Sportigazgató lett a Man. United ikonja

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 19. 09:44
Ismét váratlan döntéssel lepte meg a közvélemény a futballvilág francia legendája, aki több éves önkéntes „száműzetés” után visszatért a nagypályás labdarúgás világába. Az utóbbi időben szinte csak és kizárólag a strandfocival foglalkozó, ott is remek sikereket elérő Eric Cantona lett a New York Cosmos sportigazgatója.


 

A klub a hetvenes-nyolcvanas években élte fénykorát, akkoriban olyan csodálatos játékosok tartoztak a keretéhez, mint Pelé, Eusebio, Carlos Alberto, Franz Beckenbauer és Johan Neeskens. Az anyagi helyzet megrendülése és a sportág ottani népszerűségének a visszaesése miatt azonban az együttes fokozatosan ellehetetlenült, de mostanában ismét életre kelt. A Cosmos tulajdonjoga is gazdát cserélt, el is hagyta a várost, de tavaly visszatért New Yorkba.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy csatlakozhatom a legendás New York Cosmoshoz! Hatlmas projekt részese lettem, csodálatos feladatok várnak ránk. A Cosmos nagyon erős, gyönyörűen felépített klub, csodálatos múlttal. A futball és a művészet keveréke” – jelentette ki Cantona.

A New York-i együttes vezetői most azért küzdenek, hogy csatlakozhassanak az észak-amerikai profi ligához, az MLS-hez. Az illetékesen nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a labdarúgásban, Paul Kemsley elnök például egykoron a Tottenham Hotspur alelnöke is volt.

A tervek szerint a New York Cosmos 2013-ra „építi fel” önmagát, akkorra szeretne bekerülni az MLS mezőnyébe. Cantonának a keret kialakításában szánnak fontos szerepet. Pelé a klub tiszteletbeli elnöke, az igazgatók között pedig megtaláljuk David Beckham ex-menedzserét, Terry Byrne-t, valamint a Liverpool FC korábbi ügyvezetőjét, Rick Parryt.


A francia bajnokságból szinte kiutált Cantona 1991-ben került Angliába, azonnal bajnok lett a Leeds Uniteddel. Az 1992-1993-as szezon elején igazolt a Manchester Unitedhez, amellyel négy aranyérmet nyert a Premier League-ben, kétszer az FA-kupában is végső sikert ünnepelhetett. Karizmatikus egyéniségével hódította meg az Old Trafford közönségét, amely mind a mai napig zászlókkal tiszteleg a legenda előtt.