Máté Csaba: A lényeg a pozitív szemlélet

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 12. 16:30
Aczél Zoltán mellett Máté Csaba segíti Erwin Koeman szövetségi kapitány munkáját a magyar labdarúgó-válogatottnál. A szakember az első két világbajnoki selejtező után értékelte a látottakat, valamint az Albánia és Málta elleni mérkőzés esélyeit taglalta. Vallja, pozitív hozzáállással eredményes lehet a nemzeti csapat.


"A Svédország elleni világbajnoki selejtezőn játékban sikerült előrelépni, de sajnos eredményességben nem. A Rasunda Stadion lelátóján ötven percen keresztül néma csend honolt a lelátón, csupán a maroknyi magyar tábor hangját lehetett hallani. Biztató, hogy labdabirtoklás tekintetében és a rövidpasszos játékban sikerült megvalósítanunk az edzéseken begyakoroltakat. Sajnos a kapura viszont kevesebb veszélyt jelentettek játékosaink, mint azt reméltük" - kezdte értékelését Máté Csaba.

 

- A Dánia elleni selejtező kapcsán mindenki Huszti Szabolcs kihagyott zicceréről beszél...

 

- Magam is úgy vélem, az volt annak a találkozónak a kulcsmomentuma. Mint később Szabolcs elmondta, inkább beadni szerette volna a labdát, de mire passzolhatott volna, a dánok klasszis védője Agger, már középen várta a centerezést, így inkább a lövést választotta. Sajnos nem sikerült ellenük gólt lőni, igaz nem is kaptunk. A dán válogatott nálunk gyengébben muzsikált, de Portugáliában megmutatta, mire képes. De ezen kívül a második játéknapon több meglepetés is született. Ez is mutatja, hogy nemcsak a mi csoportunkban, de egész Európában nagyon kiegyenlített a mezőny.

 

- A svédek ellen jól játszott a csapat. A siker mégis miért maradt el?

 

- Erwin Koeman azt mondta nekem, hogy ha egy csapat tartósan jól játszik, hosszú távon az eredményekben is megmutatkozik. Magam is ebben hiszek. Sajnos a mi csapatunk kevésszer tud olyan meccsen nyerni, amikor az ellenfél van fölényben. A svédeknek ez a bravúr sikerült ellenünk.

 

- A válogatott játékosainak egyéni teljesítményeit miként értékeli?

 

- Gera Zoltántól sokat vártunk, sajnos a két találkozó során nem a legjobbját nyújtotta. Persze az is lehet, hogy ellenfeleink rá figyeltek a legjobban, de ezen a szinten ezt is meg kell tudni oldani. A csapat többi tagjáról elmondható, hogy hozták a tőlük elvárhatót. Örömteli, hogy fizikális gondjai a keret egyetlen tagjának sem voltak, így a szombati meccs után szerdára mindenki hadra fogható volt.

 

- A keretben várható változás a következő két mérkőzésre, vagy elégedett a szakmai stáb a jelenlegi állománnyal ?

 

- Konkrétumokról még nem tudok beszámolni. Természetesen Erwin Koeman tiszte kiválasztani a megfelelő játékosokat. Ebben a segítségére vagyunk. Több mérkőzésre is elutazom majd a közeljövőben, és figyelemmel kísérjük a játékosok formáját. Albánia első két vb-selejtezőjén is volt kiküldött megfigyelőnk a helyszínen, így naprakészek vagyunk a soron következő ellenfelünket illetően.

 

- Felmerült Tököli Attila behívása a válogatottba?

 

- Annyit mondhatok, hogy képben van Tököli Attila is. Kiválóan teljesít a Paks színeiben a rutinos támadó. Magam is többször láttam ebben a szezonban játszani, de többet egyelőre nem tudok mondani erről.

 

- Mi várható a soron következő két mérkőzésen?

 

- Természetesen szeretnénk hat pontot szerezni, de tudni kell, hogy Albánia válogatottja a miénkhez hasonló erőt képvisel, így nem lesz könnyű dolgunk ellenük, a máltai kirándulás pedig a legutóbbi kudarc miatt sem ígérkezik könnyű kalandnak. Ami fontos, hogy pozitív szemléletben készüljön és játsszon a csapat és remélem, hogy sikerül célunkat elérve hét ponttal zárni az idei vb-selejtezőket.

SZAVAZÁS EREDMÉNYE
Ki nyeri a 2010-es labdarúgó-világbajnokságot?
Hollandia 29.4%
 
Spanyolország 70.6%