Kálmán László: Amíg bírom, folytatom!

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 3. 15:31
Pályafutása során ötödször nyerte el az idény legjobb játékosának járó díjat Kálmán László, a férfi kosárlabda-bajnokságában szereplő Falco KC irányítója. A sokszoros válogatott irányító a SportHirado.hu-nak elmondta, mindegyik díját nagyra értékeli, a legutóbbi csak azért emelkedik ki a többi közül, mert a bajnoki címet is megszerezte a szombathelyi sárga-feketékkel, története során először.


 
- Immáron ötödik alkalommal nyert, jelent még valamit az ön számára ez a szavazás?

- Természetesen ugyanolyan rangja van, mint a korábbiaknak, mindegyik díjat megtiszteltetés elnyerni. Az elsőnek is ugyanúgy örültem, mint a mostaninak. Ez talán csak annyiban különbözik az előzőektől, hogy most a bajnoki címet is megnyertük, és ez ad egy különleges érzést pluszban.

- Korábban azt nyilatkozta, hogy ha megnyerik a bajnokságot, akkor befejezi. Nos eddig minden összecsapáson szerepelt, nem is akárhogyan. Megvárja a következő sikert?

- Inkább viccelődve tettem azt a kijelentést, fogalmazzunk úgy, hogy babonából. Abban reménykedtem, hogy ha előzetesen ezt kijelentem, akkor végre sikerült nyernünk. Hát bejött…

- Egyelőre válogatott formában szerepel az új idényben is. Huszonöt pontot dobott a Hegyvidéknek, huszonegyet a Kaposvárnak. Hogy bírja?

- Köszönöm, egyelőre jól, bár messze vagyok a csúcsformámtól. Szerencsés alkatom van, nem változtam sokat az elmúlt években, így egyelőre minden rendben. Megkockáztatom, nálunk az edzések keményebbek is, mint a mérkőzések, így főleg nem okozhat gondot a meccseken az állóképesség. Ám azt is hozzá kell tennem, hogy ez már egy másik csapat, mint a tavalyi. Azért is szerzek több pontot mostanában, mert kicsit átalakult az együttes. Tavaly még inkább kiszolgáló voltam, több asszisztot adtam, ezúttal több olyan feladat hárul rám, amelyből eredményesebb lehetek.

- Lesznek még nehezebb meccsek is, például a Körmend ellen. A szurkolók szerint a most futó idényben is a Vas megyei rivális lesz a legnagyobb ellenfél.

- Több jó csapat van, a Körmend is nagyon erős. Az ő és a mi célunk is a legjobb négybe kerülés, így remélhőleg ott is találkozunk majd. A célkitűzés is ugyanez, vagyis a legjobb négybe jutás. A kemény mérkőzések úgyis a rájátszásban lesznek, nem pedig az alapszakasz meccseken.

- November ötödikén Zalaegerszegre utaznak, mit vár az összecsapástól?

- Nehéz meccs lesz, ez kétségtelen, hiszen a zalaiakkal minden évben hatalmas csatát vívunk. Nyerni szeretnénk, nem is lehet más a cél, ha a rájátszásba akarunk kerülni.

- Nem nyerhetnek viszont a nemzetközi kupákban, hiszen a Falco pénzügyi okok miatt nem indult az európai színtéren. Nagyon csalódott volt, mikor kiderült?

- Igen, jó lett volna megmutatni magunkat, ám nehéz helyzetben volt a csapat, így ez nem jött össze. Túl jól szerepeltünk és ez túl sok költséggel járt.

- Utoljára két éve volt ott a válogatott keretében, amikor Meszlényi Róbert akkori szövetségi kapitány 2006-ban több játékostársával egyetemben kitette a válogatott keretből. Sejthető, hogy már nem lép pályára a nemzeti csapatban, mit gondol a jelenlegi csapatról?

- Nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a pótselejtezőkön keményen meg kell majd küzdeniük a csoportban maradásért. A játékosok többsége csak a hazai bajnokikon edződik, tisztelet a kívételnek. Itthon van egy vagy két húzóember a válogatottban, akikre lehet építeni, ők a nemzetközi porondon is rutinosnak számítanak. Más európai együtteseknél nyolc-tíz ilyen kosaras is van, így teljesen más a két világ.

- Visszatérve néhány szó erejéig az NB I-re, mennyire zavarta meg önöket a bírók körüli felhajtás?

- Abszolút nem volt zavaró a számunkra, én továbbra is jóban vagyok a játékvezetőkkel. Az üggyel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy valószínűleg mindenki a saját érdekeit tartotta szem előtt. Az egész felhajtásnak talán nagyobb volt a füstje, mint a lángja, de személy szerint az én kapcsolatom nem változott a bírókkal.