Tévedett és csalódott a kapitány

Szerző: shLétrehozva: 2009. augusztus 6. 19:10
Tévedett Mészáros Lajos, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szakmai igazgatója. No, ne gondoljunk rögtön rosszra. A rutinos szakember egy nappal az ukránok elleni Európa-bajnoki pótselejtező előtt tippelt a mérkőzés végeredményére - rosszul. Ő ugyanis hétpontos sikert írt a papírlapra. Németh Istvánék azonban túlszárnyalva mesterük várakozásait, huszonnégy pontos győzelmet arattak Ukrajna ellen.


- A magyar válogatott sikerrel vette egy hat mérkőzésből álló erőltetett menet első lépését. Hosszú az út, gondolom ez volt az a meccs, ami után még nem lehetett ünnepelni.

- Nagyon fontos volt, hogy győzelemmel kezdjünk hazai pályán. Ráadásul pont egy ilyen erős csapat ellen, mint amilyen az ukrán. De valóban, ez még csak az első lépés volt, és nagyon gyorsan helyre kell tenni. Nagyon értékes győzelem, de máris itt a következő feladat.

- Mennyire lepte meg a különbség?

- Nem tagadom, meglepett. Nekem megvan az a szokásom, hogy a mérkőzések előtt egy borítékba szoktam tenni az adott meccsre kigondolt tippemet és aztán lezárom Most hétpontos győzelmet jósoltam kedden. Ezt egyébként senkinek se szoktam elmondani. Tudtam, hogy egy nagyon kemény összecsapás áll előttünk, Szerencsére a második félidőben „megtaláltuk őket” és a különbség is megérdemelt volt. Mindehhez viszont tudni kell, hogy az ukránoknál belső feszültségek is voltak.

- Ez legyen az ő problémájuk. Ezek szerint a fiúk megleptek téged. Az ukránok voltak gyengébbek vagy mi voltunk ennyivel jobbak?

- A fiúk mindenképp megleptek, az első félidő végén már érezni lehetett, hogy megfogtuk az ellenfelet, és a második játékrészben még keményebb és hatásosabb lett a védekezésünk. Ráadásul a szakmai alapelvünk szerint a védekezés adja meg a csapat tartását. Volt jó néhány szerzett labda, amiből indulni tudtunk, és az a kezdeti feszültség, ami a játékosokban volt, ezáltal feloldódott. Hiszen a gyors kosarakkal könnyű pontokat értünk el, és ezután már a kinti dobások is bementek.

- Ezt lehet úgyis nézni, hogy kötelező győzelem volt, hiszen három hazai és egy idegenbeli győzelemmel terveztek. Egy megvan a négyből, de még messze a cél.

- Én óvatos lennék a kötelezővel, hiszen ahhoz, hogy az első két hely valamelyikén végezzünk, ahhoz a másik négy meccset is meg kell nyernünk. Ez nem azt jelenti, hogy kötelező, az eredmény elérése viszont igen. Mindenesetre nagyon fontos volt, hogy nyerni tudtunk.

- Szakmailag és a játékosok önbizalma szempontjából mit jelenthet ez a remek kezdés?


- Említettem, hogy amikor jöttek a könnyebb kosarak, akkor a fiúk is felszabadultak. Mindig szakmai és mentális erő kell a győzelemhez, és nyilvánvaló, hogy hatalmas lelkierőt ad ez a siker a játékosoknak.

- A csapatnak van tartása, ez már az első negyedben kiderült, amikor mínusz hatról megfordították az állást. Már akkor látni lehetett, hogy van tartás a fiúkban.

- Ez az a szituáció, amelyben a mentális erő nagyon sokat jelenthet, nagyon jó a csapat belső kohéziója, egységesek a játékosok, képesek egymásért hajtani és csapatként tevékenykedni. Nyilván, ha ez nem lenne ilyen jó, akkor egy kétes szituációban negatívan is kijöhetnénk a mérkőzésből.

- A felkészüléshez képest milyen új tapasztalatokat szerzett az első tétmeccsen? Gondolok itt elsősorban a fiatalokra.

- Annak ellenére, hogy a mérkőzés előtti megbeszélésen megpróbáltuk levenni a lelki tehet a vállukról, azért látszódott rajtuk a megilletődöttség, hogy a felnőtt válogatottban először játszanak tétért. Volt, aki jól teljesített, volt, aki kevésbé, de nagyon akart. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő mérkőzéseken ez változni fog, és aki megilletődött, az is bátrabban fog játszani, hiszen túl vannak a tűzkeresztségen.

- Most akkor győzni mennek Prágába?


- Mindennel óvatos vagyok. Tény, hogy lendületbe került a válogatott és szeretnénk a következő mérkőzésen is nyerni, de legalább olyan nehéz lesz mint az ukránok ellen. Mindenesetre megpróbáljuk.