Nem lesz videobíró, és lassítás sem!

Szerző: shLétrehozva: 2010. június 28. 17:18
Legközelebb 2011 márciusában ül össze a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely dönthet a dél-afrikai világbajnokság bírói tévedései miatt egyre inkább követelt módosításokról. A FIFA amúgy nem kommentálta az eddigi hibás bírói döntéseket, és betiltja a visszajátszásokat a kivetítőn.


Az 1886-ban alapított IFAB legutóbb márciusban tanácskozott Zürichben, melynek során többek között arról is határozott, hogy leállítja a chipes labdával folytatott kísérleteket. A következő találkozó jövő év március 4. és 6. között lesz esedékes a walesi Newportban.

A 124 éves grémiumnak nyolc tagja van, ennek felét - amely az íratlan szabályok szerint mindig egységesen szavaz - 1913 óta a nemzetközi szövetség (FIFA) delegálja, a másik négy vezető pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) mellesleg nem kommentálja a dél-afrikai világbajnokság vasárnapi nyolcaddöntőinek bírói tévedéseit. A vasárnap délutáni meccsen az angol Frank Lampard lövése a felső lécről a gólvonal mögé pattant, a labda pedig kifelé perdült, így az uruguayi Jorge Larrionda nem ítélt gólt.

Ezzel lett volna 2-2 a 38. percben, a meccset végül 4-1-re a német nyerték, és jutottak a legjobb nyolc közé. Az esti összecsapáson az argentin Carlos Tevez lesről fejelt gólt, ám az olasz Roberto Rosetti asszisztense nem jelzett. A dél-amerikaiak végül 3-1-gyel ejtették ki a mexikóiakat.

A két óriási hiba miatt ismét megélénkült azok hangja, akik videóbíró bevezetését tartják szükségesnek. A híres William Hill fogadóiroda már lépett: arra, hogy a 2014-es vb-n már lesz technikai segítsége a bíróknak, már kisebb nyerési eséllyel lehet fogadni.

A szövetség szóvivője szerint komoly indulatokat szült a vitatott találat ismétlése, mert az vezetett többek között a félidőben a mexikói kispadnál kialakult dulakodáshoz. Biztonsági okokból betiltják a vitetott jelenetek lassítását az óriáskijelzőn, méár egyeztettek is erről az illetékesekkel. A szóvivő a visszajátszás elítélése mellett nem volt hajlandó kommentálni az egyértelműen szabálytalan, lesről született argentin gólt, és  a német-angol meccsen történt másik nagy bírói hibát, Lampard érvénytelenített gólját sem.  A szóvívő a videóbíró szükségességét felvető újságírói kérdésekre sem válaszolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK
Szavazz! Kell-e videóbíró a fociba?
Németország ugyan meggyőző játékkal nyert 4-1-re, de bizonyára még hosszú ideig dühöngenek majd az angol szurkolók Frank Lampard meg nem adott találata miatt. A labda jócskán túljutott a gólvonalon, Jorge Larrionda játékvezető...
Tovább a teljes cikkhez »