Győzött a Steaua, kiesett az Újpest

Szerző: shLétrehozva: 2009. július 23. 21:55
A labdarúgó Európa-liga 2. selejtezőkörének visszavágóján 2-1-es vereséget szenvedett az Újpest a Szusza Ferenc Stadionban, így kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel a román Steaua Bucuresti jutott tovább. Az első félidőben még nem, ám a másodikban már megindult a gólgyártás: sajnos nem mi, hanem ők kezdték meg. Székely János egy lepattanót vert be a léc alá, Grzelak pedig pillanatokkal becserélése után fejelt Balajcza Szabolcs kapujába. Vaskó Tamás egy szöglet után még szépített, ám ez már nem osztott, nem szorzott. A szünet egyébként jócskán elhúzódott, mivel a magyar és a román drukkerek rakétával lőtték egymást. Emiatt bevetették a rohamrendőröket is.


LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ:
 ÚJPEST–STEAUA BUCURESTI (román) 1-2 (0-0)
Megyeri út, 9678 néző, vezette: Marriner (angol).
ÚJPEST: Balajcza – Dudics, Pollák (Tóth N., 67.), Vaskó, Lambulics – Sándor,  Vermes, Stokes – Kabát (Foxi, 59.), Rajczi, Tisza. Cserék: Horváth, Takács, Simon, Tóth N., Foxi, Remili, Barczi. Vezetőedző: William McStay.
STEAUA: Tatarusanu – Golanski, Goian, Baciu, Marin – Nicolita (Grzelak, 65.), Bicfalvi, (Onicas, 46.) Toja (Ionescu, 83.),  Székely – Stancu, Surdu. Cserék: Zapata, Grzelak, Ionescu, Ochirosii, Onicas, Ninu, Bibiskov. Vezetőedző: Cristiano Bergodi.
Gólszerző: Vaskó (82.), ill. Székely (58.), Grzelak (66.)
Sárga lap: Tisza (22.), Dudics (30.), ill. Marin (18.), Toja (62.)
Az első mérkőzésen: 2-0 a Steauának.
Továbbjutott: a Steaua, 4-1-es összesítéssel.
ÖSSZEFOGLALÓ:
Nem az Újpest játszhat július 30-án a skót Motherwell együttesével a labdarúgó Európa-liga 3. selejtezőkörében. A lila-fehérek ugyanis másodjára is vereséget szenvedtek a semmivel sem ütősebb és különösen nagy dolgokat nem mutató román Steaua Bucuresti alakulatától.
A múlt heti 0-2 után ezúttal „csak” 2-1-re kaptak ki Kabát Péterék. Ez pedig 4-1-es összesített vereséget és kiesést jelentett a számukra. Sem Bukarestben, sem Budapesten nem játszott alárendelt szerepet a magyar együttes, mégis kettős „zakó” lett a vége.
Az okokat az edzői stáb felkutatja, a szurkoló meg egy kicsit mérgesen állapíthatja meg: ismét nem jött össze. Fogadkoztak a futballisták, kiegyenlítik a hátrányt és csodát tesznek, de mindez csupán egy becsületgólhoz volt elegendő.
A nyitó félidőben tulajdonképpen semmi nem történt, az Újpest nyomást igyekezett gyakorolni ellenfelére, amely viszont életveszélyes kontrákat vezetett. Ahogy az ilyenkor lenni szokott. 
William McStay csapata azonban nem tudta megszerezni a reményt keltő első találatot. Nem úgy a másik oldal: a fordulást követően előbb egy magyar szomorított magyart, Székely János egy kapusról lecsorgó ajándékot postázott közelről a léc alá, majd első labdaérintéséből Grzelak fejelt Balajczástól a kapuba.
Vaskó a 82. percben csodálatosan bólintott a ketrec közepébe Tisza szögletét követően, de ez már semmire sem volt elég. A helyszínen lévő drukkerek ugyan tapsoltak, énekeltek meg éljeneztek, de ez keserédes boldogság volt csupán.
Apropó, szurkolók. A találkozó szünete kis híján félórásra sikeredett, mert a románok elkezdték lövöldözni a pályát, meg a rivális tábort. A magyarok persze  rögtön vissza, aztán meg jöhettek a rohamrendőrök. Hangyabolyra emlékeztetett a lelátó, az angol bíró nem merte kivezényelni a csapatokat.
Ezen is túlleszünk, no, meg azon, hogy az Újpestet és a Haladást is elveszítettük. Kezdődik a bajnokság, ismét lehet bizonyítani és az európai kupaporondot megcélozni.
Ej, pedig nem volt ennyivel rosszabb a lila gárda, csak valahogy a tűz hiányzott a futballistákból...
AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS
2. félidő:
95. perc. Vége a meccsnek, a lilák 2-1-re kikaptak és 4-1-es összesítéssel kiestek. 
90. perc. Tisza lőtt csúnyán fölé egy szabadrúgást a vendégek tizenhatosának bal csücskétől.
83. perc. Román csere: Ionescu be, Toja le.
82. perc. GÓÓÓÓÓL! Megvan a becsületgólunk. Vaskó Tamás! Tisza jobboldali szögletét fejelte 5 méterről, középről, a kapu közepébe. 1-2!
73. perc. Tóth Norbert lőhetett 18 méterről, középről, ám ballábas kísérlete elkerülte a bal alsó sarkot. 
70. perc. Surdu szúrta kapura a labdát 25 méterről, középről, a jobblábas lövés egy méterrel ment mellé.
69. perc. Tisza durrantott kapura 19 méterről, ám a kapus nagyot védett.
67. perc. Újpesti csere: Tóth Norbert be, Pollák le.
66. perc. GÓL! Már 0-2! A csereember Grzelak első labdaérintéséből gólt fejelt. Jobbról érkezett középre a labda, majd a friss ember 3 méterről a kapuba csúsztatott. Még ő maga is berepült a hálóba. 0-2!
65. perc. Román csere: Grzelak be, Nicolita le.
62. perc. Toja sárga lapot kapott.
61. perc. Pollák hagyott ki hatalmas helyzetet, miután 7 méterről, balról becsúszva a léc fölé célzott. Tisza jobbról lőtt keresztbe, ebből alakult ki a lehetőség.
59. perc. Újpesti csere: Foxi be, Kabát le.
58. perc. GÓL! Vége! Vezetnek a románok! Székely János! A baloldalon futott egy gyors román akció. Stancu kapta középen a labdát, ám a csatár a kapusba lőtt. A kipattanót az érkező Székely 5 méterről a léc alá vágta! 0-1!
55. perc. Már eltelt tíz perc, egyelőre komolyabb veszély nélkül játszik az Újpest. Pedig az idő fogy...
46. perc. Elkezdődött végre. Román csere: Onicas be, Bicfalvi le. Kabát szép kis turbánnal a fején játszik.
Egyre több a rendőr a román szektor előtt, a rivális drukkerek némelyike a pályára akar menni.
A szünetben kisebb balhé alakult ki: előbb a bukarestiek kezdték lőni a pályát, majd a magyarokat, erre az újpestiek is rakétát lőttek a románokra, akik megindultak. Rohamrendőrök érkeztek, akik visszaszorították a budapestieket. Csúszik a folytatás...
1. félidő:
45+7. perc. Jócskán ráhúzott az angol bíró, de vége a félidőnek! Az Újpest a félidő első háromnegyedében jobb volt, bár könnyen hátrányba kerülhetett volna. Veszélyesek a románok, akik az utolsó percekben okosan tartották a labdát. Még semmi sem dőlt el, de gyorsan gólt kellene lőnie a magyar együttesnek. 0-0!
45+2. perc. Bicfalvi és Vaskó fejelt össze a hazai tizenhatoson belül, mindkettőt ápolni kell.
45. perc. Négy perc a ráadás.
42. perc. Kabát fejéből ömlik a vér, mert lekönyökölték...
37. perc. Balról jött középre egy román szöglet, Vermes elnézte, de Balajcza résen volt és kiütötte a kellemetlen labdát. 
33. perc. Rajczit rúgták fel hátulról a tizenhatoson belül, de nem kapott büntetőt az Újpest.
30. perc. Dudics kapott sárga lapot - jogtalanul, Surdu belerohant.
27. perc. Közben locsolják a kapu mögötti területet, kis híján felgyulladt az egyik kapu...
22. perc. Tisza sárga lapot kapott, Marin ellen vétett.
21. perc. Nagy román helyzet! Jobbról érkezett a labda, ám Nicolita 5 méterről a kapu fölé bólintott.
19. perc. Tisza a tizenhatos jobb csücskétől lőtt, az erőteljes próbálkozást tatarusanu kiöklözte.
18. perc. Marin sárga lapot kapott, mert felrúgta Vermest.
15. perc. Az első román helyzetecske: Székely ívelt középre jobbról, Nicolita félfordulattal azonban fölé lőtt.
12. perc. Nyom az Újpest! Tisza lőtte élesen középre a labdát, ám Baciu kifejelte azt. Kabát szögletét aztán Vaskó középre fejelte, de Rajczi már nem tudott veszélyes lenni..
11. perc. Lambulic elveszítette ugyan a labdát, amire Surdu azonnal lecsapott, de a rutinos védő szerencsére szerelni tudta a román játékost.
9. perc. Aktívabban kezdte az Újpest a találkozót, egyelőre a lilák irányítanak. A meccs előtt a magyar és a székely himnusz is felcsendült.
1. perc. Megkezdődött...
A combhajlító-izomsérülést szenvedett Simek Péter nélkül várhatja ellenfelét az Újpest.

A FELVEZETÉS

Délután öt, kora este további három drukkert állítottak elő a Megyeri út környékén. A BRFK közlése szerint azért vitték el az egyenruhások, mert közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket tartottak maguknál.

Azt egyelőre nem tudni, mik voltak ezek a tárgyak, és azt sem, hogy melyik csapat szurkolóiról van szó. A három további renitensről kiderült, egyikük nem tudta magát igazolni, a másiknál kábítószer volt, egy román állampolgárnál pedig már beléptetéskor találtak tiltott pirotechnikai eszközöket.

Mint ismert, az UTE a múlt héten játszotta első mérkőzését a Steauával a román fővárosban, ahol a helyi szurkolók egy része rendkívül durván provokálta a jelenlévő magyarokat.

Emiatt a visszavágó rendezői, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai is komoly előkészületeket tettek a mai mérkőzés biztosítására, hogy lehetőség szerint elejét vegyék a hazai szurkolók esetleges revansának, illetve bármiféle erőszakos cselekménynek.