Fehér Miklós: Forgathatnak a portugálok!

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 4. 19:03
Igazán nemes, magyar szívet megdobogtató gesztussal álltak elő Portugáliában: a Benfica és a magyar labdarúgó-válogatott tragikus hirtelenséggel elhunyt kiválósága, Fehér Miklós öt esztendővel ezelőtt hagyott itt bennünket, az évforduló alkalmából pedig dokumentumfilmet készítenek a játékos emlékére. Már a szülői beleegyezés is megvan, mindezt idősebb Fehér Miklós a SportHirado.hu megkeresésére meg is erősítette.


 

A fájdalmas pillanatok öt évvel ezelőtt sokkolták a nemzetközi futballközvéleményt, Fehér Miklós 2004. január 25-én egy Guimaraes-Benfica mérkőzés hajrájában a pályán hirtelen összeesett, életét pedig már nem tudták megmenteni a portugál orvosok.

A Benficánál azóta sem feledik a fiatalon elhunyt kedvencet, mi több, a luzitánok egy dokumentumfilmmel tisztelegnének emléke előtt. Az érintettek természetesen a szülőket is megkeresték, és engedélyt kértek a forgatáshoz.

Idősebb Fehér Miklós megkeresésünkre megerősítette a hírt és hozzátette, rábólintottak a jóleső ötletre.

„Most beszéltem éppen a portugálokkal, s persze egyetlen pillanatig sem gondolkodtunk azon, engedélyezzük-e a filmforgatást - kezdte Fehér Miklós. - Igent mondtunk, hiszen nagyon jó érzés, hogy Portugáliában a mai napig nem feledik a fiamat. A forgatás a közeljövőben veszi kezdetét, és a tervek szerint január huszonötödikén, éppen öt évvel Miki halála után be is mutatják majd a filmet."

Kérdésünkre, miszerint itthon is elérhető lesz-e a dokumentumfilm, Fehér Miklós komoran hozzátette: „Ehhez természetesen nem adtuk a nevünket, hiszen senki sem kereshet pénzt a fiam halálán. Ez nem játék. Sokan szerettek volna nyerészkedni, hát nem fognak. Ez egy egyszeri és megismételhetetlen adás lesz. Ha minden igaz, egy ötven-hatvan perces anyag készül el a közeljövőben."

A hírek szerint a portugálok nemsokára Magyarországra, Győrbe utaznak, hogy a szülőket is megszólaltassák. Azt azonban egyelőre nem tudni, kiutazik-e Portugáliába az édeasanya és az édesapa az adás bemutatásakor.

In memoriam Fehér Miklós címmel Magyarországon is készült film, amit itthon az egyik televíziós csatornán 2006 elején vetítettek le, de az alkotásból készült DVD végül nem került kereskedelmi forgalomba.

A sors úgy hozta, idén éppen halottak napján, november 2-án játszott újra a Vitoria Guimaraes otthonában a Benfica. A mérkőzés előtt – ahogy a tragédia óta minden évben – megemlékeztek a fiatalon elhunyt csatárról. A játékosok koszorút, virágokat helyeztek el a pályán, majd összeölelkezve adóztak Fehér emléke előtt. A találkozót 2–1-re a lisszaboniak nyerték.