Világbajnok spanyolok jöhetnek a nyáron!

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 5. 20:19
Fantasztikus információkat osztott meg honlapunkkal Berényi János, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke. Az elöljáró elmondta, hogy spanyolországi látogatása során szóban megállapodott a spanyol szövetség első emberével arról, hogy Pau Gasolék a nyáron hazánkba érkeznek egy barátságos meccs erejéig. A női válogatott ezzel szemben utazhat. Mégpedig Szentpétervárra, ahol Sabtaj von Kalmanovicsnak, illetve a Szpartak Moszkva csapatának vendége lesz. Utóbbi orosz túra remek felkészülésül szolgálhat az Európa-bajnokságra.


Emlékezhetünk, a sportág vezetősége tavaszi kosárünnepre invitálta a kosárlabda szerelmeseit néhány héttel ezelőtt. Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak az év első felében, hanem akár a nyár folyamán is folytatódhat a színes programoknak és fantasztikus gáláknak a sora.

Berényi János nem csak meccset nézni és pihenni utazott a gyönyörű ibériai városba. Két fontos megbeszélést is folytatott, amellyel nagyban meghatározhatja két nemzeti csapatunk idei programját.

„A bronzmeccs és a döntő között leültem beszélgetni José Luiz Saezzel, a spanyol szövetség elnökével. Nagyon jó eredménnyel zárult a megbeszélés, hiszen egyfajta gentleman’s agreementtel szentesítettük, hogy férfiválogatottjuk augusztusban hazánkba látogat majd a Hepp Ferenc emléktornára. Természetesen ez még csak szóbeli megállapodás, hiszen egyeztetni kell a szövetségi kapitányokkal is, illetve meg kell nézni mikor és hogyan tudjuk beilleszteni az összecsapást az egyéb programok közé. Így persze, időpontról még szó se esett. Saez úr megígérte, hogy mindent elkövet, hogy tető alá hozzuk a mérkőzést” – mondta a magyar szövetség első embere.

Ennek értelmében remélhetőleg fantasztikus gálameccset rendezhet hazánk a nyáron. Egy a 2006-os világbajnokságon aranyérmes, illetve a pekingi olimpián ezüstérmes spanyol válogatott több tízezer embert is kicsalogathat az összecsapásra.

Berényi János elmondta, megbeszéléseket folytatott Sabtaj von Kalmanoviccsal, az Euroligát megnyerő Szpartak Moszkva csapatának mindenható urával is. Tudni kell, hogy az ő beosztottja Rátgéber László, a csapat sikeredzője.

„Kalmanovics úrral megállapodtunk, hogy májusban pótoljuk a női válogatott korábban elmaradt orosz túráját. Az elnök úr minden költséget átvállalt, így remek feltételek mellett utazhat a csapat egy vagy két barátságos meccs erejéig Szentpétervárra. Ez az utazás nagyban segítheti a lányok felkészülését az Eb-re.”

A magyar elöljáró természetesen szót ejtett a Sopron Final Four szerepléséről is, amikor elértük Salamancában.

„Az már ön magában csodával ért fel, hogy a Sopron kijutott a négyesdöntőre. Bármely szövetség büszke lehetne, ha csapata egy ilyen mezőnyből bejutna a fináléba. Tudva és hallva, hogy milyen költségvetése van például az orosz csapatoknak, fantasztikus, hogy ott lehetett az egyik magyar klub. Ha jól tudom, a Szpartak tizenhárom-, a Jekatyerinburg húszmillió dollárból dolgozhat éves szinten. Nos, nálunk ez az összeg egy Sopron esetében egymillióra rúg. Ennek ellenére remekül helytállt Székely Norbert csapata, amely rendkívül fiatal. Remekül teljesítettek a lányok, bár centerposzton voltak hiányosságaink, de a hazaiak ellen például nagyon jól játszottak Honti Katáék.”