Sólyomszem a Premier League-ben!

Szerző: SHLétrehozva: 2013. április 11. 16:03
Új éra kezdődik a Premier League-ben augusztustól, az angol élvonal lesz az első bajnokság, ahol technikai eszköz segít majd a játékvezetésben, egészen pontosan annak megállapításában, hogy túljutott-e a labda a gólvonalon, vagy sem. A klubok csütörtökön elfogadták az optikai felismerésen alapuló Hawk-Eye (Sólyomszem) rendszer bevezetését.


A kamerarendszerrel dolgozó brit Hawk-Eye-t - amelyet a teniszben és a krikettben is alkalmaznak - májusban tesztelték először, az angol-belga felkészülési meccsen (kísérleti jelleggel, a bíró még nem vehette igénybe a segítséget).

A "videós gólbíró" a 2013-2014-es szezontól, tehát augusztusban debütál, mind a 20 pályán kiépítik a szisztémát. Hat kamera figyeli majd a kaput, a szoftver 3D-s pillanatfelvételt készít, és fél másodpercen belül küldi a jelet a bíró órájára, vagy headsetjére, amennyiben túljutott a gólvonalon a labda.

A FIFA egy német cég hasonló elveken működő feljlesztésére adta áldását április elején, a GoalControl elnevezésűre, azt használják majd az idei, brazíliai Konföderációs Kupán, és, ha beválik, akkor a vb-n is.

Az UEFA nemet mondott a videóbíróra, a közeljövőben semmilyen technológia bevezetése nem várható a BL-ben, az El-ben, és az Európa-bajnoki selejtezőkön.

Címkék: videobiro