, Csizmadia
ULISSES: Malkov - Ugrekelidze, Hahnazarjan, Kraszovszkij, Andrikjan - Ngavouka-Tseke (Sahakjan, 50.), D. Grigorjan (Jikia, 59.), Bareghamjan, A. Grigorjan - Adamjan, Zokou (Nranjan, 75.). Vezetőedző: Szevada Arzumanjan Kispad: Afrikjan, Jikia, Simonjan, Akobia, Nranjan, Sahakjan.
Gólszerző: Maróti (31.), Otten (33.), Felipe (69.)
Sárga lap: Maróti (45.), ill. Bareghamjan (39.)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UE SANTA COLOMA (andorrai)-PAKS 0-1 (0-1)
Andorra, Camp d’Esports d’Aixovall. Vezette: Andorjan (örmény)
UE SANTA COLOMA: Rivas - Aloy (Lopez 92.), Martinez, Roca, Rubio - Sirvan, Rodriguez, Donascimento, Rodriguez (Blázquez 85.) - Anton, Quadros. Vezetőedző: Lluis Miguel Aloy. Kispad: Boga, Pedescell, Goncalves, Cartillo, Vall, Lopez, Blázquez.
PAKS: Csernyánszki - Heffler, Éger, Fiola, Csehi - Bartha (Haraszti 77.), Sifter, Sipeki, Vayer - Böde (Kiss 68.), Magasföldi (Hrepka 68.). Vezetőedző: Kis Károly. Kispad: Pokorni, Nagy I., Gévay, Báló, Kiss T., Hrepka, Haraszti.
Gólszerző: Vayer (14.)
Sárga lap: Fiola (71.)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ÖSSZEFOGLALÓ:
Sötét ló érkezett az Üllői útra csütörtökön este, hiszen az örmény bajnokság tavalyi harmadikjáról nagyon a Fradinál sem tudtak sokat. Talán ezért ment az elején olyannyira nehezen az ismerkedés, óvatosan kezdett mindkét csapat.

Azt rögtön a 2. percben megtapasztalhattuk, hogy Malkov kapus lehet az Ulisses gyenge pontja, egy könnyű labdával gyűlt meg a baja, majd a 11. percben megerősíteni látszott, magas labdákkal igenis érdemes tesztelni, mert rendkívül bizonytalan.

Helyzet sokáig nem volt, egy-két ferencvárosi akció zárult gyenge lövéssel, míg nem a fokozódó hazai fölény két perc alatt két gólban teljesedett ki. Előbb Maróti csúsztatott, majd Otten passzolt a hálóba.

Az elsőben az örmény védelem, a másodikban jó alaposan Malkov volt benne, aki röviddel később egyenesen Lóránthoz ütötte a játékszert egy beadás után, ám az új szerzemény az oldalhálót lőtte telibe, így elmaradt a harmadik találat.

Aztán a kis híján háromgólos előnyből a szünetre csaknem egy maradt, Zokou esett el felettébb könnyedén, a játékvezető viszont megadta a büntetőt. Szerencsére Ranilovic szépen leért a sarokra és hárította Adamjan lövését. Ez volt a fordulópont.

A szünet után próbálkoztak a vendégek, de átütőerő nem volt a támadásaikban, kaput se találtak, középpályájuk és támadósoruk ártalmatlannak tűnt. A Fradi jól tartotta a labdát, majd beállt a brazil torony, Felipe, aki rögtön góllal hálálta meg a bizalmat.

Innentől örömjátékot láthatott a mintegy hatezres publikum, Andrezinho fűzte be néhányszor az örményeket a közönség tombolása közepette, miközben a zöld-fehérek percekre eldugták a labdát.

A Fradi 90 percre elfelejtve anyagi gondjait hat év után méltóképp tért vissza a nemzetközi kupaporondra, és ezek után bizakodva készülhet a visszavágóra, amelyet az 53 ezres Hrazdan-stadionban rendeznek Jerevánban.

A Paks Váyer Gábor találatával a papírformának megfelelően legyőzte az andorrai UE Santa Colomát, így eddig tervszerűen alakul a magyar csapatok számára a nemzetközi kupaporond. Folytatás egy hét múlva a visszavágókkal.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDZŐI NYILATKOZATOK
Prukner László: "Igazából nem tudtuk feltérképezni ellenfelünket, tisztában voltunk vele, hogy nehéz dolgunk lesz, mert ilyenkor kellemetlen meglepetések érhetik az embert. Nem kezdtük jól a mérkőzést, egész héten feszültek voltak a játékosok a teher miatt, és ez az első gólig látszott is a teljesítményünkön. Utána jobban futballoztunk, de a mérkőzés fordulópontja mégis Ranilovic hárítása volt. Onnantól megvolt az a plusz, ami egyértelművé tette fölényünket" - foglalta össze gondolatait a Ferencváros vezetőedzője. 
Szevada Arzumanjan: "Beigazolódtak félelmeink, a Ferencváros úgy játszott, ahogy azt vártuk. Fiatal csapatunk nem tudta velük felvenni velük a versenyt. A 11-es kihagyása lelki traumaként ért minket, ha azt belőjük, másképp alakulhatott volna a találkozó, persze az ellenfélnek ez pedig megadta a lökést. Nehéz előre jósolni, a Fradi nagyon jól játszott, és szinte biztos a továbbjutása, de igyekszünk bizonyítani és az utolsó leheletünkig küzdeni fogunk a visszavágón" - mondta az Ulisses trénere.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ÉLŐ KÖZVETÍTÉS (FERENCVÁROS-ULISSES):
93.: Vége a mérkőzésnek.
90.: Még három perc.
89.: A közönség állva, vastapssal élteti a Fradit.
85.: Középen pattog a labda, de az Ulisses veszélytelen.
81.: Bareghamjan próbálta meg 40 méterről - veszélytelen volt.
79.: Jikia próbálta meg 18 méterről, jóval mellé.
79.: Andrezinho láthatóan élvezi a játékot, megint láthattunk tőle egy szép cselt.
78.: Grúz fejelt volna kapura egy bal oldali szögletből, de az egyik védőről kipattant.
77.: Csizmadia érkezik utoljára, Józsit váltotta.
76.: Andrezinho trükkjén dicsérte óriási üdvrivalgással a szurkolótáborral.
75.: Zokou le, Nranjan be.
74.: Érik a negyedik: Felipe 15 méterről laposan próbálkozott, Malkov hárított.
73.: Fülöp helyén az eredetileg kezdőbe jelölt Balog folytatta.
69.: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓLLLL!!! Felipe került a védők mögé, meg is kapta a labdát, amelyet higgadtan gurított be a bal alsóba. Micsoda debütálás, az előny pedig már megnyugtató! 3-0.
66.: Felipe ment el a bal szélen, az alapvonalról begurított, Malkov belekapott, de mivel nem volt középen érkező, veszély sem lett. Jogosan mérgelődött a brazil.
65.: Eldugta a labdát a Fradi, a közönség ollézik.
63.: Egyik debütálót váltja egy másik, nagy üdvrivalgás fogadja a brazil tornyot, Felipét, aki Oláh Lóránt helyén a pályán.
62.: Mintha kicsit kinyílt volna az Ulisses, több tere van most a Fradinak, ki kellene használni.
60.: Júnior első csele jó volt, aztán viszont besokallt.
59.: A Paks továbbra is vezet a Santa Coloma ellen.
57.: Abdi hagyott faképnél több védőt, jól tette a labdát Józsihoz, aki ziccerben talán kicsit hosszan tolta meg a labdát, így Malkov kimozdulva hárítani tudta lövését.
56.: Le is jött a pályáról a középpályás, Jikia váltotta.
55.: Davit Grigorjan volt önző, balról éles szögből próbálkozott, ahelyett, hogy beadta volna. Mondani sem kell, hogy nem talált célt, de legalább az örmény tábor megtapsolta.
54.: Andrezinho lapos beadását előrevetődve tolta ki Malkov, Abdi már ott ólálkodott.
52.: Davit Grigorjan pörgetett reménytelenül a kapu mellé.
51.: Józsi próbálkozott, de Malkov leért a jobb alsóhoz.
50.: Ngavouka-Cheke helyén Sahakjan a pályán.
48.: A szünet óta az örmények passzolgatnak, de Ranilovic kapujának közelébe sem értek.
46.: Folytatódott a mérkőzés, nem volt csere.
45+3.: Ezzel vége a félidőnek, izgalmasra sikerült a vége, de megúszta a Fradi.
45+2.: Adamjan a bal alsót vette célba, de Ranilovic érezte a sarkot és  szépen hárított.
45+1.: Büntetőt kapott az Ulisses, Zokou esett el felettébb látványosan, nem tűnt olyan vészesnek, de a szlovén bíró kis habozás után megadta.
45.: Maróti becsúszása ért sárgát.
44.: Az örmények térfelén pattog a labda, kettővel vezet a Fradi, eddig minden terv szerint.
42.: Középpályán nem tudja felvenni a versenyt az Ulisses, már egy-két sarkalásra is futja a Fradinál - azért csak óvatosan ezekkel.
40.: Józsi ívelt be balról szabadrúgásból, Malkov ismét rosszul öklözött, Oláh Lóránt kapásból ismételt, az oldalhálót találta el.
39.: Érett már, Bareghamjan vágta fel Júniort, sárga lap.
37.: Biztos, ami biztos, az eső ismét rákezdett, de a szurkolókat ez aligha zavarja, akik boldogan énekelnek.
36.: Teljesen másik mérkőzés ez a gólok óta, az Ullises megzavarodott, most kell tovább hajtani.
35.: (SAN-PAK) Közben a Paks továbbra is 1-0-ra vezet Andorrában.
34.: Éppen kezdett fölénybe kerülni a Fradi, azt talán senki nem gondolta, hogy ez azonnal két gólban nyilvánul meg.
33.: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓLLL!!! Balról ívelték középre a szögletet, Malkovnak, ahogy megszokhattuk, köze sem volt a labdához, a felugrók közül Otten eszmélt a leghamarabb, és az ötösről a hálóba passzolt. 2-0.
31.: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓLLL!!! Józsi ívelt középre úgy 23 méterről, a hosszú oldalon az ötösre Maróti Béla érkezett, aki tökéletesen csúsztatott a jobb alsóba. 1-0.
28.: Húú! Andrezinhót rúgták fel az alapvonalnál a tizenhatoson belül, Ugrekelidze volt az. Ez vagy büntető volt, vagy kirúgás, ehelyett szögletet jelzett a szlovén bíró...
27.: Kraszovszkij fejelt kis híján az ötösről egy bal oldali szöglet után, majd közel félpályáról az optimista Ugrekelidze próbálkozott, Ranilovicnak csemege volt.
26.: Középpályán láthatóan zavarba hozható az Ulisses, ezt kellene kihasználni.
25.: Össze-vissza repked a labda, nem az a látványos mérkőzés.
24.: Adamjan magasan jobbról beívelt labdájára egy örmény sem érkezett.
23.: A második valamirevaló akció: Andrezinho, Oláh, majd a bal szélen Abdi volt a labda útja, végül a csatár befelé húzott és úgy 17 méterről lapos, pattogós lövést eresztett el, Malkov könnyedén hárított.
21.: Maróti került a földre, az örmények nagy nehezen kirúgták a labdát, szerencsére a középpályásnak nincs semmi baja.
20.: Fabrice kavarta meg kis híján a hazai védelmet, de Otten besegített és tisztázott.
19.: Józsi csavart kevéssel a jobb felső sarok mellé úgy 22 méterről. Malkov ezt is csak nézte.
17.: Sajnos az iram lanyha, a Fradi kezdeményez többet, de helyzetet még nem láttunk.
16.: A friss igazolás, Oláh Lóránt passzolta ki a labdát kilátástalanul bedobásra.
14.: (SAN-PAK) Közben vezet a Paks, Vayer talált be!!! 0-1.
14.: Józsi csúsztatott kis híján jól Abdihoz, még időben tisztáztak.
12.: Másodszor hibázott az örmény kapus, igen esik az eső, ami nem könnyíti dolgát, de akkor is. Rúgni kellene neki távolról, a fű amúgy is vizes...
11.: Miközben zúg a 'mindent bele' Józsi nem túl erős, 30 méteres szabadrúgását öklözte ki a feltűnően bizonytalan Malkov rosszul, Otten nem tudott ismételni.
10.: Rengeteg az eladott labda, a középpályán egyik csapat sem tudja megtartani.
9.: Hátul passzolgat az Ulisses, a Fradi pedig nézi...
8.: Artak Grigorjan emelt be a tizenhatosra közelről, nem volt érkező.
7.: Jó félház lehet az Albert-stadionban, nagyjából 5 ezer nézővel.
6.: Először jutott el a ferencvárosi tizenhatosig az Ulisses, de a bal oldali szöglet nem okozott veszélyt.
5.: (SAN-PAK) Elkezdték közben Andorrában is, ahol a Paks játszik.
4.: Szépen járt körbe a labda, majd Abdi kapott volna labdát a 16-os jobb oldalánál, de lesen volt.
4.: Örmények is érkeztek, mintegy 25-en vannak a vendégszektorban.
3.: Davit Grigorjan keménykedett rögtön az elején - megúszta sárga nélkül.
2.: Máris hibázott Malkov, a vendégek kapusa, egy rossz felívelést nem tudott elkapni, így szöglet, amelyet tisztáztak.
1.: Tehát az örmények indították útjára a labdát.
18:58: Miközben a szurkolók elénekelték a himnuszt, a mérkőzés is elkezdődött.
18:55: Az Ulisses kezdi majd a mérkőzést.
18:54: Van bőven üres szék az Albert-stadionban, a B-közép mindenesetre zászlókat lengetve, énekelve fogadta kedvenceit.
18:53: Érkeznek a csapatok, tiszta zöldben szerepel majd a Ferencváros, tiszta fehérben az Ullises.
18:45: Mit érdemes tudni az Ulissesről? 2000-ben alapították, jereváni székhelyű, otthona a félelmetes 53 ezres Hrazdan-stadion. Korábban Dinamo, majd Dinamo-Zenit néven létezett, 2006 óta viseli jelenlegi nevét a klub. 2004-ben az élvonal ötödik helyén zárt, majd sokáig semmi, egészen tavalyig, amikor az Európa-liga 1. selejtezőkörében szerepelt, de búcsúzott. A tavasz-őszi rendszerű bajnokság 2010-es harmadik helye után került be ismét a sorozatba, és most a Ferencváros útjába.
18:38: Mindkét csapat befejezte a melegítést és visszavonult az öltözőbe, közben az eső sem esik már annyira.
18:32: Az eső továbbra is szakad, a szél is fúj, de a közönség szálingózik befelé az Albert-stadionba.
18:25: Megvannak a hivatalos kezdőcsapatok, a Fradinál a védelemben van két változás az előzeteshez képest, Csizmadia és Balog helyén Fülöp és Grúz kezd. 
18:22: A Fradi mérkőzésével egyidőben lép pályára a Paks is Andorrában a UE S. Coloma otthonában, természetesen arról a találkozóról is beszámolunk!
18:20: Mire ezt leírtuk, kifutott a pályára az Ulisses, passzgyakorlatokkal melegítenek.
18:18: Az eső zuhog Budapesten, a pályán egyelőre csak a hazaiakat látni, mindössze három örmény játékos a pályán.
17:50: Köszöntjük kedves Olvasóinkat, jó egy óra múlva hat év után visszatér a nemzetközi kupaporondra a Fradi, az ellenfél az örmény Ulisses lesz. Televízióban és rádióban sem követhető figyelemmel a mérkőzés, így figyeljétek 19 órától a SportHirado.hu élő, szöveges közvetítését! Jó szórakozást kívánunk!