Fehér Miklós édesanyja feltépi a sebeket

Szerző: shLétrehozva: 2010. november 17. 17:12
A Litvánia elleni barátságos mérkőzés a lassan hét éve elhunyt Fehér Miklósról is szól majd. Aki egy évtizede az emlékezetes, 6-1-es magyar győzelemmel végződött vb-selejtezőn mesterhármast ért el, ám 2004. január 25-én elragadta őt a halál. Édesanyja szerint fia tragédiájában az óriási stressz is közrejátszhatott.


- Mély sebeket tép fel a litvánok elleni mérkőzés, akik ellen a fia tíz éve három gólt is rúgott?

- A mai nap nem könnyű… De ha már itt tartunk, annak a találkozónak a bekeretezett jegyzőkönyvét a litván szövetség elküldte nekünk, s az emlékmúzeum főasztalán van kiállítva.

- Hogy látja: méltóképpen őrzik a fia emlékét?

- Az egyszerű emberek igen, velük rendszeresen találkozunk Miki sírjánál, vagy az emlékházban. Ők tiszta szívből szerették a fiam, mint ahogy számtalan családunk számára korábban ismeretlen személy. Például van egy szigetszentmiklósi csoport, amely hihetetlen energiát fordít arra, hogy méltóképpen emlékezzenek fiamra. Azonban akiknek ez talán a kötelessége lenne, azok hamar elfelejtették.


- Kiderült már mi okozta Miklós halálát?

- Állítólag túl lett terhelve a szíve. A portugál igazságügyi főügyészség is vizsgálatokat rendelt el, Miki csapata, a Benfica összes játékosát tüzetes orvosi ellenőrzés alá vették. De talán előbb és sűrűbben kellett volna ezt megtenni.

- Mire gondol?

- Arra, hogy a világon lehet bármilyen nagy profi klub, valószínű egyik helyen sincs mindenre kiterjedő alapos kivizsgálás. Pedig nem csak Miki példája mutatta, a tragédiák nagy része talán megelőzhető lett volna. Azt mondták, szívelégtelenség okozta a fiúnk halálát, akit mindenki szeretett, és neki kiskorától a futball volt a mindene. Mindig játszani szeretett volna, és éppen az állandó szereplés lehetősége miatt akarta, hogy a Benfica kölcsönadja. A halála előtt is ment a macska-egér harc, hogy mi legyen. Óriás stressz munkálkodhatott benne, hiszen a január végi átigazolási időszak befejezése előtt érte a halál. A tragikus meccs előtti napokban telefonon beszéltünk, és mesélte: még mindig nem dőlt el a sorsa, de szeretne a Boavista csapatához menni, ahol tárt karokkal várják. Azt is hozzátette, a hétvégén még a Benfica keretének a tagja, elutazik idegenbe a csapattal, mert Nuno Gomez sérült. A portugál válogatott csatár Olaszországból ment vissza hazájába és odahaza Istennek tekintették. Nehéz lett volna Mikinek kiszorítania, ezért is akart máshol bizonyítani. Különben Portugáliában a hazai játékosokat részesítik előnybe, a külföldinek háromszor-négyszer többet kell produkálnia, hogy kiszorítsa az ottaniakat. A taposómalom közepette nagy-nagy feszültség dolgozhatott a fiamba, az intelligens, szeretetre méltó srácban, aki mindig kikérte a tanácsomat.

- Kevesebb szó esik a lányáról, aki Portugáliában futott be karriert…

- Orsi a privát szférában szintén Portugáliában ért el sikereket, de most Madridban él, vele minden nap interneten tartjuk a kapcsolatot. A spanyol fővárosban dolgozik a párja, bátyja egykori csapatának, a Benficának a korábbi edzője, a spanyol Enrique „Quique” Sánchez Flores. A negyvenöt éves szakember az Atlético Madrid edzője. Azt is mondhatnám, nálunk minden a labdarúgás körül forog. Sajnos, jó ideje már Miki nélkül.

Emlékkoncert és szentmise Puskás Ferenc tiszteletére
A Sóstói Stadionban megrendezésre kerülő magyar-litván előtt a székesfehérvári Szent István Bazilikában emlékkoncertet szervez Puskás Ferenc halálának negyedik évfordulójának tiszteletére a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága, 15.30 órai kezdettel. A szervezők az Alzheimer-kór magyar áldozataira is szeretnék felhívni a figyelmet. Az ingyenes koncerten helyi és világhírű előadók lépnek fel.
Ezt megelőzően, 14.30-tól a Prohászka emléktemplomban szentmisét tartanak, ahol díszvendégként jelen lesz Buzánszky Jenő, Grosics Gyula és Szepesi György is.