Lyoni dicséret a lefújásig küzdő Lokinak

Szerző: shLétrehozva: 2009. szeptember 30. 09:34
A legfanatikusabb szurkolók ugyan öt debreceni "gólt" ünnepeltek kedden este a Puskás Ferenc Stadionban, de ez senkit se tévesszen meg, bántóan nagy különbséggel győzött a hétszeres Ligue 1-aranyérmes Olympique Lyon a DVSC-TEVA vendégeként, a 0-4-es végeredmény szinte mindent elmond a kilencven percről. Sok jót nem emelhetünk ki a hajdúsági együttes játékából, a vendégek vezetőedzője, Claude Puel azonban a lefújás után megtette, többször dicsérte a hazaiak csapatszellemét. Herczeg András pedig ismét kiemelte, reméli, azért sikerül majd gólt és pontot szereznie a Lokinak.


Ha csak a drukkereken múlt volna… Furcsa, sokszor megmagyarázhatatlan és értelmezhetetlen a szurkolói lélektan, de ami a Puskás-stadionban történt, az bizonyosan párját ritkítja. Több tízezren ültek csendben és letargiában, amikor a hajrához közeledve szinte „felrobbant” a legfanatikusabbak szektora, többször is „gólt” ünnepeltek. A lokisták végül ötig jutottak az ünneplésben, olvasatukban a Debrecen 5-4-re diadalmaskodott. A valóság azonban jóval keserűbb, az Olympique ugyanis valódi találatokkal hűtötte le a hazai reményeket, félóra után már a hétvégi bajnokira tartalékolhatta erejét.

„Jó csapat volt az ellenfél” – kezdte a kedd este egyik főszereplőjének edzője a mérkőzés utáni értékelést.

Joggal hihetnénk, Herczeg Andrást idéztük, lett is volna oka arra, hogy pozitívan nyilatkozzon a riválisról. De nem. Az említett mondat Claude Puel, vagyis a 4-0-s győzelmet aratott lyoniak vezetőedzőjétől származik és a sajtótájékoztatón nem is tűnt odavetett véleménynek. A korábbi kiváló játékos ugyanis meggyőzően érvelt a Loki mellett, pedig lelke legmélyén azért tudhatta, Budapesten nem volt egy súlycsoportban a két csapat.

„Értékes sikert arattunk, jól jött, hogy korán sikerült megszereznünk a vezetést. De nagyra értékelem a lefújásig próbálkozó hazai együttes csapatszellemét. A 4-0 ellenére sem tartom rossznak a debrecenieket, akik a jelentős hátrány ellenére sem adták fel, folyamatosan mentek előre. Biztos, hogy sokat tanulnak ebből a mérkőzésből” – folytatta összefoglalóját a kiváló tréner.

Sajnos a liverpooli tisztes helytállás után pontszerzésben bizakodó hazai játékosok és szurkolók gyorsan belecsöppentek a kőkemény valóságba, már a 2. percben betalált a Budapestre győzni járó svéd klasszis, Kim Källström. Kívülről úgy festett, Vukasin Polekszics védhette volna a furcsán pattogó kapáslövést, de mire eljuthattunk volna a búslakodás lezárásáig, jött Miralem Pjanic szabadrúgása és gyakorlatilag füstbe mentek a pontgyűjtő „akcióra” vonatkozó tervek. Az első félóra végén pedig immár a harmadik lyoni pontrúgás okozott végzetes „zűrzavart”, Sydney Govou fejese végképp eloszlatta az addig sem túl jelentős kétségeket.

„Sokat gyakoroltuk ezeket a helyzeteket, örülök, hogy eredményesen – jegyezte meg Puel, majd picit füstölgött amiatt, hogy Firenzében a Fiorentina 2-0-ra múlta felül a csoport favoritját, a Liverpool FC-t. - Jobban örültem volna annak, ha nem nyernek az olaszok, erre volt is esély, hiszen Gilardino eltiltás miatt nem játszhatott. De ez van…Folytatnunk kell az eddigi munkát, ebben sokat segít a mostani győzelem, amely feledtetheti játékosaim fáradságát. Sok mérkőzésünk volt az utóbbi időben, ez kimerítette őket.”

Claude Puel arca egyáltalán nem tükrözött földöntúli boldogságot, úgy tűnik, a találkozó előtti óvatosság ellenére azért Lyonban „tuti” három ponttal számoltak. De akkor mit is mondhatnánk Herczeg Andrásról, aki valószínűleg pályafutása legnyomasztóbb első félórájaként emlékezhet majd a kedd estére. Együttesét játszi könnyedséggel „kapta szét” a francia futball kirakatcsapata, esély sem volt a liverpooli helytállás megismétlésére.

„Nem az álmok netovábbja a korán bekapott gól. Ez megfogta a csapatot, majd jött az újabb pofon. Pontatlanok voltunk, a Lyon pedig kihasználta lehetőségeit” – kezdte „székfoglalóját” a Loki mestere, majd így folytatta: - A szünet után már jobbak voltunk, Rudolf kapufát is rúgott. De ekkor sem tudtuk megvalósítani tervünket, ezt a félidőt sem nyertük meg”.

A klubmenedzser hivatkozhatna arra, hogy ritkán adódik olyan tíz perc egy csapat életében, amikor három lövésből kettő is utat talál a hálóba. Ez pozitívan és negatívan is érinthet egy gárdát, függően attól, hogy szerezte vagy kapta a találatokat…

„El kell ismerni, a Lyon jobb csapat. Gratulálnunk kell a győzelméhez – emelte ki szimpatikusan Herczeg András. – Már a sorsolásnál is tudtuk, bizony előfordulhat, hogy ilyen vereségbe is beleszaladunk. De most is azt vallom: büszkék vagyunk rá, hogy ide jutottunk. Az a célunk és a feladatunk, hogy a következő mérkőzésünk szorosabb legyen a Fiorentinával. Ezért dolgozunk, biztos vagyok abban, hogy szorosabb is lesz az az összecsapás”.

Tény, Liverpoolban a kilencvenedik percig reménykedhetett a Loki, most pedig már nem sokkal a kezdés után hátrányba került. Utána a Lyon profin „lehozta” a találkozót, az angol csapat olaszországi vereségével pedig apró, de nem elhanyagolható lépéselőnybe került a továbbjutást illetően. Sajnos a realitás azt mondatja, a magyar bajnok csak tisztes távolból figyelheti a „nagyok” csatáját.

„Mi vagyunk a kicsik, de azért szeretnénk kellemetlenkedni a sztárcsapatok ellen. Nagyon jó lenne, ha gólt és pontot szereznénk, teljesen mindegy, hogy ki ellen” – szólt Herczeg András „fohásza”.

A lelátón és a sajtóteraszon is sokan voltak, akik úgy vélték, Polekszics több gólnál is hibázott, mindvégig bizonytalanul várta a lyoni „sereg” próbálkozásait. A klubmenedzser azonban nem akart elhamarkodottan véleményt nyilvánítani, elmondása szerint alaposabb elemzésnek kell készülnie.

„De nem szabad Polekszicset okolni, közösen kaptuk a gólokat. De az biztos, most elmaradtak a kimagasló egyéni teljesítmények. Csak az első félóra kezdtünk el megfelelően játszani a megrendítő pofonok után. A szünetben megpróbáltam felrázni a csapatomat, ez annyiban sikerült, hogy a második félidőben több helyzetünk is volt, Rudolf eltalálta a kapufát. De gólt ekkor sem tudtunk rúgni”

Ez van, a reméltnél sokkal rosszabb eredménnyel zárult a kedd esti hazai BL-bemutatkozás. Csak remélni tudjuk, három hét alatt rendezi a sorait a Loki és október 20-án meglepetést okoz, amikor a Fiorentinát fogadja.