Korábbi francia sztár Blatter ellen

Szerző: SH/MTILétrehozva: 2015. január 16. 17:57
David Ginola korábbi francia válogatott futballista is harcba száll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáért Joseph Blatterrel szemben.


A 48 életévét jövő vasárnap betöltő ex-futballista pénteken sajtótájékoztatón jelentette be szándékát, ezzel ő a harmadik kihívója az ötödik mandátumát töltő 78 éves svájci FIFA-elnöknek. Tavaly az 56 esztendős francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója, múlt kedden pedig a 39 éves Ali bin al-Husszein jordán herceg jelentette be, hogy indul az elnöki posztért. Utóbbi jelenleg a FIFA alelnökeként és a Jordán, illetve a Nyugat-Ázsiai Labdarúgó Szövetség elnökeként is tevékenykedik.

"Ezennel bejelentkezem a FIFA-elnökségre, és kérem a szurkolók, valamint a szövetségek támogatását, hogy ez megvalósulhasson" - mondta az új jelölt, amikor útjára bocsájtotta a "Team Ginolát".

A játékos-pályafutását 2002-ben befejező Ginola, aki futballozott többek között a Paris Saint-Germain, a Newcastle United, a Tottenham Hotspur, az Aston Villa és az Everton csapatában, majd színész és modell volt, az elmúlt időszakban pedig rendszeresen szerepel a BBC, a CNN, a Sky és az al-Dzsazíra sportcsatornáin, szakértők szerint inkább csak egy új hang lehet, mint erős jelölt a komolyabb háttérrel és múlttal rendelkező vetélytársakkal szemben.

Egyelőre még az is kérdéses, hogy valóban harcba szállhat-e a posztért, a jelöltség feltétele ugyanis, hogy a pályázónak az elmúlt ötéves időszakban legalább két évet a nemzetközi labdarúgás irányításában kellett eltöltenie, illetve öt tagszervezet ajánlásával kell rendelkeznie.