PL: gazdagok, fiatalok, légiósok

Szerző: SHLétrehozva: 2012. augusztus 16. 19:11
Szombat délután a topligák közül elsőként a Premier League rajtol el, ám mielőtt egymásnak esnének a világ első számú futballbajnokságának ragadozói, kicsit körbenézünk a csapatoknál. A statisztikai kitekintéshez a Transfermarkt szakportált hívtuk segítségül.


 

A keret erősségéről elsősorban annak összértéke árulkodik, és alighanem betéve tudják, hogy melyik együttes áll a legjobban ezen a téren: hát persze, hogy a Manchester City!

A Premier League címvédője 510 millió eurós játékosanyaggal dolgozik, amihez képest a második helyezett Chelsea is százmillióval marad el. (Euróval a más bajnokságokkal való könnyebb összehasonlítás miatt dolgozunk.)

A City legértékesebb játékosa Sergio Agüero, ázsióján vélhetően az is sokat dobott, hogy csapata az ő hosszabbításban elért góljával nyerte meg az aranyérmet a tavaszi utolsó fordulóban. Az argentin támadó 51 milliójánál csak eggyel taksálják kevesebbre David Silvát, de Yaya Touré, Vincent Kompany és Mario Balotelli megszerzésére is rá kéne szánni legalább 30 milliót.

A legkisebb összértékű kerettel az újonc Reading próbál meg a Premier League-ben maradni, egy játékosa átlagosan 1,2 milliót sem ér – szemben a City 18,9-ével…

A keret minősége mellett annak bősége is sok mindenről tanúskodik, ezt illetően az Arsenal áll a legjobban, jóllehet Robin van Persie várható elvesztésével eggyel csökken a 32-es létszám. Az Evertonnál mindössze 19 labdarúgó fogható hadra, ami David Moyesnak rengeteg fejtörést okozhat a karácsonyi vagy a szezon végi hajtásban.

(A cikk a táblázat alatt folytatódik)

A legfiatalabb keretet Newcastle-ben verbuválták össze (25 év), a Szarkákat a Norwich és az Arsenal követi. A Queens Park Rangersnél kirakhatják az idősek otthona táblát, majd’ 30 esztendős (29,3) az átlagéletkor. A Stoke és a Fulham is rutinosabb csapatok közé tartozik.

Egy ország labdarúgásáról sokat elmond, hogy mekkora arányban futballoznak ott légiósok. Nos, a Premier League-ben ez a szám 62,1 százalék, ami 328 játékost fed le. A City 27 labdarúgójából 19 külföldi, ez 70,4 százalékot tesz ki. A városi rivális Unitednél tízszázaléknyival több a hazai focista, míg a bronzérmes Arsenal patrióta drukkerei alaposan elszomorodhatnak: a keret 81,3 százaléka szóba sem jöhet az angol válogatottnál.

A klubok alapítási dátumát tekintve a Stoke érdemli ki a legnagyobb tiszteletet, idestova 149 éve tombolhatnak a Fazekasok drukkerei. A Reading 141, az Aston Villa 138 évet élt meg eddig. A legfiatalabb Wigant 80 éve hívták életre.

Az előző idény statisztikáit böngészve megállapíthatjuk, az Old Traffordra jártak meccsre a legtöbben (75 387) – igaz, még egy ekkora stadion nincs is a PL-ben. Az Arsenal (60 000) és a Newcastle (49 951) sem panaszkodhat, míg a QPR otthonában, a Loftus Roadon 17 295-en verődnek össze egy-egy meccsnapon, jóllehet ez is 94,2 százalékos kihasználtságot jelent. A legtöbb üres szék a Blackburn mérkőzésein, az Ewood Parkban szokott árválkodni, 71,9 százalékos telítettség mellett.

Címkék: Premier League